Στην ενίσχυση του φιλοευρωπαϊκού προφίλ της Ν.Δ., στην ανάδειξή της ως της μόνης σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής δύναμης της χώρας και στη φυγή προς τα εμπρός όσον αφορά το εσωκομματικό μέτωπο (μαζί και στην προσωπική του πολιτική επιβίωση) στοχεύει ο Αντώνης Σαμαράς με τη σημερινή (δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες) επίσκεψή του στην πολιτική καρδιά της Ευρώπης.
Και μπορεί την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Ν.Δ. να συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και να μίλησε ενώπιον των υπόλοιπων μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ζητώντας τους να στηρίξουν την Ελλάδα, το στοίχημα όμως της Συγγρού είναι το σημερινό τετ α τετ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τονίσει στον παλιό καλό του φίλο την ανάγκη η Ε.Ε. να βοηθήσει τη χώρα μας με κάθε τρόπο, θα του επισημάνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στον πυρήνα της Ευρώπης και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η μέχρι τώρα πορεία της να τεθεί σε κίνδυνο.
«Η Ν.Δ. είναι η μοναδική αξιόπιστη πολιτική δύναμη του τόπου και, στο πλαίσιο αυτό, ο Σαμαράς θα στείλει σαφές μήνυμα προς όλους ότι οι θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία πέντε χρόνια δεν πρέπει να πάνε χαμένες», έλεγε χθες στο Euro2day.gr στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ.
Πάντως, ο κ. Σαμαράς επ' ουδενί δε θα θελήσει να ταυτιστεί με την πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, για την οποία κρατά σαφείς αποστάσεις ακόμα και στο εξωτερικό.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο Στρασβούργο, αν και σε χαμηλότερους τόνους σε σχέση με παλαιότερες παρεμβάσεις του, εξέφρασε τη γνώμη ότι στην Ελλάδα παρατηρείται οπισθοχώρηση και η νέα κυβέρνηση αντιστρέφει την πορεία της χώρας στη δημοσιονομική προσαρμογή, αντιστρέφει τις μεταρρυθμίσεις και ξαναγυρνά πίσω σε εξάρτηση από δανεικά χρήματα. Αυτή την άποψη δεν προτίθεται να την κρύψει και στις σημερινές επαφές του, καλώντας πάντως από την άλλη τους δανειστές να δώσουν μία ακόμα ευκαιρία στη χώρα μας.
Ο κ. Σαμαράς θα παραβρεθεί σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Βιλ. Μάρτενς, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συνομιλήσει και με άλλους κορυφαίους πολιτικούς Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Φιλοευρωπαϊκό μέτωπο
Η σημερινή επίσκεψη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες γίνεται με φόντο και την επικείμενη νέα πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου στο εσωτερικό της χώρας, με τη συμμετοχή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Εγχείρημα που δείχνει πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, αν και, όπως λένε στη Συγγρού, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο αυτήν τη στιγμή, εφόσον δεν ολοκληρωθεί πρώτα η διαβούλευση της κυβέρνησης με την τριμερή.
Το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης είναι δεδομένο ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις εσωκομματικές εξελίξεις, με τους δελφίνους όπως και άλλα στελέχη να εκφράζουν, σε κάθε ευκαιρία, τον προβληματισμό τους για την κατάσταση στο κόμμα, χωρίς όμως ακόμα να μπορούν να απασφαλίσουν αφού, όπως ομολογούν άπαντες, προέχει αυτή τη στιγμή η χώρα και όχι οι εσωκομματικές μάχες.
Μόλις προχθές, πάντως, έγινε γνωστή η επιστολή προς τον κ. Σαμαρά 18 πρώην βουλευτών του κόμματός του, που του ζητούν τη σύγκληση συνεδρίου επανεκκίνησης, την ίδια ώρα που δεν επιβεβαιώνονται φήμες ότι ξεκίνησε η συγκέντρωση υπογραφών εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να τεθεί ζήτημα ηγεσίας.