Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παζάρι για μεταρρυθμίσεις και... ανάσα

(upd) Οι προτάσεις της Αθήνας στο τραπέζι του EWG που ολοκληρώθηκε νωρίτερα. Λεπτές ισορροπίες ανάμεσα σε δανειστές και εσωτερικό μέτωπο. «Οχι νέοι φόροι», διαμηνύει το Μαξίμου. Οι προσδοκίες για χρηματοδοτική ανάσα με 1,2 δισ. του ΤΧΣ στη σκιά των πιέσεων από ΕΚΤ. Αποφάσεις και για ELA.

Παζάρι για μεταρρυθμίσεις και... ανάσα

Μετά και τη σημαντική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο που ολοκληρώθηκε χθες, η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, μπαίνει στην «καρδιά» των διαπραγματεύσεων, που αφορά την λίστα των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη σημερινή σύσκεψη που ολοκληρώθηκε νωρίτερα με τη συμμετοχή των τεχνοκρατών από τις χώρες της ευρωζώνης συζητήθηκαν τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων και ότι το κλίμα «ήταν καλό».

Δεδομένου όμως ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και το έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό πρόβλημα θα συνεδριάσει μάλλον στις αρχές της εβδομάδας (πιθανόν τη Δευτέρα), θεωρείται βέβαιο ότι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση.

Το γεγονός δε πως αυτές θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και κοστολογημένες, καθώς και ότι αναπόφευκτα κάποιες εξ αυτών θα ακουμπάνε «ευαίσθητες χορδές» στο εσωτερικό, καθιστά εκ των πραγμάτων το επόμενο διάστημα καθοριστικό.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση με τον ΦΠΑ στα νησιά που έβαλε χθες στο τραπέζι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. «Υπάρχουν σκέψεις για τα νησιά. Δεν έχουμε καταλήξει. Όμως αν παραδείγματος χάρη η Μύκονος και η Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι», τόνισε σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον Ant1. Τοποθέτηση που προκάλεσε πολλές και έντονες συζητήσεις, τις οποίες τελικά επιχείρησε να κλείσει στη συνέχεια το Μέγαρο Μαξίμου, διαψεύδοντας τα σχετικά σενάρια και επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και νομικά κωλύματα σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ

Την ίδια ώρα, προβληματισμό δημιουργεί η απόφαση της ΕΚΤ να καταστήσει «νομικά δεσμευτική» την απαγόρευση να αυξήσουν οι ελληνικές τράπεζες την έκθεσή τους σε ελληνικά έντοκα, εξέλιξη που στην παρούσα συγκυρία δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ωστόσο αποτελεί ένα δείγμα των προθέσεων της Φρανκφούρτης.

Πλέον το βάρος της ελληνικής πλευράς πέφτει, μεταξύ άλλων, στο 1,2 δισ. από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ που ζητά η χώρα μας να επιστραφεί, θέμα το οποίο, με παρέμβαση και του Γερούν Ντάισελμπλουμ εξετάζει η πλευρά των εταίρων.

Ανοιχτό εξάλλου παραμένει και το ζήτημα λήψης του 1,9 δισ. ευρώ που προέρχεται από τα κέρδη τα οποία έχουν επιτύχει οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Ποσό όμως, που για να δοθεί προϋποθέτει έγκριση μεταρρυθμίσεων από το Eurogroup.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον ELA, με πιθανότερο σενάριο μια μικρή αύξηση της ρευστότητάς τους περίπου 400-500 εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες των επόμενων ημερών, στο πλαίσιο και των προηγούμενων δυο αποφάσεων.

Μόνο διαρθρωτικά μέτρα

Και ενώ τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό για θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης αυξάνονται (ο Μάρτιν Σουλτς βλέπει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόοδο της διαδικασίας), η λίστα των μεταρρυθμίσεων ακόμα βρίσκεται σε επεξεργασία και προφανώς στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, συνεχώς θα αναθεωρείται.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι δεν θα περιλαμβάνονται υφεσιακά μέτρα, αλλά μόνο διαρθρωτικά που θα δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία. «Δεν πρέπει να επιβαρυνθεί η τσέπη του πολίτη, όχι για λόγους δημοτικότητας της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά για λόγους ορθολογισμού», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προσθέτοντας: «Αύξηση των εσόδων μπορεί να γίνει και χωρίς να επιβάλεις νέους φόρους. Αυτό είναι που πρέπει να κρατήσει ο κόσμος στο μυαλό του και είναι τρόποι που θα μπορούσαν να είχαν εφαρμοστεί και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι ώστε να μην ξεζουμίσουμε τον ελληνικό λαό».

Κυρίαρχη θέση στη λίστα θα έχουν η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, το νέο φορολογικό σύστημα και η αναδιαμόρφωση του δημοσίου τομέα.

Έμφαση επίσης θα δίνεται στην άμεση αντιμετώπιση της διαφθοράς, την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, την ανεξαρτητοποίηση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, καθώς και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως λένε στην κυβέρνηση, «με έναν τρόπο, όμως, πολύ διαφορετικό από αυτόν που είχαμε δει ως τώρα και σίγουρα δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για ξεπούλημα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v