Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έβγαλε ο μαραθώνιος με τη Μέρκελ

Τα μηνύματα που έστειλαν οι δύο πλευρές στις 5ωρες συζητήσεις. Η «ρεαλιστική προσέγγιση» του πρωθυπουργού στα κρίσιμα θέματα και ποια «παράθυρα» άνοιξε η Μέρκελ. Η ρητορική για γερμανικές αποζημιώσεις και Siemens. Το Eurogroup και οι μεταρρυθμίσεις θα κρίνουν τη ρευστότητα.

Τι έβγαλε ο μαραθώνιος με τη Μέρκελ

Τη βούλησή τους να αποκλιμακώσουν την ένταση του τελευταίου διαστήματος ανάμεσα στις χώρες τους και να συμβάλουν ο καθένας με τον τρόπο του στην ομαλή ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας έδειξαν χθες ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Στο πρώτο επίσημο τετ α τετ που είχαν οι δυο τους από τη στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ανέλαβε την εξουσία, το κλίμα ήταν πολύ καλό, με τον πρωθυπουργό και την καγκελάριο να μπαίνουν σε βάθος σε όλα τα μείζονα ζητήματα, όπως φανερώνουν και οι μαραθώνιες συζητήσεις που διήρκεσαν σχεδόν πέντε ώρες(!), πέραν της αρχικής συνάντησής τους στο γραφείο της κ. Μέρκελ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν πολύ θετικά τη χθεσινή συνάντηση. Επρόκειτο, όπως λένε, για την πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ηγετών, πρώτο μέλημα της οποίας ήταν η προσπάθεια αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης, «κάτι που εμφανέστατα επετεύχθη».

Ο κ. Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη τύπου, ήταν πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του, έδειξε να επιμένει στη στροφή προς το ρεαλισμό που το τελευταίο διάστημα επιδεικνύει στις επαφές του στο εξωτερικό, ενώ αναφέρθηκε και στα καυτά ζητήματα των γερμανικών αποζημιώσεων –έστω σε πιο χαμηλούς τόνους σε σχέση με το παρελθόν- και της Siemens. Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της άμεσης εφαρμογής από τη χώρα μας των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αναγνώρισε εμμέσως τον μείζονα γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, δείχνοντας παράλληλα και ορισμένα σημάδια καλής θέλησης, προκειμένου να αλλάξει το μέχρι τώρα ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Για το μείζον, πάντως, θέμα που απασχολεί τη χώρα μας αυτή τη στιγμή, της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, ως αναμενόταν, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν πήρε θέση και παρέπεμψε στο Eurogroup ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο, το οποίο τις επόμενες μέρες θα κληθεί να αξιολογήσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, ώστε να δώσει το πράσινο φως για την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τα ελληνικά κρατικά ταμεία.

Εύρωστη χώρα

«Κάναμε έναν πρώτο γύρο συζητήσεων για το ποιες είναι οι ανάγκες», τόνισε η κ. Μέρκελ, η οποία δεν αναφέρθηκε στην έκθεση του Δεκεμβρίου από την τρόικα, αλλά σε αυτήν του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, προς ικανοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να είναι σαφή. Το ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν θα κριθεί από τους θεσμούς. Μία προϋπόθεση είναι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μία εύρωστη χώρα, να βγει από το τέλμα και αυτό προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά της στην ανεργία. «Θα 'θελα να είναι εύρωστη οικονομικά χώρα να βγει από το τέλμα και να αντιμετωπίσει την ανεργία, ειδικά των νέων. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός», είπε.

Για τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην περιοχή, ενδεικτική ήταν η φράση της ότι «τα δύο κράτη ανήκουν και θέλουν να ανήκουν στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ». Αντίστοιχες αναφορές έκανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος εστίασε στην αστάθεια σε βόρεια Αφρική και Ουκρανία. Παράλληλα κράτησε σαφείς αποστάσεις από ακραίες φωνές εντός της κυβέρνησης, όσον αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

«Δεν φταίνε μόνο οι ξένοι»

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναζητώντας τον «έντιμο συμβιβασμό» για τον οποίο μιλούσε από την προεκλογική περίοδο, με μετριοπαθή ρητορική (που άγνωστο είναι πώς θα την υποδεχθεί η εσωκομματική του αντιπολίτευση), επανέλαβε ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, έκανε λόγο «για ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής» και για ανάγκη αλλαγής του εφαρμοζόμενου μείγματος χωρίς όμως «να πετάξουμε τα καλά».

Όπως είπε, «το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε, είναι να μην γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε αυτά τα χρόνια, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα της πολιτικής, για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες».

Παρά το γεγονός, τόνισε ο πρωθυπουργός, ότι το πρόγραμμα «ήταν πρωτοφανές σε ένταση και διάρκεια, δεν ήταν success story, γιατί χάσαμε 25% του ΑΕΠ μας και δημιούργησε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, έφερε μεγάλη ανεργία και διόγκωσε το δημόσιο χρέος».

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα περισσότερο, ενώπιον της Άγκελα Μέρκελ, «αναγνώρισε ότι «δεν φταίνε μόνο οι ξένοι» αλλά «έχουμε και εμείς ευθύνη για το πού οδηγηθήκαμε».

Για τη Siemens ζήτησε τη δικαστική συνδρομή από τη Γερμανία, χωρίς πάντως να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση από την «οικοδέσποινα».

«Ηθικό και όχι υλικό»

Αναφερόμενος στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, τις διαχώρισε ουσιαστικά από το πρόβλημα των διαπραγματεύσεων δίνοντας έμφαση στο ηθικό σκέλος: «Το θέμα του δανείου και των επανορθώσεων είναι πρωτίστως ηθικό και όχι υλικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση», είπε, θέτοντάς το για πρώτη φορά από αυτή την οπτική.

Για τη Γερμανία, σύμφωνα με την Καγκελάριο, «το θέμα έχει ολοκληρωθεί», ωστόσο, αγγίζοντας κι αυτή την ηθική πτυχή του, υποστήριξε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες ήταν οι συνθήκες και πόσο υπέφεραν οι Έλληνες και γι' αυτό δημιουργήθηκε το ταμείο του μέλλοντος, το οποίο θα συνεχιστεί».

Πλέον, μετά και τη χθεσινή συνάντηση, που προκάλεσε ορυμαγδό αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, η μπάλα βρίσκεται στο κυβερνητικό γήπεδο και συγκεκριμένα στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Και όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η εκτίμηση Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters, ότι η κυβέρνηση «θα δυσκολευτεί να αποφύγει την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος λόγω των δημοσιονομικών συνεπειών που θα συνεπαγόταν κάτι τέτοιο».

Τα νέα ραντεβού 

Μπαράζ συναντήσεων θα έχει σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γερμανία.

Στις 10:15 (τοπική ώρα) συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ. Στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με την συμπρόεδρο του Die Linke, Katja Kipping και τον πρόεδρο τη ΚΟ Gregor Gysi.

Στις 14:30 θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και στις 16:00 με τον προέδρους των Πρασίνων. Επίσης, ο κ. Τσίπρας (στις 12:30) θα επισκεφτεί το Μνημείο Ολοκαυτώματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v