Στρατηγική που κρατά σε σφικτή κατάσταση την οικονομία μέχρι τον Ιούνιο (και βλέπουμε) υποχρεώνεται να χαράξει το Μαξίμου, όπως προκύπτει και από το ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον.
Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι οι συζητήσεις με την Κριστίν Λαγκαρντ και η ευρύτερη εν εξελίξει διαπραγμάτευση έχουν στόχο να πειστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαλαρώσει τη στρόφιγγα προσφέροντας ανάσες ρευστότητας. Κι αυτό διότι, όπως διαπιστώθηκε πλέον, δεν είναι εφικτή, μέχρι το τέλος Απριλίου, η εύρεση λύσης που θα εξασφάλιζε τη μεγάλη χρηματοδότηση (δόσεις) στη χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί το απόγευμα για τη Μόσχα, με το μυαλό στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, καθώς το διήμερο (αύριο-μεθαύριο) EuroWorking Group και η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη θα ξεμπλοκάρουν ή όχι τη ρευστότητα.
Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, αυτή ήταν και η αιτία για την αιφνιδιαστική συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον. Να ελαστικοποιήσει τη στάση του ΔΝΤ ώστε να «επιτρέψει» (ή να ενθαρρύνει...) την ΕΚΤ να χαλαρώσει τη στρόφιγγα για τη χώρα.
Οι προσδοκίες από την ΕΚΤ
Κατά τον ίδιο, το μείζον θέμα δεν αφορά το 1,9 δισ. ευρώ (ή μέρος του), αλλά την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα. «Ιδανικά θα θέλαμε να επαναφέρει την επιλεξιμότητα (waiver) που επηρεάζει τα ελληνικά χρεόγραφα, ωστόσο με μία ικανοποιητική αύξηση του ορίου έκδοσης, που δεν θα μετριέται σε λίγα εκατομμύρια, θα μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι τη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου», σημειώνει.
Μένει να επαληθευτεί η αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η κ. Λαγκάρντ θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση «επηρεάζοντας» τις εξελίξεις σε Βρυξέλλες - Φρανκφούρτη το καυτό διήμερο Μ. Τετάρτη - Μ. Πέμπτη, που θα ανοίξει τον δρόμο για το Eurogroup της 24ης Απριλίου – με την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στο ενδιάμεσο.
Κλειδί οι θεματικές διαπραγματεύσεις
Είναι ενδεικτικό ότι σε αντίθεση με τη διάψευση του ΥΠΟΙΚ, στελέχη του Μαξίμου κατ' ιδίαν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δημοσίως (Real.fm) παραδέχθηκαν ότι στη συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ συζητήθηκαν οι αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό τις οποίες θέτει με ένταση το ΔΝΤ.
Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, το κλειδί για τη σταδιακή συζήτηση των αγκαθιών βρίσκεται στη φράση του κ. Βαρουφάκη (μετά τη συνάντηση) περί «θεματικών ενοτήτων» στις διαπραγματεύσεις. Έτσι ώστε, όπως λένε, «να πηγαίνουμε σε ομαλές (σ.σ. στο εσωτερικό) συμφωνίες για τα ανώδυνα αφήνοντας τα καυτά για το διάστημα προς τον Ιούνιο».
Αποκρατικοποιήσεις - ΦΠΑ
Να σημειωθεί ότι με βάση έτερο κυβερνητικό παράγοντα, σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Μαξίμου (με τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη και Νάντια Βαλαβάνη) επαναβεβαιώθηκε, ως προς την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί με ψήφιση από τη Βουλή, ενώ για τις τρέχουσες θα αναθεωρηθούν όροι.
Επιπλέον, όπως σημείωσε χθες το Euro2day.gr, η αύξηση του ΦΠΑ «σε νησιά του Αιγαίου» (όπως για παράδειγμα Μύκονος - Σαντορίνη) επανήλθε στις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου με τις εισηγήσεις να κλίνουν υπέρ του μέτρου.