Σε διπλωματικό πυρετό επιδίδεται ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να δώσει λύση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση. Ετσι, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για το ραντεβού που ορίστηκε με την Άγκελα Μέρκελ για την επόμενη Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με την υφυπουργό των ΗΠΑ Victoria Nuland, ενώ στις 8 Απριλίου (νωρίτερα απ' όσο αναμενόταν) θα μεταβεί στη Μόσχα για επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ταυτόχρονα και εν όψει της Συνόδου Κορυφής επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζητώντας να υπάρξει, στο περιθώριο της Συνόδου, 5μερής συνάντηση με τους κ. Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείσα σήμερα για το ενδεχόμενο να γίνει αυτή η συνάντηση άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα μελετάται. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ για να συζητήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής. Η εκπρόσωπος σημείωσε, πάντως, ότι στην παρούσα φάση, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων.
Το ταξίδι στο Βερολίνο
Χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ στην οποία κανονίστηκε η συνάντηση της Δευτέρας.
Η πρόσκληση έγινε από την καγκελάριο η οποία τόνισε την ανάγκη να γίνει ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε το τετ α τετ να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και όχι στις Βρυξέλλες.
Σε πίεση η Αθήνα
Οι επαφές έρχονται σε μια στιγμή όπου η ελληνική πλευρά βρίσκεται εγκλωβισμένη σε διπλή μέγκενη: στο εσωτερικό, όπου διαπιστώνεται, σύμφωνα και με το υπουργείο Οικονομικών, ότι οι στόχοι για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2014 δεν έχουν πιαστεί, γεγονός που φέρνει όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο νέων μέτρων και στο εξωτερικό, με τις φωνές οξείας κριτικής κατά της Ελλάδος να πληθαίνουν, προεξάρχοντος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όλα αυτά υπό το πρίσμα του ασφυκτικού πλαισίου που θέτουν τα εξαντλούμενα ταμειακά διαθέσιμα.
Για τη συνάντηση της Δευτέρας με την καγκελάριο το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο για το αποτέλεσμά της. «Είναι αναμφίβολα μια θετική κίνηση», έλεγε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος ξεκαθάριζε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
«Αυτό λέμε παντού, το ίδιο θα πούμε και στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, αλλά και στο Βερολίνο τη Δευτέρα», σημείωνε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι πλέον διέξοδος στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί κατά βάση με πολιτική διαπραγμάτευση.
«Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πάρουμε την ανάσα που επιθυμούμε», έλεγε η ίδια πηγή, αναγνωρίζοντας πάντως πως στην απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών το πρόβλημα της «δημιουργικής ασάφειας» ανοίγει ζητήματα, αφού «ο καθένας ερμηνεύει διαφορετικά τα σημεία του κειμένου και προσπαθεί να τα φέρει κοντά στις δικές του γραμμές».
Η ατζέντα
Στη συνάντηση με την Α. Μέρκελ αναμένεται να συζητηθούν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το επόμενο πρόγραμμα για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, οι γερμανικές αποζημιώσεις (θέμα που θα θελήσει να κλείσει η καγκελάριος), ενώ σίγουρα το «μενού» θα περιλαμβάνει και ολίγον από... Γιάνη Βαρουφάκη και Πάνο Καμμένο με αφορμή και τις τελευταίες συνεντεύξεις τους που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στο Βερολίνο.
Το ραντεβού, σύμφωνα με άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, δεν προκαλεί έκπληξη, αφού «αργά ή γρήγορα εκ των πραγμάτων θα γινόταν. Ωστόσο κρίθηκε ότι η ώρα αυτή έφτασε τώρα». Παράλληλα, εκτιμά ότι η κ. Μέρκελ, με τις προσωπικές της παρεμβάσεις, φαινόταν ότι τελευταία προσπαθούσε να ρίξει τους τόνους και «σίγουρα δεν θέλει να χρεωθεί κάποια δυσάρεστη εξέλιξη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά».