Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έγινε στο ραντεβού Ντράγκι-Δραγασάκη

Στον αναπνευστήρα φαίνεται πως κρατά ακόμα την Ελλάδα ο Ντράγκι. Το «άδειασμα» της ΕΕ στον Τόμσεν και τα ερωτηματικά για το κυβερνητικό non paper. Για νέα λίστα μεταρρυθμίσεων μιλούν οι Βρυξέλλες που «δείχνουν» επιπλέον μέτρα και βλέπουν ελλείμματα και ύφεση.

Τι έγινε στο ραντεβού Ντράγκι-Δραγασάκη
Το κλειδί των εξελίξεων κράτησαν χθες στα χέρια τους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν πέρασαν το κατώφλι της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν μέχρι τώρα, το Διοικητικό Συμβούλιο (Executive Board) της ΕΚΤ που συνεδρίασε χθες το βράδυ προσανατολίστηκε προς το να μην αυξήσει το κούρεμα για την Ελλάδα και να μεταθέσει τις αποφάσεις για την Ελλάδα για μετά το Eurogroup της 11ης Μαίου.

Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα στην ολομέλεια των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΚΤ (Governing Council). Όμως από την στιγμή που το ΔΣ προσανατολίζεται στην αναβολή τέτοιας απόφασης και σε μικρή αύξηση του ELA σήμερα, λίγες πιθανότητες υπάρχουν να ανατραπεί στην ολομέλεια.

Αλλωστε η απόφαση για άρση του λεγόμενου waiver από τα Ελληνικά ομόλογα (η οποία άφησε ως μοναδική πηγή ρευστότητας για τις τράπεζες τον ELA) δεν λήφθηκε στις 18 Φεβρουαρίου που ανακοινώθηκε, αλλά μια μέρα πριν όταν συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Οι κεντρικοί τραπεζίτες απλά επικύρωσαν την επόμενη μέρα την απόφαση του ΔΣ.

Κύκλοι της ΕΚΤ ανέφεραν ότι η επίσκεψη των Δραγασάκη - Τσακαλώτου είχε κύριο στόχο ακριβώς αυτό: να μην ληφθεί απόφαση για αύξηση του κουρέματος. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ντράγκι ενημερώθηκε για νέα ανανεωμένη και εμπλουτισμένη λίστα μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση η οποία γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για την επαναφορά του waiver δεν αναμένονται αν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για συμφωνία, ενώ η ΕΚΤ δεν είναι η μόνη αρμόδια για αύξηση του ορίου δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων.

Την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα πάντως εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση όλοι οι θεσμοί να δράσουν εποικοδομητικά και να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας», ανέφερε σε δήλωσή του. Μάλιστα επανήλθε σήμερα δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν ρήγματα στην κυβερνητική πολιτική.

Το άδειασμα της ΕΕ στον Τόμσεν αλλά και στην Αθήνα

Το non paper που διέρρευσε η κυβέρνηση χθες, έκανε πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ να απορήσουν. Ορισμένοι μίλησαν για υπερβολική αντίδραση στο δημοσίευμα των Financial Times που αποδείχθηκε «παραφουσκωμένο», ενώ ορισμένοι έκαναν λόγο για κίνηση τακτικής από πλευράς της Αθήνας, καθώς συνειδητοποιεί ότι σε κάποιες από τις κόκκινες γραμμές θα πρέπει να κάνει πίσω και ότι κάπου παρακάτω θα υποχρεωθεί να λάβει νέα μέτρα για να πιάσει τους στόχους.

Κύκλοι των Βρυξελλών φωτογραφίζουν για τη διαρροή στους FT (και σε δημοσιογράφο που μετά τις εκλογές έχει περιπέσει σε άστοχα δημοσιεύματα αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων) τον Πολ Τόμσεν (όπως και στο παρελθόν άλλωστε) που παίζει το δικό του παιχνίδι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους με τους οποίους συνομίλησε το Euro2day.gr τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΔΝΤ, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν την άποψη ότι ο κ. Τόμσεν δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να ηγηθεί της γραμμής του Ταμείου καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα μνημόνια είναι δικής του έμπνευσης και ο ίδιος δεν είναι άνθρωπος που παραδέχεται τα λάθη του.

Δυστυχώς όμως, χαίρει της εμπιστοσύνης της κ. Λαγκάρντ που ως Ευρωπαία επιθυμεί την σκληρή γραμμή προς την χώρα μας.

Αυτά όμως που γράφτηκαν ως «απειλές» στο Eurogroup της Ριγας, δεν επιβεβαιώνονται. Εκτός από τις επίσημες διαψεύσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κι άλλοι αξιωματούχοι μας ανέφεραν ότι ο κ. Τόμσεν μετέφερε την άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό είναι επιτακτική ανάγκη.

Τα υπόλοιπα που αναφέρει το δημοσίευμα δεν είναι τίποτα άλλο από μια αναφορά στο καταστατικό του ΔΝΤ ότι:

1. Το ΔΝΤ δεν θα δίνει δόσεις δανείων εάν δεν διασφαλιστεί το δωδεκάμηνο της χρηματοδότησης και

2. Στην περίπτωση της Ελλάδας και βάση της συμφωνίας του 2012, η ΕΕ δεσμεύεται προς το ΔΝΤ να καλύψει τυχόν χρηματοδοτικό κενό.

Συνεπώς τίποτα καινούργιο δεν έχει λεχθεί. Όπως επίσης δεν είναι καινούργια και η διαφορά στην προσέγγιση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Το Euro2day.gr έχει γράψει από τον Φεβρουάριο ότι το ΔΝΤ θα κρατούσε σιγή ιχθύος μέχρι τον Απρίλιο όπου εκεί θα έδειχνε τις σκληρές τους προθέσεις προς τη χώρα μας.

Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έχει συνδεθεί από το ΔΝΤ με την βιωσιμότητα του χρέους.

Η επιχειρηματολογία Τόμσεν είναι ταυτόσημη με αυτή που είχε το 2012, όταν και πάλι το ΔΝΤ ήθελε κούρεμα του χρέους. Κατά τον κύριο Τόμσεν, εάν η ΕΕ κάνει πίσω και δεχθεί να μεταθέσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό για αργότερα, τότε το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, συνεπώς χρειάζεται νέο «κούρεμα».

Χτυπάει δηλαδή εκεί που «πονάει» η ΕΕ καθώς δεν είναι έτοιμη για τέτοια συζήτηση. Η στρατηγική αυτή ίσως φέρει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς μπορεί να συσπειρώσει τους ευρωπαίους.

Πάντως, εάν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και έχει ενημερώσει για βελτιωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων και μέτρων, τότε η ΕΕ δεν χρειάζεται την έγκριση του ΔΝΤ για να αποδεσμεύσει δικά της κονδύλια που εκκρεμούν.

Καμπανάκι από την Κομισιόν

Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις όμως που είχαν οι έλληνες αξιωματούχοι αλλά και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έγινε αναφορά στις προβλέψεις της Κομισιόν, που αν και ψαλιδισμένες, θεωρούνται «πολύ αισιόδοξες». Αξιωματούχοι των Βρυξελλών θεωρούν ότι η Ελλάδα φέτος θα τρέξει με πρωτογενές έλλειμμα και όχι πλεόνασμα, ενώ μπορεί να υποστεί ακόμα μια χρονιά ύφεσης.

Με άλλα λόγια, έγινε σαφές στην ελληνική πλευρά ότι όσο καθυστερεί, τόσο χειρότερη θα είναι η όποια συμφωνία ως προς τα μέτρα και ότι ακόμα και τώρα να υπάρξει ένα staff level agreement και κάποια μικρή ρευστότητα, κάπου πάρα κάτω, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αντιλαϊκά μέτρα για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.

Πάντως, απ' ότι μαθαίνουμε, οι δανειστές δεν ανησυχούν για την δόση του ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, καθώς φαίνεται πως έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά, ότι το ποσό θα πληρωθεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v