Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Reality check» στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ

Χρηματοδότηση και «πρόοδος» στο τραπέζι της συνάντησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο. Πού ποντάρει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει στήριξη και τι ζητά η Μέρκελ. Εξαντλούνται οι «ταμειακές αντοχές» λέει η Αθήνα. Ζητείται σήμα και από EWG.

«Reality check» στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ

Η αυριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό και μία ημέρα πριν από το Eurogroup, εκτιμάται ότι θα καθορίσει την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, το τετ α τετ το ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος. Αυτό σημαίνει πως «έχει να πει» και όχι (μόνο) να ακούσει. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο το γεγονός πως σήμερα η εκπρόσωπος της Μέρκελ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΝΕΡΙΤ δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε την αυριανή συνάντηση στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Πήγες του Μαξίμου ωστόσο επιβεβαιώνουν τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 15:30.

Από την πλευρά της αναμένεται να ζητήσει «έκθεση προόδου» και ξεκαθάρισμα προθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κατ΄ ιδίαν και... μαραθώνια συνομιλία των δύο είχε γίνει πριν από ένα μήνα στο Βερολίνο. Κατά τα δύο επιτελεία, «είχε λιώσει ο (προεκλογικός) πάγος» και είχαν τεθεί μια σειρά ζητήματα στα οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει για να ξανανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Εκτοτε, τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα ήρθαν μόλις χθες από το Brussels Group... των Παρισίων, με τους εκπροσώπους των θεσμών να διαπιστώνουν «πρόοδο» καθώς η ελληνική πλευρά προσήλθε «με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι με αόριστες αναφορές» - προς επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι έγιναν εκπτώσεις από τις αρχικές θέσεις της (ως τελευταίο παράδειγμα αναφέρεται η αναβολή κατάθεσης της νομοθετικής ρύθμισης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον Μάιο, ενώ η διαβεβαίωση ήταν ότι θα έφτανε στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα...).

Οι ίδιοι εκπρόσωποι, όμως, διευκρινίζουν ότι η εν λόγω πρόοδος «έπρεπε να είχε σημειωθεί προ διμήνου» και, επομένως, δεν δείχνουν καμία πρόθεση πανηγυρισμών για επίτευξη συμφωνίας. Ολα αυτά εν αναμονή και της τηλεδιάσκεψης του EWG που θα εξετάσει την έως τώρα πρόοδο.

Ελπίδες για έκθεση προόδου

Αυτήν την πρόοδο αναμένεται να επικαλεστεί ο κ. Τσίπρας (και τις «εκπτώσεις» που έγιναν σε κρίσιμους τομείς πέραν του εργασιακού-ασφαλιστικού καθώς παραμένουν κόκκινες γραμμές) για να θέσει μετ΄ επιτάσεως το θέμα της χρηματοδότησης.

Στενοί συνεργάτες του διαμηνύουν ότι η χώρα φτάνει στο τέλος της ταμειακής αντοχής της, γεγονός που επιβάλλει «συμφωνία για χρηματοδότηση πριν από το Eurogroup της 11ης Μαϊου».

Οπως αναφέρει στο Euro2day.gr κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών και των ΟΤΑ επιβλήθηκε από τις ταμειακές υποχρεώσεις, αλλά και από την ανάγκη να σταλεί μήνυμα στους εταίρους ότι «ξύσαμε ό,τι είχε απομείνει στον πάτο του βαρελιού».

Κι αυτό παρά την (ανεπίσημη) δήλωση παράγοντα της ευρωζώνης ότι «η μεταφορά των διαθεσίμων αποτελεί πάγιο αίτημα των θεσμών», καθώς σε ανάλογη ρύθμιση προχωρούν κι άλλες χώρες όπως η Ολλανδία...

Η κυβέρνηση ελπίζει σε μία έγγραφη έκθεση προόδου εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής, ωστόσο μέχρι χθες δεν είχε φανεί φως.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πάντως εμφανίσθηκε αισιόδοξος. «Η συμφωνία θα επέλθει, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη και το παραδέχονται και οι θεσμοί» δήλωσε, με την επισήμανση ότι «η Ευρώπη ξέρει να παράγει συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή».

Πάτε καλύτερα, έχετε δρόμο ακόμη...

Οι... έξωθεν δηλώσεις, ωστόσο ήταν, για άλλη μια φορά, αντιφατικές.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Η ένταση των συνομιλιών έχει αυξηθεί τις τελευταίες 4-5 ημέρες, δεν έχουν φτάσει ακόμη στην ωριμότητα που χρειάζεται για να υπάρξει ένα γρήγορο συμπέρασμα. Η Ελλάδα έχει μία ανθρωπιστική κρίση την οποία πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει, είναι εκτός συζήτησης να την εγκαταλείψουμε.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε αστάθεια, ωστόσο η χώρα ξεμένει από ρευστό. Θα αρχίσουμε να δίνουμε χρήματα μόνο όταν οι Ελληνες αρχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή γι΄αυτό το πρόγραμμα έχει σταματήσει.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ ό,τι και να γίνει, αλλά... έχει χρόνο έως τον Ιούνιο. Εμείς θα της παρέχουμε βοήθεια μόνο μέσα στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί, άρα όλα εξαρτώνται από την ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v