Όσο βέβαιο είναι πως φέτος η τρέλα των ξένων τουριστών για Μύκονο και Σαντορίνη (20% και 30% αντίστοιχα η αναμενόμενη αύξηση των πτήσεων) θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, άλλο τόσο σίγουρο είναι πως αυτοί που θα κλέψουν την παράσταση θα είναι οι Γάλλοι!
Το σύνθετο δεινό περιβάλλον που διαμορφώνεται με αφορμή τον ακήρυκτο πόλεμο των νομισμάτων, τις γεωπολιτικές αλλαγές αλλά και την κατάσταση των οικονομιών της Ε.Ε. αλλά και κρίσιμων, για την Ελλάδα, αγορών όπως η Ρωσία, θέτει εμπόδια στον ελληνικό τουρισμό, ταυτόχρονα όμως γεννά νέες ευκαιρίες ανόδου.
Το τελικό αποτέλεσμα της φετινής τουριστικής περιόδου θα κριθεί, όπως όλα δείχνουν, σε τρία μέτωπα:
- Στη Γερμανία: αντιπροσωπεύει την κύρια δεξαμενή άντλησης πελατείας του ελληνικού τουρισμού, αλλά φέτος αποτελεί μεγάλο ερώτημα.
- Στη Ρωσία: έγινε η ατμομηχανή της εντυπωσιακής μεγέθυνσης του ελληνικού τουρισμού από το 2013, αλλά από πέρυσι άρχισε να φρενάρει και φέτος αναμένεται να καταγράψει σημαντική μείωση.
- Στη Γαλλία: από την αγορά της καταγράφεται αλματώδης αύξηση των τουριστών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει σκαρφαλώσει, ήδη, στην τρίτη θέση στην κατάταξη των σημαντικότερων αγορών του ελληνικού τουρισμού. Φέτος, μάλιστα, καταγράφει, εκ νέου, μεγάλη άνοδο και υπολογίζεται ότι μπορεί να ισοσκελίσει τη μισή τουλάχιστον διαφαινόμενη χασούρα από τη ρωσική αγορά.
Η εικόνα
Ο μέχρι στιγμής χάρτης των κρατήσεων εμφανίζεται... καταπράσινος με εξαίρεση τη Ρωσία. Το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών κινείνται ανοδικά, με τις αγορές των Κάτω Χωρών (Ολλανδία, Βέλγιο) να δείχνουν ιδιαίτερη δυναμική. Το ίδιο συμβαίνει και με την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, από όπου η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικό μερίδιο από την αύξηση των ταξιδιών στις χώρες της ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια των Άγγλων να κεφαλαιοποιήσουν την ισχυροποίηση της στερλίνας έναντι του ευρώ.
Ταυτόχρονα, η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώνει νέο σκηνικό για τον ελληνικό τουρισμό στις αγορές της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδάς) αλλά και στους άλλους μακρινούς και μη προορισμούς που είναι συνδεδεμένοι με το δολάριο.
Οι ενδείξεις ότι η υποχώρηση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική για τον ελληνικό τουρισμό επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία κρατήσεων κρουαζιέρας όπου εκτιμάται ότι φέτος θα καταγραφεί αύξηση της τάξης του 20% για τα πλοία που αναχωρούν από τον Πειραιά (Celestyal Cruises).
Η αυξημένη ζήτηση φέτος για κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά επιβεβαιώνεται εμμέσως και από την κίνηση της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa να ενισχύσει τις συνδέσεις της μεταξύ Μονάχου και Αθήνας προσβλέποντας στο να αξιοποιήσει την υψηλή ζήτηση που καταγράφεται για την Ελλάδα από επιβάτες κρουαζιέρας προερχόμενους από τη Βόρεια Αμερική.
Με γαλλικό «κινητήρα»
Η εντυπωσιακή κάθοδος των (μυρίων) Γάλλων στην Ελλάδα την τελευταία διετία αποτυπώνεται ανάγλυφα στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Σύμφωνα, με αυτά, οι Γάλλοι επισκέπτες στη χώρα μας αυξήθηκαν 45% την τελευταία διετία, φθάνοντας από τις 977.400 τουρίστες το 2012 στο 1.468.200 το 2014.
Η εξήγηση για τη μαζική στροφή των Γάλλων προς την Ελλάδα συνδέεται με τις εξελίξεις στις μουσουλμανικές χώρες της Βόρειας Αφρικής, με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με το κίνημα των τζιχαντιστών αλλά και με την ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε στη γαλλική κοινωνία μετά τη δολοφονία των συντακτών του περιοδικού Charlie Hebdo.
Είναι τέτοια η αλματώδης αύξηση των κρατήσεων από τη Γαλλία τα δύο τελευταία χρόνια ώστε ο ιδιοκτήτης ενός από τους κυριότερους διακινητές Γάλλων τουριστών στη χώρα μας να αναφέρει στο Euro2day.gr πως το 2014 διπλασίασε την πελατεία του σε σχέση με το 2013, ενώ φέτος αυξάνει εκ νέου, μιάμιση φορά, τη γαλλική πελατεία του!
Οι ξενοδόχοι που έχουν συμβόλαια με Γάλλους τουρ οπερέιτορ τρίβουν τα χέρια τους καθώς τα δωμάτια γίνονται ανάρπαστα. Γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Εύβοια που φιλοξενεί κατά κόρον Γάλλους τουρίστες, έχει, ήδη, σταματήσει να δέχεται κρατήσεις (stop sales) για το διάστημα από 13 Ιουνίου μέχρι 27 Αυγούστου αλλά και στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι Γάλλοι προτιμούν ιδιαίτερα την Αττική με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται τα δωμάτια σε Μαραθώνα, Ίσθμια, Κινέττα καθώς τα χρησιμοποιούν ως ορμητήρια για εξορμήσεις σε Ναύπλιο, Ολυμπία και Δελφούς.
Ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί στους Γάλλους τουρίστες αποδεικνύονται τα Μετέωρα, ολόκληρη η Κρήτη αλλά και οι Κυκλάδες.
Όπως μάθαμε, μάλιστα, πολλοί Γάλλοι επισκέπτονται τη Μύκονο και τη Σαντορίνη αλλά διά της... πλαγίας με σκοπό να αποφύγουν τις ιδιαίτερα τσουχτερές διαμονές στα δύο χρυσοφόρα νησιά. Έτσι πολλοί αγοράζουν πακέτα τα οποία περιλαμβάνουν διαμονή στην Αθήνα (μία διανυκτέρευση κατά την άφιξη και μία κατά την αναχώρηση) και στη συνέχεια κατευθύνονται με πλοίο σε νησιά όπως η Πάρος όπου βρίσκουν καλά καταλύματα σε χαμηλότερες τιμές. Στη συνέχεια πηγαίνουν για... προσκύνημα σε Μύκονο και Σαντορίνη με μονοήμερη εκδρομή με πλοίο που περνά επίσης από Δήλο, Νάξο και Αντίπαρο.
Ξεπαγώνουν οι κρατήσεις από τη Ρωσία
Αντίστροφη πορεία από τη γαλλική ακολουθεί η αγορά της Ρωσίας. Το 2012 ήρθαν στη χώρα μας 874.800 Ρώσοι τουρίστες αλλά το 2013 ήταν εκείνοι που χάρισαν τα ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό φθάνοντας το 1.352.900 (+54,7%). Πέρυσι υποχώρησαν στο 1.250.200 (-7,6%), πτώση που αποδείχθηκε ελεγχόμενη αν υπολογίσει κανείς και τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την ανάφλεξη στην Ουκρανία αλλά και τις διαδοχικές πτωχεύσεις Ρώσων τουρ οπερέιτορ τον περασμένο Αύγουστο.
Η κρίση που πλήττει την οικονομία της Ρωσίας επηρέασε, όπως αποδείχθηκε, τις φετινές κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα οι οποίες είχαν μπει στην κατάψυξη.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος γνωστού Ρώσου τουρ οπερέιτορ, πως μέχρι τον Μάρτιο οι κρατήσεις κατέγραφαν πτώση 80% σε σχέση με πέρυσι. Από τον Μάρτιο η αγορά εμφάνισε σημάδια αφύπνισης από τη χειμερία νάρκη και, ήδη, η μείωση περιορίστηκε στο 50% σε σύγκριση με πέρυσι, με βάση την ίδια πηγή.
Επιπλέον ενθαρρυντική ένδειξη, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, αποτελεί το γεγονός πως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο ρυθμός των κρατήσεων για την Ελλάδα είναι υψηλότερος από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Αρκετοί Ελληνες ξενοδόχοι αισιοδοξούν πως οι κρατήσεις θα ανακάμψουν σημαντικά το επόμενο διάστημα καθώς στη ρωσική αγορά επικρατεί αυτήν τη στιγμή η λογική των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής (last minute).
Έμπειρα στελέχη της ρωσικής αγοράς, ωστόσο, σημειώνουν πως οι προγραμματισμένες πτήσεις για φέτος προς κύριους προορισμούς των Ρώσων στην Ελλάδα όπως η Ρόδος και η Κρήτη, είναι μειωμένες κατά 40%-50% σε σχέση με πέρυσι.
Έτσι, υποστηρίζουν, ακόμα κι αν γέμιζαν τα αεροπλάνα, η πτώση με τα μέχρι τώρα δεδομένα των διαθέσιμων πτήσεων, θα ήταν περί το 40% Θεωρούν, ωστόσο, πιθανότερη μια μείωση Ρώσων τουριστών φέτος της τάξης του 50%.
Ήδη, εξηγούν, οι πωλήσεις Μαΐου δεν εξελίσσονται καλά ενώ, ακόμα κι αν αποφασιστεί να προστεθούν πτήσεις αυτό θα γίνει από τα μέσα Ιουνίου και μετά. Τότε δηλαδή όπου πολλά ξενοδοχεία δεν θα έχουν διαθέσιμα δωμάτια αφού θα βρισκόμαστε στην περίοδο αιχμής του καλοκαιριού.
Η υστέρηση κρατήσεων από τη Ρωσία ίσως ωφελήσει εμμέσως τον ελληνικό τουρισμό ανοίγοντάς του νέες αγορές. Κι αυτό διότι οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ σε μια προσπάθεια να ισοσκελίσουν τις απώλειες από τη Ρωσία στρέφονται στην προσέλκυση πελατών από άλλες χώρες όπως η Λευκορωσία, οι Βαλτικές Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία αλλά και οι γειτονικές μας Ρουμανία και Βουλγαρία.
Στα θετικά, σύμφωνα με στελέχη Ρώσων τουρ οπερέιτορ, θα πρέπει να σημειώσει κανείς το γεγονός πως η εφαρμογή της νέας visa με βιομετρικά χαρακτηριστικά θα εφαρμοστεί από τις 14 Σεπτεμβρίου ελαχιστοποιώντας τις όποιες επιπτώσεις για φέτος.
Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ως αρνητικό το γεγονός πως φέτος ζητούνται κάποια πρόσθετα έγγραφα για την έκδοση visa, προκαλώντας εμπόδια και καθυστερήσεις. Σημείωναν, μάλιστα, στο Euro2day.gr πως αυτό συμβαίνει παρότι δεν έχει αλλάξει κάτι στη διαδικασία έκδοσης visa όπως διαβεβαιώνουν οι επίσημες ελληνικές αρχές.