Η Ελλάδα απηύθυνε μια ακόμα έκκληση στην ευρωζώνη για ρευστό, προκειμένου να αποτρέψει την χρεοκοπία, όμως η απάντηση που πήρε ήταν ότι θα πρέπει να παρουσιάσει μια βελτιωμένη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων εντός έξι εργάσιμων ημερών, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών να ανοίξουν τον δρόμο για οποιονδήποτε νέο δανεισμό.
Την είδηση μεταφέρουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Αθήνα ζήτησε στήριξη ρευστότητας σε συνεδρίαση των υφυπουργών οικονομικών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το βράδυ, όμως οι ευρωπαίοι απάντησαν ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει πρόοδος στην καθυστερημένη λίστα μέτρων που στόχο έχουν να καταστήσουν βιώσιμα τα δημοσιονομικά της χώρας.
«Από την ελληνική πλευρά υπήρξε μια ισχυρή ανακοίνωση πως η ρευστότητα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και υπήρξε έκκληση για απελευθέρωση κάποιου είδους στήριξης ρευστότητας πριν την συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 24 Απριλίου», ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Όμως κανένας δεν γνωρίζει πως μπορεί να γίνει αυτό –δεν υπάρχει βούληση να παρασχεθεί στήριξη προτού υπάρξει κάποια πρόοδος σε ότι αφορά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε.
Η Ελλάδα είπε στο ίδιο φόρουμ την περασμένη εβδομάδα ότι θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει την δόση προς το ΔΝΤ (που καταβλήθηκε τελικώς στο ακέραιο σήμερα) και να καλύψει τις δαπάνες της για μισθούς και συντάξεις. Όμως στη συνέχεια είχε πει πως θα καταβάλει εμπρόθεσμα τη δόση προς το ΔΝΤ.
Αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι ειδήμονες της ευρωζώνης δεν έχουν πειστεί πως το πρόβλημα ρευστότητας της Αθήνας είναι τόσο σοβαρό όσο το δείχνει η Ελλάδα, και ορισμένοι υποψιάζονται πως επιχειρείται να εκφοβιστούν οι πιστωτές ώστε να αποδεσμεύσουν πόρους.
Οι πιστωτές της Ελλάδας είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν τη ισχυρή τους θέση ώστε να πιέσουν για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις οποίες αντιστέκεται –για κοινωνικούς λόγους- η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
«Το κλίμα ήταν καλύτερο απ' ότι την τελευταία φορά, όμως η ουσία ήταν πολύ ζοφερή», σχολίασε άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Υπήρξε μικρή βελτίωση σε ότι αφορά την τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, λίγη όμως πρόοδος σε ότι αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων. «Εξακολουθούμε να μην έχουμε λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μέτρα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την δημοσιονομική τους επίπτωση, και ο χρόνος λιγοστεύει –οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στις 24 Απριλίου, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogrop στη Ρίγα», συμπλήρωσε.
Όταν η Αθήνα συμφωνήσει σε μέτρα με τους πιστωτές της με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ –και περάσει νόμους από τη Βουλή για την εφαρμογή των μέτρων αυτών- τότε θα μπορούσε να λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν από το πακέτο διάσωσης.
Όμως μετά από 10 εβδομάδες στην εξουσία, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει καταφέρει ακόμα να συμφωνήσει με τους πιστωτές, κυρίως λόγω του ότι πολλά από τα μέτρα αντίκεινται στις προεκλογικές του δεσμεύσεις να βάλει τέλος στη λιτότητα και να αρνηθεί υφεσιακά μέτρα.
Ως αποτέλεσμα, γράφει το πρακτορείο, η Ελλάδα δεν έχει λάβει νέα χρηματοδότηση από την ευρωζώνη ή το ΔΝΤ. Καθώς παραμένει αποκομμένη από τις αγορές και η ΕΚΤ έχει περιορίσει τα έκτακτα κεφάλαια προς τις ελληνικές τράπεζες, η Αθήνα λέει πως ξεμένει γρήγορα από χρήματα.
Αν η Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των πιστωτών –το γνωστό Brussels Group- συμφωνήσουν σε λίστα μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 21-22 Απριλίου και οι υπουργοί την εγκρίνουν όταν συνεδριάσουν στη Ρίγα, τότε η Αθήνα ενδέχεται να λάβει κάποια στήριξη με ρευστότητα από την ΕΚΤ, μέσω αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Η Ελλάδα ελπίζει πως μια πολιτική συμφωνία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει ώστε να λάβει 1,9 δισ. ευρώ από κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων τα προηγούμενα χρόνια. Για να υπάρξει όμως νέος δανεισμός από την ευρωζώνη ή το ΔΝΤ, η Αθήνα θα πρέπει πρώτα να έχει καταστήσει νόμους του κράτους τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, καθώς η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης είναι πλέον τόσο χαμηλό, που κανένας δεν θα ενεργούσε μόνο με βάση τις υποσχέσεις της, σχολιάζει το Reuters.
Κομισιόν: Βήματα προόδου στις συζητήσεις με Αθήνα
Βήματα προόδου στις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών, διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ερωτηθείς αν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στόχος είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς ως το τέλος Απριλίου.
Ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε, επίσης, ότι το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup της Λετονίας στις 24 Απριλίου, σημειώνοντας πως θα ήταν «ευπρόσδεκτη» η επίτευξη συμφωνίας πριν από την ημερομηνία αυτή.
«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και σημειώνουμε πρόοδο βήμα-βήμα», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Εξάλλου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο χθεσινό EWG δεν δόθηκε κανενός είδους τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο και ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.