Για την ερχόμενη Τρίτη 12 Μαιου διακόπηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα του Δήμου Κορυδαλλού αλλά και των δικηγόρων περί ακαταλληλότητας της αίθουσας. "Είμαστε δικαστές", είπε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτου και πρόσθεσε: "Είναι σοβαρή η δίκη, δεν έχουμε εμείς ευθύνες για την μεταφορά της δίκης σε άλλη αίθουσα. Αυτό ειναι θέμα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μόλις υπάρξει κατάλληλος χώρος θα μεταφερθούμε".
Της απόφασης του δικαστηρίου ακολούθησε νέα παρέμβαση του δημάρχου Κορυδαλλού ο οποίος επανέλαβε τα προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινότητα των κατοίκων του Κορυδαλλού από την διεξαγωγή της δίκης στις φυλακές.
Εν τω μεταξύ έναςεκ των κατηγορουμένων, ο Βασίλης Κομνιανός, δήλωσε ότι παραιτήθηκε ο συνήγορος υπεράσπισης του και ζήτησε από το δικαστήριο τον αυτεπάγγελτο διορισμό νέου συνηγόρου.
Απόντες και σήμερα από το εδώλιο είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι λοιποί κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Παρόντες είναι οι Νίκος Κουκούτσης και Μιχάλης Αρβανίτης, ενώ εντός της δικαστικής αίθουσας βρίσκονται η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελοπούλου.
H αντίδραση της μητέρας του Π. Φύσσα
Με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του Παύλου Φύσσα προσπάθησε να πλησιάσει το εδώλιο λέγοντας "θέλω να τον δω" αναφερόμενη στον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του γιού της Γιώργο Ρουπακιά.
Ένας από τους συνηγόρους την πλησίασε λέγοντας της " σε παρακαλώ" . "Πως θα γίνει; " του απάντησε κλαίγοντας "θέλω να τον δω".
Όταν όμως διαπίστωσε ότι άρχισε να δημιουργείται ένταση η μητέρα απευθύνθηκε στους φίλους του γιου της λέγοντας " Δεν θέλω να δημιουργηθεί φασαρία. Πάμε πίσω".
Από την πλευρά των συνηγόρων της οικογένειας του Παύλου Φύσσα τέθηκε το θέμα με τα αιτήματα από κατηγορουμένους για διορισμό δικηγόρων σε μια προσπάθεια διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της δίκης.
Θέμα μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα
Νωρίτερα συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έθεσαν και πάλι το θέμα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα, τονίζοντας τα προβλήματα για την τοπική κοινωνία αλλά και για τη στενότητα του χώρου.
Το αίτημα βρήκε στήριξη και από δικηγόρους των κατηγορουμένων.
Το λόγο πήρε ο δήμαρχος του Κορυδαλλού κ. Κασιμάτης ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα από τη διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό και ανέφερε ότι "και σήμερα τα σχολεία είναι κλειστά και τα παιδιά θα πάνε σε άλλα σχολεία γειτονικών περιοχών για να δώσουν εξετάσεις. Κάνω έκκληση στη λογική και την ευαισθησία σας"
Το αίτημα του δημάρχου υποστήριξε και ο υπερασπιστής των μελών του ΠΑΜΕ που δέχθηκαν επίθεση από μέλη της ΧΑ. Από την πλευρά της ΠΟΕΣΥ έλαβε το λόγο ο κ. Γ. Σαββίδης κάνοντας λόγο για τα προβλήματα των δημοσιογράφων.
Πάντως η εισαγγελέας πρότεινε να γίνεται η δίκη Σάββατο και ακολούθησε πανδαιμόνιο.
Το θέμα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη δικαστική αίθουσα είχε τεθεί και στην πρώτη συνεδρίαση. Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντία Οικονόμου είχε αναγνωρίσει το γεγονός ότι παρατηρείται έλλειψη χώρου εξαιτίας του πλήθους των κατηγορουμένων, των δικηγόρων αλλά και των δημοσιογράφων από τα εγχώρια και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που καλύπτουν τη δίκη. Ωστόσο, η κ. Οικονόμου πρότεινε τότε να συνεχίσει η διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα των φυλακών μέχρι να προετοιμαστεί η αίθουσα που κατασκευάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Εφετείο της Αθήνας.
Η επίσημη "πρεμιέρα" της δίκης έγινε στις 20 Απριλίου, ενώ από το εδώλιο απουσίαζε η συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορούμενων βουλευτών της Χρυσής Αυγής συμπεριλαμβανομένου και του "αρχηγού" Νίκου Μιχαλολιάκου.
Ο μόνοι βουλευτές που κάθισαν στη θέση του κατηγορουμένου την πρώτη ημέρα ήταν οι Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, είναι υπόλογη για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Κάποιοι εκ των πρώην και νυν βουλευτών που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι αντιμέτωποι και με άλλες κατηγορίες που αφορούν κυρίως παραβάσεις το νόμου περί όπλων.
Κατηγορούμενοι βουλευτές είναι οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Μίχος, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβαντίτης-Αβράμης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Δημήτρης Κουκούτσης.
Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Ν. Μιχαλολιάκος, Η. Κασιδιάρης, Ι. Λαγός, Ν. Μίχος -για τους οποίους οι κατηγορίες αφορούν όπλα και πυρομαχικά- Στ. Μπούκουρας και Χρ.Παππάς, ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα).
Την ίδια μέρα θα μείνουν και πάλι κλειστά όλα τα σχολεία με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη και του Δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη, καθώς και όλες οι υπηρεσίες του Δήμου.
Επίσης κατηγορουμενοι στην ίδια υπόθεση ειναι οι: Ιωάννης Άγγος,Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης,Κυριάκος Αντωνακόπουλος,
Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου,Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης,Σάββας Γαρουφαλλάκης,Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης,Γεώργιος Δήμου,Μάρκος Ευγενικός, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης,
Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Εμμανουήλ Μαυρικάκης,Μαργαρίτα Μικελλάτου,
Αναστάσιος Μιχάλαρος, Θωμάς Μπαρέκας,Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης,
Αναστάσιος Πανταζής,Νικόλαος Παπαβασιλείου.
Κατηγορούμενοι είναι επίσης οι: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος,
Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη,Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος,Βασίλης Σιατούνης,Γεώργιος Σκάλκος,Θεώνη Σκαρπέλη,
Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη,Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος,Θεόδωρος Στέφας,Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας,Λέων Τσαλίκης,Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός,
Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.