Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έτοιμη για όλα δηλώνει η κυβέρνηση

Πολιτική και επικοινωνιακή ρελάνς από Μαξίμου που στέλνει μήνυμα σε θεσμούς και εσωτερικό. Γιατί ανέβηκαν οι τόνοι και επανήλθε το μήνυμα «όχι χρηματοδότηση – όχι καταβολή δόσης στο ΔΝΤ». Μπαράζ διαπραγματεύσεων πριν τη συνεδρίαση ΕΚΤ και το Eurogroup.

Έτοιμη για όλα δηλώνει η κυβέρνηση

Με μία κίνηση διπλής ανάγνωσης η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαχειρισθεί τη συμφωνία που θα κινείται στα όρια της αντοχής της ή τη ρήξη.

Αξιοποιώντας τη θέση του ΔΝΤ για κούρεμα του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στον αντίποδα της ευρωπαϊκής άποψης, τη βγήκε... από τ΄ αριστερά στους δανειστές χρεώνοντας και σ΄αυτούς το (μέχρι στιγμής) αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.

Την ίδια στιγμή, κομματικά, κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν την «προειδοποίηση» περί μη καταβολής της δόσης στο ΔΝΤ (750 εκατομμύρια ευρώ την ερχόμενη Τρίτη) εάν δεν ανοίξει η στρόφιγγα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για παροχή ρευστότητας στη χώρα.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα» είναι πλέον το ημιεπίσημο κυβερνητικό μότο, παρότι ανεπισήμως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι η διαπραγμάτευση σημειώνει «μεγάλη πρόοδο» που θα αποτυπωθεί στις εκθέσεις των τεχνικών κλιμακίων και θα οδηγήσει στην «καλή δήλωση» στο Eurogroup.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, δια των εκπροσώπων της στο Brussels Group (όπου οι διαπραγματεύσεις πιθανόν θα ολοκληρωθούν σήμερα) έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις και έχει καταγράψει σημαντικές υποχωρήσεις που διατηρούν «στο όριο» τις βασικές προγραμματικές της δεσμεύσεις.

Όλοι μίλησαν με όλους

Το περίφημο ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου...με τη διπλή ανάγνωση διανεμήθηκε χθες το μεσημέρι, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η τριπλή επικοινωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς: ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη συνομιλήσει τηλεφωνικά με Κριστίν Λαγκαρντ και Ανγκελα Μέρκελ, οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντούσαν στη Φραγκφούρτη τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης τα έλεγε τετ α τετ με τον επίτροπο Οικονομιών Πιερ Μοσκοβισί.

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έθεσε στην Γερμανίδα καγκελάριο την πρόοδο στην διαπραγμάτευση που δεν θα υποβοηθηθεί από μία αρνητική απόφαση της ΕΚΤ σήμερα, δηλαδή από την επιλογή του «πολύ κακού» σεναρίου για κούρεμα των ενεχύρων.

Χωρίς να διαρρέουν το παραμικρό από την ουσία της συνομιλίας, συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκτιμούν ως «πολύ θετική» τη χθεσινή αναφορά της γερμανικής Die Welt στην «σχεδόν βέβαιη συμφωνία Αθήνας – δανειστών»...

Εμείς οι «κακοί» κι εσείς οι «καλοί»;...

Με ένα περιεχόμενο που παραπέμπει σε πολιτικο-επικοινωνιακή ρελάνς, το non paper του Μαξίμου διαπιστώνει ότι οι «θεσμοί» ... έμπλεξαν τις κόκκινες γραμμές τους καθιστώντας τη διαπραγμάτευση... δύσκολη, «εάν συνυπολογίσουμε και τις δικές μας κόκκινες γραμμές», σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Οπερ, για τις δυσκολίες στην επίτευξη κοινά αποδεκτής συμφωνίας δεν ευθύνεται «η κακή» ελληνική πλευρά αλλά και ... «η καλή» των δανειστών, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του προβλήματος – και επιβάλλοντας «αμοιβαίους συμβιβασμούς».

Τα βασικά σημεία της κυβερνητικής θέσης:

Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».

Η διαφορά, όμως, στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια:
* Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, είναι χαλαρό στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ στο πίσω μέρος της σκέψης του βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
* Η Κομισιόν, αντιθέτως, έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους, ενώ είναι χαλαρή με τις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

Μπλέξαν οι κόκκινες γραμμές

Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών... να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά (ΔΝΤ) και πρωτογενές πλεόνασμα (Κομισιόν). Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους.

Σ΄αυτή τη ...θολούρα, μάλιστα, απέδωσε η κυβέρνηση την απόφασή της να μην καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις πρώτες μεταρρυθμίσεις-μέτρα και, κυρίως, την επιλογή της να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης στη μετά τον Ιούνιο εποχή.
Δηλαδή, τη συμφωνία-πακέτο αφού προηγουμένως, όμως, διασφαλιστεί η παροχή ρευστότητας στη χώρα.

Θα φανεί σήμερα

Αργά το βράδυ, κι ενώ είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση με τον κ.Ντράγκι, ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε «ρεαλιστική» την προοπτική της συμφωνίας, εάν «όλοι οι δρώντες συμβάλλουν δημιουργικά προς την επίτευξή της».

Μένει να φανεί στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v