Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόκληση για τους Έλληνες μάνατζερ το 2015 η κυβερνητική πολιτική

Τι καταγράφει παγκόσμια έρευνα σε δείγμα 943 CEOs για τις προκλήσεις του 2015. Πού συγκλίνουν οι 'Ελληνες μάνατζερ με τους διεθνείς συναδέλφους τους. Πρόκληση οι κυβερνητικές επιλογές. Χαμηλό ενδιαφέρον για την καινοτομία.

Πρόκληση για τους Έλληνες μάνατζερ το 2015 η κυβερνητική πολιτική

Ανήσυχοι για την κυβερνητική πολιτική -σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους διεθνείς συναδέλφους τους – εμφανίζονται οι 'Έλληνες μάνατζερ, που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη Παγκόσμια Έρευνα Ηγεσίας (CEO Challenge Survey), η οποία παρουσιάστηκε επισήμως χθες από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και την Conference Board.

Παρά τις κοινές προκλήσεις, οι Έλληνες CEOs μέσω των απαντήσεών τους στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, διαφοροποιήθηκαν αισθητά από τον διεθνή και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υποδηλώνοντας έτσι τις προτεραιότητες και τις βασικές προκλήσεις της εγχώριας επιχειρηματικής ηγεσίας.

Είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη ταυτόχρονα σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ασία το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2014, μέσα σ' ένα σαφώς αρνητικό κλίμα για την παγκόσμια οικονομία, αλλά προτού προκληθεί αβεβαιότητα και επέλθει η αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε ο κ. Bart van Ark, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Επικεφαλής Οικονομολόγος κι Επικεφαλής Στρατηγικής, του Conference Board, οι 'Ελληνες CEOs αξιολογούν ως σημαντικότερη πρόκληση για το 2015, τις σχέσεις με τους πελάτες και τις διαφοροποιήσεις που διαπιστώνονται στην καταναλωτική συμπεριφορά, ακολουθώντας εν πολλοίς την παγκόσμια τάση που αξιολογεί ψηλά επίσης το συγκεκριμένο θέμα (Νο1 πρόκληση για τους Ευρωπαίους, στην 3η θέση στο παγκόσμιο δείγμα της έρευνας).

Στη δεύτερη θέση οι Έλληνες μάνατζερ κατατάσσουν το ζήτημα του «ανθρώπινου κεφαλαίου» όπως και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, ενώ παγκοσμίως αποτελεί την πρώτη πρόκληση των CEOs.

Στην τρίτη θέση εμφανίζεται η ανησυχία των Ελλήνων για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, πρόκληση που προκαλεί μάλλον χαμηλή ανησυχία στην Ευρώπη (10η θέση) αλλά και διεθνώς (7η θέση).

Στην τέταρτη θέση, οι 'Ελληνες μάνατζερ συμπίπτουν με τους διεθνείς ομολόγους τους, τοποθετώντας το θέμα της επιχειρησιακής αριστείας. Μια ακόμη ένδειξη διαφοροποίησης με το διεθνές γίγνεσθαι είναι ότι οι 'Ελληνες CEOs τοποθετούν στην 5η θέση το ζήτημα της καινοτομίας, πρόκληση που διεθνώς βρίσκεται στη 2η και στην 3η θέση στην Ευρώπη.

Στην κατάταξη των βασικών προκλήσεων βάσει των Ελλήνων συμμετεχόντων ακολουθούν στην 6η θέση το διεθνές πολιτικοοικονομικό ρίσκο, στην 7η η εταιρική αξιοπιστία, στην 8η η διεθνής επέκταση, στην 9η η αειφορία και στη 10η η εμπιστοσύνη.

Σημειώνεται πως οι πέντε κορυφαίες προκλήσεις που επελέγησαν από τους 943 ηγέτες (συνολικό δείγμα) απ' όλο τον κόσμο που ανταποκρίθηκαν στη φετινή έρευνα είναι: Το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι σχέσεις με τους πελάτες, η καινοτομία, η επιχειρησιακή αριστεία και η βιωσιμότητα.

Η CEO Challenge Survey έρευνα διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1999, από τον Οργανισμό The Conference Board, σε συνεργασία με διακεκριμένες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, με σκοπό να παρέχει στους επιχειρηματικούς ηγέτες γνώση σχετική με τις μελλοντικές προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν παγκοσμίως οι επιχειρήσεις και τις επικρατέστερες στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.

Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά και διεξήχθη με τη συνεργασία του Τομέα Ηγεσίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και του Conference Board.

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v