Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Νέο μίγμα πολιτικής χωρίς ύφεση

Ρώτησα κατά πρόσωπο: μου ζητάτε να πάρω μέτρα που δεν πήρε ο Σαμαράς και μου είπαν «όχι», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Θέλουμε βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές. Στόχος πλεόνασμα 1-1,5%. Δεν τέθηκε θέμα Βαρουφάκη. Η διαδικασία για την εκταμίευση χρημάτων.

Τσίπρας: Νέο μίγμα πολιτικής χωρίς ύφεση

Σε αυτή τη Σύνοδο επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι σέβονται απολύτως τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Βάλαμε στο τραπέζι, συζητήσαμε και στην ουσία προστατεύσαμε αυτή τη συμφωνία.

Ετσι επιβεβαιώθηκε η πεποίθησή μας ότι η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να μπει στις ράγες η συμφωνία. «Η αίσθησή μου είναι ότι το καταφέραμε», υπογράμμισε.

Επιβεβαιώσαμε ότι:

* Δεν υπάρχει η 5η αξιολόγηση. Δεν υποχρεούται η Ελλάδα σε υφεσιακά μέτρα που είχε το email Χαρδούβελη. Οπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση «είχα την ευκαιρία να ρωτήσω κατά πρόσωπο τους ηγέτες: 'Μου ζητάτε να πάρω τα μέτρα που δεν πήρε ο Σαμαράς;'. Και η απάντηση ήταν 'όχι βεβαίως'». 

* Η Ελλάδα θα έχει την ευθύνη για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.

* Συμφωνήσαμε τη διαδικασία. Διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και μόνο συλλογή στοιχείων στην Αθήνα.

Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε, είπε ο πρωθυπουργός. Εχουμε αρχίσει τις μεταρρυθμίσεις και προσπαθούμε να φέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα.

Η ανθρωπιστική κρίση

Θεωρώ σημαντική εξέλιξη ότι στο ανώτατο δυνατό επίπεδο επιβεβαιώθηκε ότι στη χώρα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού γιατί δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο αλλά ως αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και αυτό για τις 100 δόσεις είναι προς την κατεύθυνση της επούλωσης των πληγών.

Η κατεύθυνση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις Γιούνκερ που είναι αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαμε μαζί (σ.σ. ενεργοποίηση κοινοτικών κονδυλίων 2 δισ. ευρώ εντός του 2015).

Φεύγουμε πιο αισιόδοξοι. Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης σε πολιτικούς συσχετισμούς εξαιρετικά δυσμενείς.

Πλέον, σημείωσε, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να υλοποιήσουμε αυτές τις αποφάσεις, γιατί υπάρχουν αποφάσεις που έχουν ληφθεί και δεν έχουν υλοποιηθεί. Χρειάζεται εγρήγορση, επικοινωνία σε πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο, με τους θεσμούς, σε υψηλό επίπεδο όμως, προκειμένου να χτίσουμε εμπιστοσύνη και να προχωρήσουμε σε μια κατεύθυνση διαφορετική από αυτήν όπου προχωρούσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας

Συμφωνήσαμε να μη βάλουμε χρονικά όρια για την κατάθεση της λίστας μεταρρυθμίσεων. Είπαμε να ξεκινήσουμε συντονισμένα την προσπάθεια. Θα γίνει το συντομότερο δυνατόν ώστε μετά να συνέλθει το Eurogroup.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στους πολίτες αλλά και τους εταίρους. Δεν υπάρχει κανένα θέμα για τις καταθέσεις. Ξέρω ότι κάποιοι προσπαθούν να κάνουν τις Κασσάνδρες. Η χώρα μας βρίσκεται σε σταθερή πορεία κοινωνικής ανασυγκρότησης. Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να βάλουν προσκόμματα στην πορεία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα έπρεπε να εκταμιεύσει δόσεις από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν έγινε. Εχει ευθύνη η προηγούμενη κυβέρνηση. Ενώ από το καλοκαίρι έπρεπε να πάρουμε χρήματα αυτό δεν έγινε, αλλά εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε. Πρέπει βέβαια να εξασφαλίσουμε και τη μεσοπρόθεσμη ρευστότητα, προσέθεσε.

Τα ισοδύναμα μέτρα 

Ερωτηθείς για τις αναφορές της Αγκελα Μέρκελ για μέτρα με ισοδύναμο αποτέλεσμα, υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να δημιουργηθούν παρανοήσεις. Και η κ. Μέρκελ και εμείς επαναβεβαιώνουμε το εξής: Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Ξεχάστε τα υφεσιακά μέτρα, ξεχάστε το email Χαρδούβελη».

Τόνισε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, υπάρχει δέσμευση για κατάλληλο σε σχέση με τις συνθήκες πρωτογενές πλεόνασμα.

Στόχος πλεόνασμα 1-1,5% του ΑΕΠ

Θα κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα είναι μέτρα που θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Στόχο έχουμε, το θετικό αποτέλεσμα να οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους, εκτιμάμε γύρω στο 1-1,5%. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε και ανάπτυξη.

Είχαμε τονίσει ότι με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα πάψουν να πληρώνουν το λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι. Προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς. Θα μετακινήσουμε το κόστος από τα συνήθη υποζύγια, σε αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν πληρώσει το λογαριασμό.

Νομοθετήσαμε για τις τριγωνικές συναλλαγές, προκειμένου να σταματήσουν να μην πληρώνουν φόρο οι γνωστοί άγνωστοι. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με αυτά τα συμφέροντα. Αλλάζουμε το μείγμα πολιτικής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η διαδικασία

Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μετά την από κοινού τεχνική επεξεργασία στο Brussels Group και μετά θα πάνε στο Eurogroup. Μετά την έγκριση θα είναι δυνατή η εκταμίευση κάποιων χρημάτων, είτε του 1,9 δισ. των ομολόγων, είτε μέρους από τα υπολειπόμενα ποσά από τις δόσεις. Θα υπάρχει και η δυνατότητα από την πλευρά της ΕΚΤ να κρίνει και να προχωρήσει τις παραπέρα δικές της κινήσεις. 

Ποιος φταίει για την καθυστέρηση;

Δεν έχει νόημα να κοιτάμε ποιος φταίει για την καθυστέρηση του τελευταίου μήνα. Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε ένα θέμα κοινής ανάγνωσης, ιδίως σε ό,τι αφορά τα τεχνικά κλιμάκια. Λέγαμε για την ανθρωπιστική κρίση και κάποια μεσαία στελέχη έβγαζαν κόκκινες κάρτες. 

Είναι σημαντικό να χτίσουμε εμπιστοσύνη. Και εμείς ως νέα κυβέρνηση πρέπει να «ρολάρουμε» και να μπούμε στα νερά μας. Κάνουμε πραγματική διαπραγμάτευση και νομοθετούμε.

Το κλίμα στην «επταμερή» 

Ερωτηθείς για το κλίμα που επικράτησε στη μίνι Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη τη νύχτα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έθεσε με ειλικρίνεια τα προβλήματα και τους στόχους στους εταίρους, στους εκπροσώπους των θεσμών και τους δύο αρχηγούς και, όπως είπε, «νομίζω ότι υπήρξε αλληλοκατανόηση. Υπάρχει μια ευκαιρία να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές. Είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας, μου είπε η καγκελάριος, παρά να συζητάνε άλλοι για εμάς».

Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανορραφίες 

Εχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές για τα ταμειακά διαθέσιμα, ότι δεν θα πληρώσουμε τα έντοκα, ότι δεν θα πληρώσουμε τα ομόλογα. Κάθε μέρα υπάρχουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Είναι άλλο πράγμα να βρίσκεσαι σε μια διαπραγμάτευση, όπου μπορεί να δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου ή κλίμα πιέσεων και άλλο τα οργανωμένα συμφέροντα εντός της χώρας που μπορούν να πυροδοτήσουν τέτοια δημοσιεύματα.

«Θεωρώ ότι ο λαός δεν δίνει πλέον σημασία, και αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο. Την ώρα που εσείς μεταφέρατε εχθές ένα κλίμα έντασης, και φόβου, οι δημοσκοπήσεις έδιναν 20 και πλέον μονάδες διαφορά στο ΣΥΡΙΖΑ. Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν τέτοια σενάρια», υπογράμμισε.

Οι κυβερνήσεις, σημείωσε, δεν πέφτουν με μηχανορραφίες και δημοσιεύματα. Πέφτουν όταν χάσουν τη στήριξη του κόσμου. Δόξα τω λαώ και δόξα τω Θεώ την έχουμε αυτή τη στήριξη και με το παραπάνω, οπότε θα πάμε πολύ μακριά, υπογράμμισε.

Για τον Βαρουφάκη

Σε μια διαπραγμάτευση δεν έχει νόημα να προσωποποιούμε θέματα. Η σύγκρουση είναι πολιτική, δεν είναι καν μια κόντρα μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας.

Οποιος και αν ήταν στη θέση του υπουργού Οικονομικών θα δεχόταν κριτική. Στηρίζουμε απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών. Λειτουργούμε συλλογικά. Δεν έχει να κάνει με την προσωπική πολιτική υπουργών, είναι συλλογικές οι θέσεις.

Δεν υπήρξε σε πολιτικό επίπεδο κανένα θέμα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να θέσει κάποιος ένα τέτοιο θέμα σε ένα κυρίαρχο κράτος.

Ο ρόλος του Ντράγκι

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του Μάριο Ντράγκι στη χθεσινή επταμερή διάσκεψη, τόνισε ότι ο κ. Ντράγκι συμμετείχε συμβουλευτικά, αλλά δεν είναι εκλεγμένος πολιτικός. Εχει έναν θεσμικό ρόλο. «Αντιλαμβάνεστε ότι επειδή η ΕΚΤ έχει δικούς της κανόνες, δεν θα μπορούσε να συμμετέχει στον αναγκαίο πολιτικό διάλογο που έγινε χθες. Δεν θα μπορούσε να δώσει υποσχέσεις».

Οι μονομερείς ενέργειες

Εκ του αποτελέσματος, απεδείχθη ότι δεν είναι μονομερής ενέργεια, όταν νομοθετεί το κυρίαρχο ελληνικό κοινοβούλιο – πόσο μάλλον όταν έχει ενημερώσει τους θεσμούς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μέσα σε 55 μέρες, έχουμε προλάβει και να διαπραγματευθούμε σε σκληρό πλαίσιο και να παράξουμε νομοθετικό έργο. Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος για αυτό.

Αυτή η πίεση δεν έχει χαλαρώσει τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά, ούτε την ικανότητά μας να κυβερνήσουμε.
Πρέπει να ξεπεράσουμε την εντύπωση ότι οι κυβερνήσεις που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορούν να έχουν άποψη, να φτιάχνουν νόμους και να νομοθετούν, αλλά νομοθετούν τα τεχνικά κλιμάκια και οι τεχνοκράτες. Αυτό είναι επιτυχία για την Ευρώπη.

Οι πρωτοβουλίες για φοροδιαφυγή και διαφθορά

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σειρά παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Πρέπει να πιάσουμε τη συστηματική φοροδιαφυγή. Εχουν εντοπιστεί καταθέτες, που οι καταθέσεις τους δεν έχουν καμία σχέση με το πόθεν έσχες. Εκεί έχει εντοπιστεί μια συσσωρευμένη φοροδιαφυγή που μπορεί να είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι μπορούμε να έχουμε έσοδα τουλάχιστον 800 εκατ. από τις λίστες των καταθετών. 

Παράλληλα, σημείωσε ο Α. Τσίπρας, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με την Ελβετία σε μια ανταλλαγή ιδεών και σε συμφωνία που αφορά καταθέσεις Ελλήνων που δεν έχουν φορολογηθεί. Δεν είχε δοθεί προτεραιότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση, σημείωσε.

Εχουμε στο μυαλό μας πολύ σοβαρές πρωτοβουλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, που θα αποκαταστήσουν το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και θα έχουμε και δημοσιονομικό αποτέλεσμα, κατέληξε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v