Σε ένα πικρό σχόλιο για το κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα, ο αρθρογράφος της Süddeutsche Ζeitung, Thomas Kirchner, εκτιμά ότι η κατάσταση στην ελληνική διαπραγμάτευση δείχνει μόνο ένα πράγμα: πως το Grexit είναι μια λίγο πολύ ειλημμένη απόφαση.
Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Ο υπ. Οικονομικών Σόιμπλε δε συνηθίζει να φλυαρεί. Και γι' αυτό τα χρηματιστήρια έλαβαν σοβαρά υπόψη αυτό που είπε στη Νέα Υόρκη, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σύντομη λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους». Όμως, όπως προσθέτει ο Kirchner, μία τέτοια λύση είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της χώρας. «Κι αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο το εξής: Η απόφαση έχει λίγο-πολύ ληφθεί, η Ελλάδα θα πρέπει μάλλον να εγκαταλείψει το Ευρώ».
Η άποψη του αρθρογράφου παραλείπει βέβαια αρκετά συλλογιστικά βήματα, όμως αποσκοπεί στο εξής: να πείσει ότι η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα συλλήβδην, ή τουλάχιστον να το περιορίσει σε κάποιες λίγες ομοιογενείς οικονομίες. Αφενός οι αγορές δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί με ένα Grexit, κι έτσι να αποφευχθεί το χάος, τονίζει. Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα το πρόβλημα κι ούτε τα φλέγοντα ζητήματα της Ευρώπης θα λυθούν δια μαγείας μέσω ενός Grexit. Κι αυτό διότι η νομισματική ένωση δεν λειτουργεί, υποστηρίζει ο Kirchen. Οι ανισορροπίες των οικονομιών μέσα στην Ευρώπη, μεταξύ βορά και νότου, δείχνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει για όλες ένα βασικό επιτόκιο. Είναι προφανές ότι αυτό σχετίζεται με την υπερχρέωση ευρωπαϊκού νότου.
Το οικοδόμημα είχε λοιπόν προβλήματα εξ αρχής. Τώρα η Γερμανία προσπαθεί με όλη την καλή πρόθεση να βοηθήσει τις άλλες χώρες, όμως συγκεντρώνει τα πυρά και την οργή όλων των άλλων. Το Ευρώ έχει φέρει τις χώρες της Ευρώπης τη μία απέναντι στην άλλη, αντί να τις ενώνει. Κι έτσι πρέπει να αναληφθεί το ρίσκο της διάλυσης του Ευρώ, όσο απρόβλεπτες κι αν φαίνονται σήμερα οι συνέπειές του, θεωρεί ο Kirchner.
Αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να αφήνεται μόνο στα ακραία κόμματα, αλλά να γίνει και από τις μετριοπαθείς, πολιτικές δυνάμεις. Διότι, αλλιώς, ρίχνουμε νερό στο μύλο όσων θέλουν την Ευρώπη να γυρίσει στον παλαιό εθνικισμό.