Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί ξεκάθαρη εχθρική ενέργεια, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.
Ο κ. Πιρς στεκόμενος μπροστά από μία πλάκα στην οποία ήταν χαραγμένα τα ονόματα Αμερικανών που έχουν δολοφονηθεί από τη 17 Νοέμβρη ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την απελευθέρωση καταδικασμένων τρομοκρατών για ιατρικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, γεγονός που δυναμιτίζει τις σχέσεις των δυο πλευρών.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση του Βήματος ότι η πιθανή απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού δεν μπορεί να αγνοηθεί σε περίπτωση που λάβει χώρα, σε σχέση με την υποστήριξη που έχει παράσχει η Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς.
Μέσα σε αυτό το κλίμα σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Στο επίκεντρο και το ενεργειακό άνοιγμα της Ελλάδας στην Μόσχα. Νωρίτερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η εκπρόσωπος κα Χαρφ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ανησυχεί τις ΗΠΑ, «γιατί απελευθερώνει τρομοκράτες, ακόμη κι αν είναι σε κατ' οίκον περιορισμό, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αρχίσουν ξανά την τρομοκρατική τους δράση, σχεδιάζοντας και συνωμοτώντας». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου στο Mega, ο κ. Κέρι εξέφρασε τη ενόχληση και την οργή του για το θέμα του Ξηρού, αφού σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχος, ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσε στη διευθέτηση του ζητήματος.
Η δήλωση Πιρς
«Στέκομαι μπροστά στο μνημείο για τους εργαζόμενους της αμερικανικής αποστολής που έδωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο Ρίτσαρντ Γουέλς, ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες, ο Νικόλαος Βελούτσος, ο πλοίαρχος Γουίλιαμ Νορντίν και ο λοχίας Ρόναλντ Στιούαρτ δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη.
Σήμερα, εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου για το νομοθέτημα, που πρόκειται να ψηφιστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο απόψε, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη απελευθέρωση αυτών των τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα κατά των Ελλήνων, Αμερικανών και ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων.
Μέχρι σήμερα, η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης έχει περιοριστεί σε επίσημες επαφές, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική απάντηση σε κάποιες από τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί ιδιωτικά σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές αυτού του νομοθετήματος.
Εξέφρασα τις ανησυχίες αυτές απευθείας στο υπουργείο της Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου. Επισήμανα ανάμεσα σε άλλα σημεία ότι, αν ο Σάββας Ξηρός απελευθερωνόταν πριν εκτίσει την ποινή του, όπως ορίστηκε από το ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης, θα ήταν αντίθετο στη μνήμη των Αμερικανών διπλωματών που σκοτώθηκαν και στις οικογένειές τους. Δεν θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε.
Ο υπουργός Κέρι εξέφρασε τις ανησυχίες μας άμεσα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το ζήτημα δεν είναι η μεταρρύθμιση για τη φυλακή, ή το υπεράριθμο των φυλακών ή η παροχή ιατρικής βοήθειας, ή η βελτίωση των συνθηκών. Όλα αυτά είναι σημαντικά.
Το ζήτημα είναι ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι -άνθρωποι που έχουν διαπράξει τρομερά και ειδεχθή εγκλήματα- θα έπρεπε να εκτίσουν πλήρως την ποινή τους στη φυλακή. Όχι από την άνεση των κατοικιών τους, με τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες τους. Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή ατιμάζει τη μνήμη όσων έχουν σκοτωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών της οικογένειας όσων οι ζωές καταστράφηκαν.
Επαναλαμβάνω το συμπέρασμα, οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους όπως έχει αποφασιστεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Αν ο Σάββας Ξηρός -ή κάποιος άλλος με το αίμα Αμερικανών διπλωματών και των μελών της αποστολής των ΗΠΑ στα χέρια του- φύγει από τη φυλακή, τότε θα πρόκειται για ξεκάθαρα μία μη φιλική πράξη».
«Δεν αποφυλακίζεται»
«Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Ντέιβιντ Πιρς. Ωστόσο, ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών», υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου.
Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις. Με βάση, λοιπόν, το νόμο που ψηφίζεται μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων –και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%- η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».
Ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό. Ωστόσο και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι». Ο εν λόγω πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού. Η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος.
Ο Υπουργός των ΗΠΑ, κ. Κέρι πράγματι τηλεφώνησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σ. Ξηρό. Ο πρωθυπουργός του εξήγησε το νόμο, ότι δεν αφορά τον Σ. Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν».
ΝΔ: Η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα ρουσφέτια της τρομοκρατίας
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η Ελληνική κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα ρουσφέτια της τρομοκρατίας δημιουργεί προβλήματα με τους παραδοσιακούς της συμμάχους και τα γεωπολιτικά στηρίγματα της χώρας.
Και όλα αυτά για να αποφυλακίσει καταδικασμένους δολοφόνους- τρομοκράτες, σε ευθεία σύγκρουση με το δημόσιο αίσθημα.
Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "η λαλίστατη αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και σχεδόν δύο 24ωρα έχει χάσει την μιλιά της για τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες στην Μεσόγειο, αφού η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τις λαϊκίστικες κορώνες της. Παρόλα αυτά έχει το θράσος να μιλάει για ρουσφέτια σε τρομοκράτες. Λογικό. Από ρουσφέτια ξέρει καλά και αυτό άλλωστε αποδεικνύεται καθημερινά με αποκαλύψεις από τα πεπραγμένα της".
Ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι "η εφαρμογή του κράτους δικαίου δεν είναι ρουσφέτι, είναι υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας".
Επισήμανε δε ότι "ο κατ' οίκον περιορισμός με βραχιολάκι δεν αποτελεί απελευθέρωση" και υπενθύμισε "στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας την υπόθεση του γνωστού κ. Καραβέλα της Siemens, ο οποίος δεν φορούσε βραχιολάκι και ακόμα καταζητείται…".