Την αισιόδοξη εκτίμηση ότι εντός 6 μηνών από την υπογραφή νέου προγράμματος και την άρση της αβεβαιότητας θα επιστρέψουν περίπου 21 δισ. ευρώ από τα περίπου 28 δισ. που έφυγαν από τις τράπεζες διατυπώνουν οι διοικήσεις των τραπεζών.
Στις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ τριμήνου, οι διοικήσεις Alpha Bank και Πειραιώς εκτίμησαν ότι αυτή τη φορά σε αντίθεση με την κρίση του 2012 θα επιστρέψουν στις τράπεζες περίπου τα τρία τέταρτα των καταθέσεων που έφυγαν.
Η αισιοδοξία τους εδράζεται στην ανάλυση των στοιχείων εκροών. Περίπου 21 δισ. ευρώ από τα 28 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από τα γκισέ είτε με τη μορφή μετρητών, είτε με τη μορφή τοποθετήσεων σε συλλογικές επενδύσεις με θεματοφύλακα στο εξωτερικό. Μόλις το 10% έφυγαν με τη μορφή εμβασμάτων στο εξωτερικό.
Πρόκειται για αντιστροφή της εικόνας σε σχέση με την κρίση του 2012. Τότε το 60% των κεφαλαίων που έφυγαν από τις εγχώριες τράπεζες κατευθύνθηκε στο εξωτερικό. Τα περισσότερα από τα αυτά δεν επέστρεψαν ποτέ.
Η μορφή των εκροών κατά την τρέχουσα κρίση και το προφίλ των καταθετών κάνουν τους τραπεζίτες να αισιοδοξούν ότι αυτή τη φορά η επιστροφή κεφαλαίων θα είναι μαζική εφόσον αρθεί η αβεβαιότητα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Πειραιώς εντός εξαμήνου από την υπογραφή νέου προγράμματος θα έχουν επιστρέψει τα τρία τέταρτα των εκροών.
Προς το παρόν πάντως η νέα ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων και οι έμμεσες νέες απειλές για επιβολή capital controls έχουν προκαλέσει νέο κύμα ανησυχίας που οδηγεί και σε ελεγχόμενες προς το παρόν εκροές.
Η Alpha έχασε στο τρίμηνο Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου καταθέσεις 6,4 δισ. ευρώ λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. Έτσι στο τέλος Φεβρουαρίου η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα έφθασε στα 22,4 δισ. ευρώ.
Μείωση καταθέσεων κατά 6,9 δισ. ευρώ εμφάνισε στο πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς η Πειραιώς, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε χάσει περίπου 500 εκατ. ευρώ.