Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ψάχνει ο Τσίπρας στο Βερολίνο

Για μια δύσκολη συνάντηση που όμως μπορεί να δώσει απαντήσεις προετοιμάζεται το Μαξίμου. Τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης, η «πίστη» στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και οι διαφορετικές ερμηνείες. Πώς κλείστηκε το ραντεβού. Οι σκληρές δηλώσεις και ο ρόλος των ΗΠΑ.

Τι ψάχνει ο Τσίπρας στο Βερολίνο

Ήταν νωρίς χθες το πρωί όταν από την καγκελαρία, και συγκεκριμένα από το γραφείο της Άγκελα Μέρκελ, επικοινώνησαν με το Μέγαρο Μαξίμου και μετέφεραν την επιθυμία της να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Το τηλεφωνικό ραντεβού ορίστηκε για τις 4.30 το απόγευμα και πράγματι οι δύο ηγέτες, επί είκοσι λεπτά, σε καλό κλίμα -όπως λένε από την κυβέρνηση- συζήτησαν τα μείζονα ζητήματα, συμφωνώντας να βρεθούν και από κοντά στο Βερολίνο την προσεχή Δευτέρα.

Η πρόσκληση έγινε από την καγκελάριο η οποία τόνισε την ανάγκη να γίνει ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε το τετ α τετ να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και όχι στις Βρυξέλλες, όπου μεθαύριο θα συναντηθούν και πάλι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Το ελληνικό ζήτημα δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου, παρόλο που ο πρωθυπουργός, επιζητώντας μετ' επιτάσεως την πολιτική λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, έχει σκοπό να το θέσει στους ομολόγους του.

Η συνάντηση θα γίνει σε μια στιγμή όπου η ελληνική πλευρά βρίσκεται εγκλωβισμένη σε διπλή μέγκενη: στο εσωτερικό, όπου διαπιστώνεται, σύμφωνα και με το υπουργείο Οικονομικών, ότι οι στόχοι για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2014 δεν έχουν πιαστεί, γεγονός που φέρνει όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο νέων μέτρων και στο εξωτερικό, με τις φωνές οξείας κριτικής κατά της Ελλάδος να πληθαίνουν, προεξάρχοντος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όλα αυτά υπό το πρίσμα του ασφυκτικού πλαισίου που θέτουν τα εξαντλούμενα ταμειακά διαθέσιμα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η συνάντηση της Δευτέρας κρίνεται πολύ σημαντική και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο για το αποτέλεσμά της. «Είναι αναμφίβολα μια θετική κίνηση», έλεγε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος ξεκαθάριζε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

«Αυτό λέμε παντού, το ίδιο θα πούμε και στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, αλλά και στο Βερολίνο τη Δευτέρα», σημείωνε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι πλέον διέξοδος στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί κατά βάση με πολιτική διαπραγμάτευση.

«Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πάρουμε την ανάσα που επιθυμούμε», έλεγε η ίδια πηγή, αναγνωρίζοντας πάντως πως στην απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών το πρόβλημα της «δημιουργικής ασάφειας» ανοίγει ζητήματα, αφού «ο καθένας ερμηνεύει διαφορετικά τα σημεία του κειμένου και προσπαθεί να τα φέρει κοντά στις δικές του γραμμές».

Υπό αυτό το πρίσμα η συνάντηση με την καγκελάριο, που αν και ξεκαθαρίζει ότι βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον Β. Σόιμπλε, τηρεί σαφώς πιο ήπιους τόνους κρίνεται κρίσιμη.

Η ατζέντα

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το επόμενο πρόγραμμα για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, οι γερμανικές αποζημιώσεις (θέμα που θα θελήσει να κλείσει η καγκελάριος), ενώ σίγουρα το «μενού» θα περιλαμβάνει και ολίγον από... Γιάνη Βαρουφάκη και Πάνο Καμμένο με αφορμή και τις τελευταίες συνεντεύξεις τους που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στο Βερολίνο.

Το ραντεβού, σύμφωνα με άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, δεν προκαλεί έκπληξη, αφού «αργά ή γρήγορα εκ των πραγμάτων θα γινόταν. Ωστόσο κρίθηκε ότι η ώρα αυτή έφτασε τώρα». Παράλληλα, εκτιμά ότι η κ. Μέρκελ, με τις προσωπικές της παρεμβάσεις, φαινόταν ότι τελευταία προσπαθούσε να ρίξει τους τόνους και «σίγουρα δεν θέλει να χρεωθεί κάποια δυσάρεστη εξέλιξη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια πρώτη συνάντηση στις 12 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Όταν η καγκελάριος είχε συγχαρεί τον κ. Τσίπρα για την εκλογή του και εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα υπάρξει μια καλή συνεργασία, «αν και είναι λίγο δύσκολο».

Ο αμερικανικός παράγοντας

Στο μεταξύ, την ανησυχία της για τις διαπραγματεύσεις εξέφρασε χθες και η Ουάσιγκτον. Μάλιστα, συνεργάτης του Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, χαρακτηρίζοντας το διαφαινόμενο αδιέξοδο επικίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών για την εύρεση της αναγκαίας λύσης.

Αντίστοιχα τηλεφωνήματα φέρεται να έκανε και προς το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Στην Αθήνα αποτιμούν θετικά την παρέμβαση, υπό το πρίσμα ότι δίνει έμφαση στην υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup, ανεξάρτητα από το πώς την ερμηνεύει ο καθένας.

Σημαντική παράμετρος στο ελληνικό ζήτημα είναι η σημερινή συνάντηση της κ. Μέρκελ και του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όπου θεωρείται βέβαιο πως θα συζητηθεί η χρηματοδότηση της χώρας μας.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στη γαλλική Les Echos, επαναλάμβανε τη θέση της κυβέρνησης ότι «δεν τίθεται θέμα να προδώσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού», αφήνοντας όμως το περιθώριο για κάποιες παραχωρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v