Ξεκινά η διαδικασία για την ίδρυση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση της αντιπροεδρίας θα απορροφήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το ΕΤΕΑΝ, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr σε εκτενές ρεπορτάζ στις 7 Απριλίου. Το μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασισθεί η φιλοσοφία και η λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόσθηκε στη Γαλλία για την ίδρυση της αντίστοιχης γαλλικής τράπεζας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στην Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν αποκλείεται να ενταχθούν και άλλοι κυβερνητικοί φορείς με χρηματοδοτικές λειτουργίες, ενώ η τράπεζα θα αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Σε ό,τι αφορά τους άλλους φορείς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η περίπτωση του ΤΑΝΕΟ αλλά και της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η οποία ανήκει κατά 60% στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς και κατά 40% στο ελληνικό δημόσιο.
Οι ίδιες πηγές, όπως άλλωστε περιγράφει με σαφή τρόπο στην ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τονίζουν ότι στην τράπεζα θα μπορούν να συμμετάσχουν και ξένα κεφάλαια και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές επαφές. Συζήτηση για τη συμμετοχή στην υπό εξέταση Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα φέρεται να έγινε στις συναντήσεις του Γιάννη Δραγασάκη με Κινέζους αξιωματούχους κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα. Επαφές όμως πραγματοποιούνται και με επενδυτικά σχήματα της Ρωσίας και των αραβικών χωρών.
Με βάση τον σχεδιασμό, η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα συγκεντρώσει τα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ, αλλά αναμένεται να αξιοποιήσει στο έπακρο τη σχέση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα δάνεια των οποίων δόθηκαν από το ΤΠΔ. Βασικός στόχος της υπό σύσταση τράπεζας θα είναι, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε ολόκληρη την επικράτεια, κυρίως εκείνων που λόγω μεγέθους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Με βάση τη στρατηγική της κυβέρνησης, η Αναπτυξιακή θεωρείται κρίσιμο εργαλείο σε μία περίοδο όπου οι ελληνικές τράπεζες δεν δύνανται να διοχετεύσουν σημαντική ρευστότητα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.