Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι μηνύματα έστειλε ο Τσίπρας από τη Μόσχα

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες η συνάντηση των δυο ηγετών. Η ρωσική συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις και η έμμεση χρηματοδότηση ελληνική επέκταση του Turkish Stream. Η δια της πλαγίας αντιμετώπιση του ρωσικού εμπάργκο και το «θα δούμε» στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και του προστίμου.

Τι μηνύματα έστειλε ο Τσίπρας από τη Μόσχα

Στην πιο λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, η Αθήνα έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες «πολυδιάστατης (και) οικονομικής πολιτικής», χωρίς ωστόσο να αμφισβητήσει τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτή είναι η αποτίμηση, από το Μαξίμου, της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα, υποβαθμίζοντας την απουσία απτών αποτελεσμάτων σε ζητήματα που είχε καλλιεργήσει προσδοκίες, όπως η άρση του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και η μείωση του προστίμου για τη χαμηλή κατανάλωση φυσικού αερίου (ρήτρα take or pay).

Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφή την ευρωπαϊκή προσήλωση της κυβέρνησης λέγοντας ότι θα διερευνήσει την συνεργασία με τη Μόσχα για την επέκταση του Tourkish Stream στο ελληνικό έδαφος (δηλαδή δημιουργία «ελληνικού αγωγού») σεβόμενη το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και, φυσικά, το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή, λένε, έστειλε το μήνυμα στους εταίρους ότι η κυβέρνηση «απλώνει» τις οικονομικές-αναπτυξιακές της αναζητήσεις εκτός ευρωπλαισίου στο όνομα της «πολυδιάστατης εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής», προκειμένου να χτίσει ένα «πιο στέρεο» και όχι μονομερώς εξηρτημένο παραγωγικό μοντέλο.

Προκαταβολή στο μέλλον

Είναι ενδεικτικό ότι κυβερνητικό στέλεχος που συνοδεύει τον κ. Τσίπρα στο ταξίδι, προβάλλει με ένταση την έμμεση χρηματοδότηση που υποσχέθηκε η Μόσχα μέσω του αγωγού.

Οτι, δηλαδή, ο κ. Πούτιν αποδέχθηκε τη διερεύνηση δυνατότητας για άμεση προκαταβολή των μελλοντικών κερδών (σ.σ. ο ίδιος μιλά για ποσό έως 5 δισ. ευρώ με τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων) και αποπληρωμή μετά την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, από το 2019 και έπειτα.

"Η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός.

Δεδομένου ότι ουδείς αναμένει... άμεση δρομολόγηση της συμφωνίας καθώς το σχέδιο χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να ωριμάσει, τα περί έμμεσης χρηματοδότησης λειτουργούν ως «υποσχετική» για το εσωτερικό της κυβέρνησης και ως «προειδοποίηση» για τους εταίρους στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης.

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Πούτιν ανέλαβε να αναδείξει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας λέγοντας ότι θα αναβαθμιστεί μέσα από τον αγωγό.

Ευρωπαϊκή λύση στη χρηματοδότηση

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε με έμφαση (σ.σ. όπως αναμενόταν, άλλωστε) ότι δεν ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν οικονομική βοήθεια. Αφενός επειδή «δεν είμαστε επαίτες για να γυρνάμε τις χώρες ζητώντας λύση στο χρηματοδοτικό μας πρόβλημα» και, αφετέρου, για να αναδείξει, πάλι, τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του προβλήματος: «Η οικονομική κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή. Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση», ήταν η φράση που έτυχε θετικής αποδοχής και στο εσωτερικό της χώρας, όπως φάνηκε από την επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. (Αντιθέτως, η ΝΔ εμφανίσθηκε αρνητική μιλώντας για παιχνίδι εντυπώσεων).

Με αφορμή, μάλιστα, ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα στραφεί για βοήθεια στη Ρωσία στην περίπτωση που οι εταίροι «μας ρίξουν στη θάλασσα», ο κ.Τσίπρας απευθύνθηκε εκ νέου στις Βρυξέλλες (και στο Βερολίνο): "Σ΄ αυτό το καράβι είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες του καραβιού, ισότιμοι, δεν είμαστε λαθρεπιβάτες (...) Αν αρχίσει ο ένας να ρίχνει τον άλλο στη θάλασσα, το καράβι θα οδηγηθεί στα βράχια".

Αρση εμπάργκο... δια της πλαγίας

Αντιθέτως, παρά τις προσδοκίες που καλλιέργησαν κυβερνητικοί παράγοντες το προηγούμενο διάστημα, δεν υπήρξε συμφωνία για άρση του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, καθώς η Μόσχα δεν θέλησε να κάνει «μία εξαίρεση».

Ως αντίβαρο, ο κ.Πούτιν μίλησε «δημιουργία κοινών επιχειρήσεων» που θα αξιοποιήσουν δια της πλαγίας ελληνικά προϊόντα και θα κερδίσουν και οι Ρώσοι παραγωγοί.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, αυτό σημαίνει ίδρυση κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία.

Αυτή η διαδικασία, λένε, δεν λογίζεται ως εξαγωγή, κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρώσικες εταιρίες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί. Επομένως τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα και θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία.

Εν αναμονή...

Επίσης, δεν ανακοινώθηκαν μειώσεις στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου και στο πρόστιμο που μας έχει επιβληθεί εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσής του.

Κυβερντικοί παράγοντες επιμένουν ότι και για τα δύο θέματα θα υπάρξουν (θετικές) ανακοινώσεις «στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Αγωγοί, λιμάνια, βιομηχανία...

Οσο για τις ιδιοτικοποιήσεις, ο κ.Πούτιν δήλωσε δημοσίως το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέροντας μάλιστα τους τομείς που τον ενδιαφέρουν: «αγωγοί, λιμάνια (σ.σ. ΟΛΘ), προμήθεια ενεργειακών πόρων, βιομηχανία».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ο Ρώσος πρόεδρος «αποδέχθηκε τη θέση της κυβέρνησης για παραμονή του πλειοψηφικού πακέτου στο Δημόσιο», ενώ ζήτησε να διασφαλιστεί ότι η ρωσική συμμετοχή στους διαγωνισμούς «δεν θα είναι σε χειρότερη θέση από άλλους συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v