Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόοδος αλλά και εμπόδια για την Ελλάδα στο EWG

Crash test στα τέλη Απριλίου για την οικονομία. Ασφυκτικές οι πιέσεις για μέτρα, αλλά και σημάδια ότι χτίζεται συμφωνία με ορίζοντα το επόμενο Eurogroup. Συνεχίζει το «ξύσιμο του βαρελιού» το οικονομικό επιτελείο. Αναμένεται η απόφαση για τον ELA από την ΕΚΤ.

Πρόοδος αλλά και εμπόδια για την Ελλάδα στο EWG

Ένας νέος αγώνας δρόμου σε επίπεδο Brussels Group και Athens Group αναμένεται να ξεκινήσει από την Τρίτη του Πάσχα ώστε μέσα σε δέκα ημέρες, έως τις 24 Απριλίου, να έχει μορφοποιηθεί η συμφωνία Ελλάδας - εταίρων και να αρχίσουν να χορηγούνται οι πρώτες ανάσες ρευστότητας.

Στο χθεσινό EuroWorking Group, που συνεχίζεται σήμερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κουτάκια του μίνι προγράμματος-γέφυρα που θα μας οδηγήσει έως την –επιθυμητή- νέα συμφωνία του Ιουνίου άρχισαν να μπαίνουν στη θέση τους.

Δημοσιονομικό κενό, μακροοικονομικό περιβάλλον, μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης, διαρθρωτικές αλλαγές. Δρόμος υπάρχει ακόμα αρκετός, ο χρόνος είναι λίγος, παρ' όλα αυτά κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι «εργαζόμαστε με ορίζοντα την επίτευξη συμφωνίας στις 24 Απριλίου».

Αν η συμφωνία θα είναι πλήρης ή λειψή, μένει να φανεί. Από το περιεχόμενό της όμως θα εξαρτηθούν οι βαθμοί απελευθέρωσης ρευστότητας σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται απολύτως στα όριά της και προφανώς δεν μπορεί να περιμένει να ζήσει από τις προκαταβολές των Ρώσων για τον αγωγό φυσικού αερίου.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ πάντως μετέδιδαν αργά χθες το βράδυ καλό κλίμα στις επαφές, μιλώντας για διαπραγμάτευση που συνεχίζεται με «αναλυτική ενημέρωση, ανασκόπηση και επισκόπηση».

Αρμόδιες πηγές, πάντως, κρούουν για μια ακόμα φορά τον κώδωνα κινδύνου για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει και πάλι στο τέλος του μήνα, για την ακρίβεια από τις 24 και μετά, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όταν θα πρέπει να αρχίσει να πιστώνει στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Δόση προς το ΔΝΤ άλλη εντός του μήνα δεν έχουμε, η επόμενη έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων (για 1 δισ. ευρώ την άλλη εβδομάδα) δεν συνιστά μεγάλο πονοκέφαλο (παρ' ότι λείπουν περίπου 100 εκατ. ευρώ από έντοκα τα οποία είχαν αγοραστεί από ελληνικές τράπεζες αλλά είχαν διατεθεί σε πελάτες τους όταν μετρήθηκε η έκθεση των τραπεζών σε ελληνικό κρατικό χρέος από την ΕΚΤ), αλλά τα λεφτά για μισθούς και συντάξεις δύσκολα θα βρεθούν αν δεν μπει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε αυτό το πλαίσιο ασφυκτικών πιέσεων, είναι απολύτως σαφές σε όλες τις πλευρές ότι η ανάγκη για χορήγηση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία είναι επιτακτική. Πόσο μάλλον που και η ΕΚΤ αναμένεται σήμερα να δώσει απλά «ότι χρειάζεται» σε επίπεδο ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA.

Ασαφές είναι ακόμα όμως, πόσο θα συνεχίσουν να πιέζουν οι έξω για αλλαγές στο ΦΠΑ, το ασφαλιστικό και το εργασιακό που συνιστούν τα μεγάλα αγκάθια ή θα κάνουν έναν έντιμο συμβιβασμό ανάγκης (και για τις δύο πλευρές καθώς κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να «σκάσει» υπό την έννοια πιστωτικού γεγονότος) με κάποιες υποχωρήσεις και από την ελληνική πλευρά.

Οι πιο συγκρατημένοι πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμα και στην περίπτωση συμφωνίας στις 24 του μήνα, δεν βλέπουν να έρχονται λεφτά με τη «σέσουλα» από τα διεκδικούμενα (1,2 δισ. ευρώ και 1,9 δισ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ).

Πιο πιθανό θεωρούν να στάξει λίγη ρευστότητα η ΕΚΤ, με αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων και επαναφορά του weiver για τα ελληνικά ομόλογα για να διατηρήσουν την ελληνική πλευρά στην «τσίτα» μέχρι τον Ιούνιο της μεγάλης συμφωνίας.

Αυτά, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει συμφωνία στις 24 Απριλίου. Αλλιώς, μάλλον θα πρέπει να περάσει νόμος για την αναγκαστική εκχώρηση στο δημόσιο, ταμειακών διαθεσίμων ασφαλιστικών ταμείων και άλλων...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v