Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερα χρόνια φαγούρας για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενοποίηση όλων των κατακερματισμένων υφιστάμενων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών ταμείων που υπάρχουν σε μια οντότητα στα πρότυπα της γερμανικής KfW.

Τέσσερα χρόνια φαγούρας για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας

Το σχέδιο για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο συμπεριέλαβε και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε στο Brussels Group, επαναφέρει η κυβέρνηση, τέσσερα χρόνια μετά τις εξαγγελίες του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (Μάιος 2011) και λίγους μήνες μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις του κ. Νίκου Δένδια (Σεπτέμβριος 2014).

Δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία όπου η ρευστότητα είναι είδος προς εξαφάνιση, το χαρακτηρίζουν πάντως άνθρωποι της αγοράς. Αν και οι ίδιοι βλέπουν θετικά τη δημιουργία μιας τέτοιας τράπεζας, θεωρούν ότι είναι ανέφικτο αυτήν τη χρονική στιγμή και αυτό γιατί απαιτούνται δισεκατομμύρια ευρώ, πάνω από 4-5 δισ. ευρώ, για να συσταθεί, να λειτουργήσει και για να εξυπηρετήσει τον ρόλο για τον οποίο θα δημιουργηθεί, δηλαδή να στηρίξει την πραγματική οικονομία.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, πριν από δύο χρόνια είχε επιλεγεί η λύση της ίδρυσης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG), με σκοπό να παρασχεθεί στις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις η απαιτούμενη ρευστότητα μέσω ευέλικτων δανείων χαμηλού κόστους.

Η κυβέρνηση πάντως στην επιστολή της προς το Brussels Group αναφέρει ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια Αναπτυξιακή Τράπεζα (Development Bank) για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων και των ΜμΕ.

Στόχος, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη επιστολή, είναι η ενοποίηση όλων των κατακερματισμένων υφιστάμενων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών ταμείων που υπάρχουν (π.χ. Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΕΤΕΑΝ, ΤΑΝΕΟ, Πράσινο Ταμείο κ.τλ.) σε μια οντότητα στα πρότυπα της γερμανικής KfW.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτηματικά στην αγορά κατά πόσον π.χ. κεφάλαια που έχει το ΕΤΕΑΝ και τα οποία προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια και δίνονται βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλο σκοπό ή αν στους σκοπούς και στις αρμοδιότητες του ΤΠκΔ είναι η χορήγηση δανείων σε εταιρίες.

Την ίδια ώρα αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης σχετικά με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IfG) και τη σύσταση αναπτυξιακής τράπεζας, ζητά από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη ο πρώην υπουργός, βουλευτής Β΄ Αθήνας, Κωστής Χατζηδάκης με ερώτησή του στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η συνολική δέσμευση των επενδυτών για χρηματοδότηση και των τριών υποταμείων του IfG αφορά ποσά άνω των 500 εκατ. ευρώ. Ηδη, από το πρώτο υποταμείο που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες, το «IfG - Greek SME finance SA» για τα δανειακά κεφάλαια (χρηματοδότηση) των ΜμΕ έχουν δοθεί τα 50 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 200 εκατ. ευρώ που διαχειρίζεται, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα έχουν δοθεί και τα υπόλοιπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v