Ζήτημα χαλάρωσης των κανόνων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκθεση των τραπεζών σε δημόσιο χρέος, ετοιμάζεται να θέσει, εκ νέου, η ελληνική κυβέρνηση, μετά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα στοιχεία για την εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού.
Από τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, όσο και υπουργών και πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει και πάλι θέμα ρευστότητας στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.
Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2014 με τη συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,3% έναντι στόχου 1,5% αποτελούν το νέο όπλο στην φαρέτρα της κυβέρνησης, καθώς καταδεικνύουν ότι η τρέχουσα δυσπραγία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στα λάθη της κυβέρνησης Σαμαρά.
Υπό το παραπάνω πρίσμα προστίθεται ένα ακόμη πολιτικό επιχείρημα για παροχή διευκολύνσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να μπορέσει το Δημόσιο να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του, ως την ολοκλήρωση των συζητήσεων κατάρτισης και εξειδίκευσης της λίστας μεταρρυθμίσεων και της διαδικασίας ενημέρωσης των τεχνικών κλιμακίων για την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση.
Η ελληνική πλευρά προτίθεται να ζητήσει χαλάρωση του ορίου που έθεσε η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, αναφορικά με την έκθεσή τους σε τίτλους του Δημοσίου καθώς και χορηγήσεις προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.ά.).
Όπως έγραψε το Euro2day η ΕΚΤ ενημέρωσε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος τις εγχώριες τράπεζες ότι απαγορεύεται να αυξήσουν την έκθεσή τους στο Δημόσιο πάνω από τα επίπεδα που είχαν τεθεί με την απόφασή της στις 18 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εγχώριες τράπεζες κατείχαν στις 18 Φεβρουαρίου έντοκα γραμμάτια Δημοσίου ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση θα ζητήσει να τους επιτραπεί η κατοχή εντόκων ύψους ως 15 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν και στο πρόσφατο παρελθόν. Πρόκειται για λύση που δεν αντιβαίνει τους κανόνες της ΕΚΤ και ταυτόχρονα μπορεί να δώσει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σημαντική ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα.
Αν το αίτημα γίνει δεκτό, έστω εν μέρει, θα απελευθερωθεί ρευστότητα μια και οι τράπεζες θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν μέρος ή το σύνολο των εντόκων (περίπου 3 δισ. ευρώ) που κατέχει σήμερα το Κοινό Κεφάλαιο των Ταμείων το οποίο διαχειρίζεται η ΤτΕ. Η ρευστότητα που θα αποδεσμευθεί μπορεί εν συνεχεία να χρησιμοποιηθεί από το Κοινό Κεφάλαιο για συμβάσεις repos.
Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα χρειασθεί να χρησιμοποιήσει μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, ύψους 2,4 δισ. ευρώ για συμβάσεις repos σε έντοκα. Η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει από το ΤΧΣ τα 555 εκατ. ευρώ καθώς και τα ταμειακά διαθέσιμα ΝΠΔΔ (ΟΠΕΚΕΠΕ κ.ά.) συνολικού ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η ΕΚΤ έχει απορρίψει ήδη ανάλογο αίτημα της ελληνικής πλευράς υποστηρίζοντας ότι η διεύρυνση του πλαφόν θα συνιστούσε άμεση χρηματοδότηση χώρας την ώρα μάλιστα όπου δεν υπάρχουν απτά δείγματα προόδου και υλοποίησης της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.