Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Θα υπερισχύσει η λογική στην Ελλάδα

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Eurogroup μέχρι το τέλος Απριλίου, όμως η κατάσταση θα παραμείνει αβέβαιη μέχρις ότου οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μακροχρόνιο deal για τη χρηματοδότηση της χώρας, λέει η Goldman Sachs.

Goldman Sachs: Θα υπερισχύσει η λογική στην Ελλάδα

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής υπήρξε συνεπής στην αποπληρωμή χρεών της, όμως, χωρίς επιπλέον κεφάλαια, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στην πληρωμή των 763 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Το πιθανότερο σενάριο, με βάση την αμερικανική τράπεζα, είναι ότι η χώρα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μέχρι το τέλος Απριλίου (είτε στο Eurogroup της 24ης Απριλίου είτε με περαιτέρω συζητήσεις την ερχόμενη εβδομάδα), εξασφαλίζοντας τόση χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει να συνεχίσει κανονικά την αποπληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεών της.

Ωστόσο, η Goldman Sachs θεωρεί πως η κατάσταση πιθανότατα θα παραμείνει εξαιρετικά αβέβαιη, μέχρις ότου η Ελλάδα και η ευρωζώνη καταλήξουν σε μια πιο μακροχρόνια συμφωνία χρηματοδότησης που θα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να καταβάλει μεγάλες πληρωμές ύψους 6,5 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Πιο αναλυτικά, η Goldman Sachs αναφέρει πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί ποικίλα αντισυμβατικά μέτρα προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της, ωστόσο φαίνεται πως ξεμένει από επιλογές. Ως αποτέλεσμα η αμερικανική τράπεζα θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση για να ανταποκριθεί στην επερχόμενη υποχρέωση αποπληρωμής 763 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου. Η Ελλάδα θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στις 24 Απριλίου και η Goldman εκτιμά πως η συνάντηση αυτή θα είναι κρίσιμη για την δυνατότητά της να διασφαλίσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Κατά την εκτίμηση της τράπεζας, το πιθανότερο σενάριο είναι πως η Ελλάδα θα κάνει τόσες δεσμεύσεις για οικονομική μεταρρύθμιση ώστε να αποκτήσει επαρκείς πόρους προκειμένου να μην αθετήσει την πληρωμή προς το ΔΝΤ, γεγονός που θα δώσει περισσότερο χρόνο για τη διαπραγμάτευση μιας πιο μακροπρόθεσμης συμφωνίας χρηματοδότησης. Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου όμως, η Goldman Sachs θεωρεί πως οι αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας πιθανότατα θα αποτελέσουν μια επαναλαμβανόμενη εστία αβεβαιότητας, μέχρις ότου υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο deal. Μια τέτοια συμφωνία θα συνεχίσει να είναι σημαντική για τη δυνατότητα της χώρας να αποπληρώσει ομόλογα ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται πως το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Ιούνιο.

Το βασικό ρίσκο, κατά την εκτίμηση της Goldman, είναι πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA. Αν συμβεί αυτό, οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα χρειάζονταν να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που θα αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Goldman θεωρεί πως η ΕΚΤ περιμένει κατεύθυνση από τους πολιτικούς και είναι απίθανο να προχωρήσει μονομερώς σε μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο, η μη επίτευξη συμφωνίας τον Απρίλιο θα μπορούσε να αποτελεί το σήμα που θα την οδηγήσει να κόψει τη χρηματοδότηση και να ζητήσει την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά την αγορά, η Goldman Sachs χαρακτηρίζει θετική για τους τίτλους υψηλού κινδύνου πιθανή συμφωνία Ελλάδας - ευρωζώνης, όμως οι επιπτώσεις της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Από τη μια πλευρά, σημειώνει, η μετάδοση θα ήταν περιορισμένη δεδομένων του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και της μειωμένης έκθεσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά όμως, αν οι Έλληνες καταθέτες υποστούν απώλειες, οι καταθέτες σε άλλα τραπεζικά συστήματα της ευρωπεριφέρειας μπορεί να αποφασίσουν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, κάτι που θα οδηγούσε τις τράπεζες στην πώληση κρατικών ομολόγων προκειμένου να αντλήσουν ρευστό, γεγονός που με τη σειρά του θα έφερνε ενδεχόμενο ζημιογόνου σπιράλ.

Γενικά, η Goldman Sachs παραμένει αισιόδοξη πως θα επικρατήσει η λογική. Ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη, και η νυν ελληνική κυβέρνηση εξελέγη με την εντολή να διατηρήσει τη χώρα στη νομισματική ένωση. Αν και η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι θα βρεθεί λύση, τονίζει  ταυτόχρονα πως τα ρίσκα αυξάνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v