Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ο μεγαλύτερος εχθρός του ευρώ είναι οι κλόουν της Αθήνας»

Ελλιπή εμπειρία και άγνοια σε ό,τι αφορά τη διοίκηση καταλογίζει το Marketwatch στην κυβέρνηση. Σκληρή κριτική για τα σχέδια που παρουσιάζονται "μεταξύ ποσταρισμάτων στα blog και φωτογραφήσεων". Ο κίνδυνος ατυχήματος από ανθρώπους που "δεν έχουν ιδέα".

«Ο μεγαλύτερος εχθρός του ευρώ είναι οι κλόουν της Αθήνας»

Σκληρή κριτική με βαρείς χαρακτηρισμούς ασκεί άρθρο του δικτύου Marketwatch που υπογράφει ο Matthew Lynn. 

"Ενώ ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης επιδεικνύουν τις ικανότητές τους στο κοινοβούλιο ή μπήγουν τις φωνές στο Twitter, η Ελλάδα βυθίζεται σε πιο σοβαρά προβλήματα. Τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει. Οι τιμές υποχωρούν ακόμη περισσότερο. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει και το καλύτερο που μπορεί να βρει η κυβέρνηση είναι σχέδια όπως αυτό με βάση το οποίο θα πάρουν τους τουρίστες από τα θέρετρα για να  τους κάνουν φορολογικούς ντετέκτιβ ώστε να πιάσουν τους μπάρμαν που αποφεύγουν να κόψουν αποδείξεις. Αυτό το σχέδιο που μπορεί να σκεφτεί κανείς μεταξύ ποσταρισμάτων στο blog και της επόμενης φωτογράφησης."

Το άρθρο συνεχίζει αναφερόμενο στην ελλιπή εμπειρία των κυβερνώντων στην Ελλάδα:

"Αυτοί, όμως, είναι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ πραγματική εμπειρία σε καμία διοίκηση. Ο Τσίπρας μετακινήθηκε από την πολιτική του σχολείου στις ακροαριστερές πολιτικές ομάδες. Δεν είχε ποτέ του πραγματική δουλειά, ούτε εργάστηκε για κάποιο μεγάλο πολιτικό κόμμα. Ο Βαρουφάκης είναι ακαδημαϊκός οικονομολόγος, που ειδικεύεται στη θεωρία των παιγνίων, ο οποίος εργάστηκε επίσης ως πολιτικός σύμβουλος. Γνωρίζει πολλά πράγματα για τα διαγράμματα προσφοράς και ζήτησης, αλλά όποιος έχει σπουδάσει οικονομικά γνωρίζει ότι δεν θα ήθελες να βάλεις έναν παλιό καθηγητή επικεφαλής σε οτιδήποτε πιο περίπλοκο από ένα σεμινάριο γεμάτο φοιτητές". Και το άρθορ συμπληρώνει: "Είναι γεγονός ότι πολλοί πολιτικοί στις μέρες μας – όπως η Άγκελα Μέρκελ, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Φρανσουά Ολάντ – το μόνο που έχουν να παρουσιάσουν είναι μία καριέρα στην πολιτική ή στις δημόσιες σχέσεις. Τουλάχιστον όμως, εργάστηκαν για μεγάλα κόμματα του κατεστημένου, με μακρά ιστορία στην άσκηση εξουσίας. Έχουν μάθει την υπευθυνότητα".

"Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να μετακυλίει τα χρέη της στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. ώστε να διατηρήσει ζωντανό το τραπεζικό σύστημα. Κι αυτό απαιτεί ψυχραιμία και προσοχή στη λεπτομέρεια, δύο αρετές που δεν βρίσκονται εύκολα. Εδώ υπάρχει ένα ευρύτερο πρόβλημα. Η κρίση του ευρώ εντείνει τη στήριξη για πολλά κόμματα διαμαρτυρίας…. Η ηγεσία όλων αυτών των κομμάτων βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων όπως ακτιβιστές, κωμικοί, υποκινητές του όχλου, blogger και ακαδημαϊκοί, που δεν έχουν ιδέα για το πώς γίνονται τελικά τα πράγματα. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα. Κυρίως, γιατί αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος. Ενδεχομένως να είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, τουλάχιστον όχι αμέσως και όχι εάν η ίδια η χώρα δεν έχει αποφασίσει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Ποιος ξέρει όμως, τι μπορεί να γίνει; Εάν δεν ελέγχει αυστηρά τις εξελίξεις, τότε μπορεί να βρεθεί εκτός κατά λάθος – απλώς επειδή οι ηγέτες της δεν ξέρουν τι κάνουν. Το ίδιο μπορεί να ισχύει για Ισπανία, Ιταλία ή Γαλλία" σχολιάζει το άρθρο του Marketwatch.

"Ακόμη κι αν καταφέρουν να παραμείνουν εντός ευρωζώνης, όλες αυτές οι κυβερνήσεις θα είναι χαοτικές. Μία ικανή κυβέρνηση προϋποθέτει ικανούς ανθρώπους, οι οποίοι όμως, δεν ελκύονται από τα κόμματα διαμαρτυρίας. Είτε μείνουν στο ευρώ είτε όχι, τα φορολογικά συστήματα των εν λόγω χωρών πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά και η ανταγωνιστικότητα χρειάζεται να βελτιωθεί. Τα ριζοσπαστικά κόμματα απαρτίζονται από κλόουν που δεν ξέρουν πώς θα το καταφέρουν αυτό". Και καταλήγει: "Η Ιστορία μας διδάσκει ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές δεν γίνονται ηθελημένα, αλλά κατά λάθος. Η Ελλάδα μπορεί να μας διδάξει ξανά αυτό το μάθημα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v