«Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αλλάζουμε σελίδα στον τόπο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή.
Η χώρα, υποστήριξε, έπαψε να είναι στο μνημόνιο και στόχος μας είναι η ξεκάθαρη και ανοιχτή στον ελληνικό λαό διαπραγμάτευση. «Δεν διστάσαμε οι τοποθετήσεις μας να γίνονται άμεσα γνωστές. Αυτή η επιλογή είναι μια επιλογή επιστροφής της Δημοκρατίας στον τόπο».
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τη διαπραγματευτική τακτική και μας ζητά να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, είπε. Η λαϊκή εντολή πολλαπλασιάστηκε μετά τις εκλογές. Αυτή την εντολή θα την υπηρετήσουμε ως το τέλος.
Μας ναρκοθέτησαν
Η πολιτική μας αποδίδει καρπούς παρότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο. Είναι ώρα να πούμε αλήθειες:
• Η προηγούμενη κυβέρνηση πανηγύριζε για το πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ. Στο κλείσιμο του έτους καταγράφηκε 0,3% ή 572 εκατ. ευρώ.
• Το πλεόνασμα αυτό δεν υπήρχε στα ταμεία. Παραλάβαμε ταμειακό έλλειμα 2,5 δισ. ευρώ.
• Η προηγούμενη κυβέρνηση βάρυνε το κλίμα με κρεσέντο κινδυνολογίας, ενώ η ρύθμιση για τις 100 δόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν έφερε πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Εμείς ήδη φέραμε 100 εκατ. σε μία εβδομάδα.
• Η δανειακή σύμβαση έληγε εντός εβδομάδων με κίνδυνο να σταματήσει η χρηματοδότηση της ΕΚΤ στις τράπεζες.
• Υπήρχε πρωτοφανής ασφυξία καθώς η κυβέρνηση δεν έχει πάρει βοήθεια από τον Αύγουστο του 2014.
Τι κερδίσαμε στις 20 Φεβρουαρίου
Παρά την παραπάνω κατάσταση, η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στη συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, τόνισε ο πρωθυπουργός. Κερδίσαμε τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και αντικατάσταση της 5ης αξιολόγησης από δική μας λίστα μεταρρυθμίσεων χωρίς τα μέτρα Χαρδούβελη.
Το χρέος στην ώρα του
Χωρίς παρέμβαση για το χρέος είναι αδύνατη η αποπληρωμή χωρίς περισσότερες κοινωνικές καταστροφές. Η συζήτηση αυτή θα ανοίξει στην ώρα της.
«Αυτή είναι η μοναδική στρατηγική που μπορεί να βάλει τέλος στη λιτότητα διατηρώντας τη χώρα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο άλλος δρόμος είναι η άτακτη υποχώρηση στα νεοφιλελεύθερα μέτρα», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στηρίζετε ή είστε φερέφωνα;
Απευθύνω το ερώτημα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα στηρίξετε τη διαπραγματευτική στρατηγική ή θα συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε σαν φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου. Αυτό το δίλημμα πρέπει να απαντηθεί χωρίς μισόλογα.
Γιατί μας κατηγορείτε;
Να απαντήσει η αντιπολίτευση: υπογράψαμε μνημόνια όπως λέτε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή ή πάμε τη χώρα στα βράχια όπως λέτε τις υπόλοιπες μέρες. Η ρητορική αυτή, εκτίμησε ο πρωθυπουργός είναι εξαιτίας της σύγχυσης πολιτικών που κυβερνούσαν μέσω email.
Κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό και το εσωτερικό, τόνισε. «Ας μας πουν Σαμαράς και Θεοδωράκης αν είναι μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις ή αυτός για την ανθρωπιστική βοήθεια; Είναι μνημόνιο το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ ή η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία».
Θέλουμε έντιμο συμβιβασμό
«Επιδιώκουμε έντιμο συμβιβασμό, αλλά άνευ όρων παράδοση μην περιμένετε από εμάς».
Τι μεταρρύθμιση κάνατε;
Θέλω να ξεκαθαρίσω, για να το καταλάβουν συμφέροντα και κέντρα, κυρίως μέσα στη χώρα: το μνημόνιο απέτυχε, τώρα έχουμε την ευκαιρία και την ευθύνη να προχωρήσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία.
Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να υλοποιήσει αυτή τη στρατηγική, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ποια μεταρρύθμιση κάνατε εσείς οι μεταρρυθμιστές τα τελευταία πέντε χρόνια;», αναρωτήθηκε. Τη μείωση των συντάξεων, το κλείσιμο νοσοκομείων; Γιατί δεν κάνατε το ίδιο με τις άδειες ραδιοτηλεοπτικών μέσων που ήταν μνημονιακή υποχρέωση, κύριε Σαμαρά;».
Κατήγγειλε ότι υπήρξε δημοσίευμα σε ξένο μέσο ότι υπάλληλοι παραιτήθηκαν μετά από πιέσεις για να μην ελεγχθεί η λίστα Λαγκάρντ, καθώς και το ότι υποβλήθηκαν μόνο δέκα αιτήματα για ελέγχους εμβασμάτων στο εξωτερικό.
Ακόμα και στην καγκελαρία επεσήμαναν ότι μόνο η Ελλάδα δεν έχει πάει στην Ελβετία να ζητήσει νέα συμφωνία, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Η λίστα
Εχουμε καταθέσει τη δική μας λίστα βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων. Θα δώσουν πνοή, σημείωσε και στάθηκε στη μάχη για το λαθρεμπόριο, στις έρευνες στα εμβάσματα, στην άμεση απόδοση του ΦΠΑ και του φόρου για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
«Είπαμε λέξεις που δεν είχαν ακουστεί, ακόμα και για τις γερμανικές αποζημιώσεις μέσα στο Βερολίνο. Επρεπε να πω 'ουδείς αναμάρτητος' κύριε Σαμαρά»;
Ζητάμε από τα κόμματα να γίνει μια προσπάθεια να φύγουμε από τη λάσπη του μνημονίου. Αυτό είναι μια εθνική προσπάθεια και γι’ αυτό έχουμε μαζί μας τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.
Τσίπρας: Δεν συζητάμε νέο μνημόνιο
Δεν άκουσα κουβέντα για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς υλοποίηση τη «μνημονιακή» δέσμευση για τις άδειες ραδιοτηλεοπτικών μέσων, απάντησε στον Αντ. Σαμαρά ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του και χαιρέτισε την τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη που είπε ότι στηρίζει τη συγκεκριμένη κίνηση.
«Δεν θέσατε ποτέ ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης, θέσατε ζήτημα success story», υποστήριξε και θύμισε την κίνηση Γιούνκερ να φέρει 2 δισ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση.
Δεν δίνει προοπτική στον τόπο η αξιωματική αντιπολίτευση. Γι’ αυτό ζητάμε συγκεκριμένη θέση. Τι προτείνετε, να αποδεχτούμε αυτά που σας ζητήσανε; Ζητά να υιοθετήσετε τις κόκκινες γραμμές μας ώστε να γίνουν εθνικές γραμμές.
Θα βγάζατε τη χώρα από το μνημόνιο με χρηματοπιστωτικό κενό 25,5 δισ. ευρώ; αναρωτήθηκε και συνέκρινε το σήμερα με την περίοδο του 2012 οπότε η ΕΚΤ αύξησε το όριο έκδοσης εντόκων κατά 3 δισ. ευρώ.
«Δεν συζητάμε νέο μνημόνιο. Είναι η δική μας κόκκινη στρατηγική και σας καλούμε να την υιοθετήσετε ως κόκκινη γραμμή. Διεκδικούμε αναδιάρθρωση χρέους γιατί καμιά χώρα δεν μπορεί να βγει ασφαλώς στις αγορές με χρέος 174% του ΑΕΠ».
«Δεν φέραμε για κύρωση στη Βουλή τη συμφωνία γιατί δεν αναλάβαμε καμία νέα δέσμευση. Αφού δεν το ζητούν οι δανειστές, γιατί το ζητά η αντιπολίτευση;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η τελική συμφωνία θα έρθει προς κύρωση.
Τσιπρας: Παρασύρθηκε ο Σαμαράς
Η αποχώρηση από τη Βουλή της ΝΔ δεν βοήθησε στο να φανεί τι συζητήθηκε, σημείωσε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του, εκτιμώντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς παρασύρθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη που αντέδρασε στο να δοθεί ο λόγος στον Γ. Κατρούγκαλο.
Διαπραγματευόμαστε με κόκκινες γραμμές που μας έσωσε η λαϊκή εντολή. Οι κόκκινες γραμμές είναι σαφέστατες: δεν συναινούμε σε μείωση μισθών, συντάξεων και σε υφεσιακά μέτρα. Δεν συναινούμε σε ελεύθερες απολύσεις, αλλά θέλουμε το συντομότερο δυνατό να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν πρόκειται να δεχτούμε αύξηση ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα. Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε, όχι την αξιοποίηση, αλλά το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου.
Οποιος έρχεται να επενδύσει με αναπτυξιακή προοπτική θα είναι καλοδεχούμενος. Κριτήριο είναι η βέλτιστη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου και τα έσοδα να μην πάνε σε βαρέλι δίχως πάτο, αλλά εκεί που έχει ανάγκη η χώρα: στα ασφαλιστικά ταμεία και στην ανάπτυξη.
Μην καρτεράτε να αποτύχουμε. Ακόμα και αν αποτύχουμε εμείς, δεν θα έρθετε εσείς, θα έρθουν άλλες δυνάμεις, κατέληξε.