Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ζητούν οι δανειστές

Στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ ζητούν οι εταίροι, σύμφωνα με το πρακτορείο. Αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα, η χώρα απειλείται με έλλειμμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.

Bloomberg: Πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ζητούν οι δανειστές

H ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να βρει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ μέσω επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων μέχρι τo τέλος αυτής της χρονιάς, ώστε να εκπληρώσει το ελάχιστο των δημοσιονομικών στόχων που γίνονται δεκτοί από τους πιστωτές, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχου με γνώση των συνομιλιών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, oι περικοπές αυτές θα φέρουν το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ, ποσοστό που ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, θεωρεί αποδεκτό. Χωρίς καμία αλλαγή στη δημοσιονομική της πολιτική, η Ελλάδα θα κλείσει το 2015 με έλλειμμα γύρω στο 0,5% του ΑΕΠ, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας. Στον αποκαλούμενο πρωτογενή προϋπολογισμό της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνονται αποπληρωμές τόκων και χρεολυσίων.

Η Ελλάδα, της οποίας το ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, βρίσκεται ακόμα σε συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ για τους όρους που συνδέονται με τη διάσωσή της, ύψους 240 δισ. Η αβεβαιότητα για το αν θα εφαρμόσει αρκετά μεταρρυθμιστικά μέτρα για να λάβει περισσότερα χρήματα από τους δανειστές της έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη ρευστότητα, γεγονός που οδήγησε την Κομισιόν να αναθεωρήσει την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις της για το έλλειμμα και το χρέος.

Η Κομισιόν προβλέπει τώρα ότι το χρέος της χώρας θα ανέλθει στο 174% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, 15% παραπάνω από το επίπεδο που είχε προβλεφθεί το Φεβρουάριο. Και αυτό το ποσοστό προϋποθέτει ότι ο κ. Τσίπρας θα φτάσει τελικά σε συμφωνία ώστε να λάβει τελικά τη βοήθεια του τρέχοντος προγράμματος στήριξης μέχρι τον Ιούνιο. Η Κομισιόν θεωρεί ότι με βάση όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα, δε θα υπάρξει σχεδόν κανένα πλεόνασμα.

Οι περικοπές του προϋπολογισμού δεν είναι το μόνο ακανθώδες ζήτημα στις διαπραγματεύσεις. Διαφωνίες υπάρχουν ακόμα στα θέματα της ηλικίας συνταξιοδότησης, των περικοπών στις συντάξεις, για τις ιδιωτικοποιήσεις και για την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην αγορά εργασίας, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος στο Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v