Η ρύθμιση-εξπρές για την εξόφληση οφειλών χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις μπορεί να έδωσε μια ανάσα τόσο στους οφειλέτες, όσο και στα ταμεία του κράτους, ωστόσο δεν λύνει τα βαθύτερα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Economist.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, η ρύθμιση ικανοποίησε πολλούς Έλληνες, που είχαν πιεστεί οικονομικά, ενώ λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα της εφαρμογής του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση –που έληξε στις 27 Μαρτίου- είχαν υποβληθεί πάνω από 100.000 αιτήματα και πάνω από 50 εκατ. ευρώ εισέρρευσαν στον κρατικό κορβανά τις πρώτες 24 ώρες εφαρμογής του μέτρου.
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είχε πει πως ευελπιστεί πως μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας θα έμπαιναν στα ταμεία άλλα 200 εκατ. ευρώ. Αυτό θα χαροποιούσε τους αξιωματούχους της κυβέρνησης που αγωνίζονται να πληρώσουν τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στο τέλος του μήνα, ενώ θα απέτρεπε μια πιθανή χρεοκοπία στις 9 Απριλίου, όταν η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, σημειώνει ο Economist.
Ωστόσο, η επίλυση των βαθύτερων οικονομικών προβλημάτων της χώρας δεν θα είναι τόσο απλή και η ευφορία που σάρωσε την Ελλάδα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο έχει υποχωρήσει. Οι πιστωτές της σφίγγουν τον κλοιό στην ορμητική και άπειρη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει να ξεκλειδώσει μέρος των 7,2 δισ. ευρώ από το δάνειο διάσωσης που χρειάζεται η χώρα για να μην καταρρεύσει, ενώ την ίδια ώρα διαπραγματεύεται μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει ο Economist, κάποιοι στην Αθήνα ήλπιζαν πως η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο στις 23 Μαρτίου για συνομιλίες με την Άγκελα Μέρκελ θα ελάφραινε το κλίμα. Οι Έλληνες αξιωματούχοι ήταν αισιόδοξοι μετά τη συνάντηση, λέγοντας πως έχει ξεκινήσει ένας διάλογος. Όμως την αμέσως επόμενη ημέρα επέστρεψε η απαισιοδοξία, καθώς ανώτατοι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ.
Το περιοδικό σημειώνει πως η Ελλάδα έχει διολισθήσει και πάλι σε ύφεση, ενώ μικρή άνοδο εμφανίζει και η ανεργία. Από την άλλη πλευρά, ενώ οι τουριστικές κρατήσεις εξακολουθούν να είναι αυξημένες, αυτό θα μπορούσε γρήγορα να αλλάξει αν συνεχιστεί το αδιέξοδο μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες βασίζονται πλέον στην έκτακτη χρηματοδότηση που χορηγείται με το σταγονόμετρο σε εβδομαδιαία βάση από την ΕΚΤ, ενώ οι πιστώσεις για τους εισαγωγείς έχουν στεγνώσει και οι ελληνικές εταιρείες διαμαρτύρονται ότι πρέπει να προπληρώνουν τους προμηθευτές. Οι μεγαλύτεροι όμιλοι έχουν στείλει τα χρήματά τους σε λογαριασμούς που τηρούν σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενώ οι Έλληνες εφοπλιστές φέρνουν στη χώρα μόνο τόσα όσα χρειάζονται για να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους.
Κορυφαίος τραπεζίτης εκτιμά ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κρύψει κάτω από τα στρώματά τους 10 δισ. ευρώ από τότε που ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο Economist, καθώς φοβούνται ότι η χώρα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου το 2013 και να αναγκαστεί να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, άλλα 15 δισ. ευρώ καταθέσεων έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό.
Αν και υπάρχει αγωνία, η αίσθηση του πανικού που υπήρχε το 2012 είναι λιγότερο έντονη σήμερα, καθώς οι Έλληνες πολίτες θεωρούν πως η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, σχολιάζει ο Economist.
Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να χαίρει της λαϊκής εκτίμησης, αν και το ποσοστό της αποδοχής έχει μειωθεί από το 80% αμέσως μετά την εκλογή του τον Ιανουάριο, στο περίπου 60% σήμερα, σημειώνει το περιοδικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται της Ν.Δ. περισσότερο από 20 μονάδες, παρά τα σύννεφα στον οικονομικό ορίζοντα.
Πολλοί Έλληνες θαυμάζουν τη σκληρή στάση που τήρησε ο κ. Τσίπρας έναντι των δανειστών μετά την εκλογή του, παρότι δεν είναι βέβαιοι ότι αυτό θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, καταλήγει ο Economist. Και καθώς ο κόσμος θα αρχίσει να ανησυχεί για τους απλήρωτους μισθούς και τα άδεια ΑΤΜs, η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο.