Τα smartphones ανατρέπουν τα δεδομένα στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Με υψηλές ταχύτητες «τρέχουν» οι αγορές μέσω έξυπνων κινητών και tablets διεθνώς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της PayPal. Κίνα, Τουρκία και ΗΑΕ οι χώρες με την υψηλότερη διείσδυση.

Τα smartphones ανατρέπουν τα δεδομένα στο ηλεκτρονικό εμπόριο

To ηλεκτρονικό εμπόριο παγκοσμίως έχει ταυτιστεί με τις αγορές μέσω υπολογιστή, ωστόσο οι νέες «έξυπνες» τεχνολογίες δίνουν νέες δυνατότητες και οι αγορές μέσω smartphones και tablets, αρχίζουν να αποκτούν υπολογίσιμο μέγεθος.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Paypal, η οποία διεξήχθη σε 22 χώρος σε δείγμα 17.500 καταναλωτών, οι αγορές μέσω «έξυπνων» συσκευών αναπτύσσονται, διεθνώς, τρεις φορές ταχύτερα από το παραδοσιακό ηλεκτρονικό εμπόριο. Από το 2013 έως το 2016, ο μέσος ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης - διεθνώς - για το κινητό εμπόριο υπολογίζεται σε 42% έναντι 13% για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Συνολικά, ο παγκόσμιος τζίρος των αγορών, μέσω κινητών τηλεφώνων, εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί από περίπου 102 δισ. δολάρια το 2013 σε 291 δισ. δολάρια το 2015.

Πάντως, παρά τη σημαντική προοπτική, σήμερα, το mobile commerce συγκεντρώνει σχετικά χαμηλά νούμερα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι αγορές μέσω «έξυπνων» κινητών συσκευών καλύπτουν το 9%, ενώ οι αγορές μέσω tablets ευθύνονται για, μόλις, το 5% των online αγορών. Εντούτοις και οι δύο επισκιάζονται από τη χρήση laptops, desktops και notebooks, τα οποία αθροιστικά χρησιμοποιούνται για το 85% των online αγορών. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 74% στο αμέσως προσεχές διάστημα (για laptops, desktops και notebooks), ενώ τα ποσοστά των smartphones θα ανέλθουν σε 14% και των tablets σε 7%.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία on line αγορών. Ωστόσο, αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις e-commerce (κυρίως εκείνες των τουριστικών υπηρεσιών και των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, που συγκεντρώνουν μεγάλο ποσοστό των αγορών που πραγματοποιούνται εγχωρίως), έχουν εξοπλιστεί με τις σχετικές εφαρμογές για την εξυπηρετήσει των mobile καταναλωτών.

Από τα 4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι έφθασε ο συνολικός τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2014, δεν είναι ακόμη διακριτό ποιο ποσοστό ανήκει στα smartphones και tablets, ωστόσο η υψηλή διείσδυση των συγκεκριμένων συσκευών στην Ελλάδα, αναμένεται βαθμιαία να αφήσει το αποτύπωμα της και στην αγοραστική διαδικασία.

Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα της PayPal, η αύξηση στο εμπόριο μέσω έξυπνων κινητών συσκευών οφείλεται σε νεαρούς ενήλικες: το 59% των smartphone καταναλωτών είναι κατά μέσο όρο, σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ 18-34 ετών, σε σχέση με το 44%, το συνολικό ποσοστό των online αγοραστών. Γεωγραφικά η έρευνα καταδεικνύει ότι η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κυριαρχούν στο εμπόριο μέσω smartphones.

Οι online αγοραστές στα Εμιράτα συμβάλλουν σε ένα ποσοστό 24% των ηλεκτρονικών αγορών τους που πραγματοποιούνται με τη χρήση «έξυπνων» κινητών. Οι Κινέζοι καταναλωτές ακολουθούν, κατά πόδας, με ποσοστό 21%, ενώ οι Τούρκοι έρχονται τρίτοι στην κατάταξη με ποσοστό 19%. Οι τρεις αυτοί πληθυσμοί προηγούνται, επίσης, στην υψηλή αγορά smartphones.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v