Βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους εμφανίστηκε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στο πλαίσιο του 20ου Banking Forum σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
«Η συμφωνία θα επέλθει. Θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση της οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η σύγκλιση θέσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι ξεκάθαρη, γεγονός το οποίο παραδέχονται και οι θεσμοί.
«Έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στο να υπάρξει συμφωνία, δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη», πρόσθεσε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει συμφωνίες στον κατάλληλο χρόνο. Μια μη συμφωνία θα ήταν καταστροφική, τόνισε.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Foroumο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «η τελική συμφωνία θα αφήνει και τις δύο πλευρές λίγο απογοητευμένες αλλά πιο αισιόδοξες. Επίσης θα βοηθήσει να πάμε μπροστά αν όλοι μάθουμε από τα λάθη μας».
Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης απέφυγε να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα. Διευκρίνισε όμως ότι δεν περιμένουμε κάτι κατ' ανάγκη στο επικείμενο Eurogroup
«Η κυβέρνηση δεν βάζει μια δόση πάνω από όλα», τόνισε ο υπουργός ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν ώστε να πορευτεί η χώρα με χρηματοδοτική ασφάλεια έως το τέλος Ιουνίου.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο τόνισε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν λάθος με αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλο μέρος του εγχώριου προϊόντος. Σήμερα χρειάζονται τρία πράγματα και αυτά ανεξάρτητα από ποια κυβέρνηση κυβερνά.
1. Μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά πάντα θετικό καθώς δεν έχουμε το δικαίωμα να περάσουμε εκ νέου στην αναξιοπρέπεια των ελλειμμάτων.
2. Ένα επενδυτικό πακέτο το οποίο κατά τη άποψη του ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να περνά κατευθείαν στον ιδιωτικό τομέα.
3. Τη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν δεν υπάρχει πιστωτική επέκταση στον τραπεζικό τομέα και την ίδια στιγμή το δημόσιο να αδυνατεί να κάνει τις επιστροφές που πρέπει και πιέζει γραφειοκρατικά τον εξαγωγικό τομέα.
Επίσης, μέγα ζητούμενο σύμφωνα με τον Βαρουφάκη είναι η μεταρρύθμιση στο θέμα των κόκκινων δανείων. «Χρειάζεται παρέμβαση, όχι κρατική αλλά ευρωπαϊκή. Μάλιστα αυτό το θέμα απασχολεί τώρα τις συζητήσεις στο Παρίσι», σημείωσε.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες καλά αλλά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι μεγάλο και δεν τις αφήνει να λειτουργήσουν όπως πρέπει. Πρέπει να γίνει μια Bad Bank κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας και να χρηματοδοτηθεί από τα 10,9 δισ. ευρώ που ήταν στο ΤΧΣ και σήμερα είναι στο EFSF. Όσο αργούμε να το κάνουμε τόσο θα αυξάνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Επίσης ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί αναπτυξιακή τράπεζα κάτι που συζητάται ήδη από τους Θεσμούς.
Ιδιωτικοποιήσεις
Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνουν, ωστόσο το δημόσιο θα πρέπει να διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό με στόχο μελλοντικά έσοδα για την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς να πηγαίνουν όλα στη μαύρη τρύπα του χρέους.
Επίσης πρέπει να γίνει διασύνδεση των επενδύσεων με τις τοπικές κοινωνίες.
Ασφαλιστικό
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι σημαντικό και το σύστημα είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει καθώς σήμερα εργάζονται λίγοι και το 1/3 από αυτούς είναι ανασφάλιστοι. Απαιτούνται έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθούν τα ταμεία.
Εργασιακά
Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι κάποιοι από τους θεσμούς, κυρίως από το ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η αγορά εργασίας είναι άδικη, καθώς κάποιοι έχουν δικαιώματα και κάποιοι δεν έχουν. Επίσης τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας την οποία όμως χαρακτήρισε ότι είναι πλήρως διαλυμένη. «Η κυβέρνηση πιστεύει στις συλλογικές συμβάσεις και για αυτό συμβουλευόμαστε ήδη τον ΟΟΣΑ και τον ILO με στόχο την οριοθέτηση νέων μορφών εργασιακών σχέσεων και την ρύθμιση της αγοράς εργασίας», υπογράμμισε.
Επιχειρηματικότητα
Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες. «Έχουμε πολλούς μορφωμένους και εφευρετικούς νέους, θα μπορούσαμε να είμαστε μια μικρή Καλιφόρνια ή ακόμα και το Ισραήλ όσον αφορά την καινοτομία στις νέες επιχειρήσεις. Ωστόσο δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα δημιουργούν πρόβλημα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Γιατί δεν μπορείς να ζητάς από νέους επιχειρηματίες που μόλις άνοιξαν μια επιχείρηση να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς ακόμα να έχουν κέρδη».
Κλείνοντας έστειλε έναν μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο λέγοντας ότι η εποχή «που μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν αντίθετη με την επιχειρηματικότητα έχει παρέλθει. Σήμερα είμαστε μαζί».