Την άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς προκάλεσε η αναφορά που έγινε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων από την πλευρά των δανειστών για πάγωμα μισθών για ένα ή δύο μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας.
Το γεγονός αποκάλυψε χθες η σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών Ελενα Παναρίτη, μιλώντας σε εκδήλωση του Deree και επιβεβαίωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Η φράση αποδίδεται σε χαμηλόβαθμο στέλεχος των δανειστών και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών. «Είναι ντροπή ακόμα και να το λέτε αυτό. Να μην ξανακούσω τέτοιες απόψεις».
Σε ανακοίνωση πάντως που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι «οι συγκεκριμένες αναφορές, στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης, σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015. Ως εκ τούτου, τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Μάλιστα, το ΥΠΟΙΚ επανήλθε με νέα ανακοίνωση: «Το Υπουργείο Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπήκαν ούτε μια φορά στο δίλημμα αν θα πρέπει να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις ή δανειακές υποχρεώσεις και φυσικά δεν πρόκειται να μπουν ούτε και στο μέλλον. Τέτοια διλήμματα στις δημοκρατίες είναι εκτός πραγματικότητας. Καθημερινά, άλλωστε, διαψεύδονται οι Κασσάνδρες, αφού αποπληρώνονται κανονικά οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις εσωτερικές πληρωμές».
Η κ. Παναρίτη, στενή συνεργάτις του Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, έκανε λόγο για απαξιωτική συμπεριφορά από τους εκπροσώπους των θεσμών. "Αυτό οφείλεται στο ότι από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία, το 2010, μας είχαν πιάσει λίγο αδιάβαστους και ποτέ δεν άλλαξε η συμπεριφορά τους έκτοτε".
Η Ελενα Παναρίτη είπε επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από το στόχο του 1,5%, στο 0,6% με βάση τα τελευταία στοιχεία.
Αναφερόμενη στα στελέχη της Κομισιόν, έκανε λόγο για ένα συνονθύλευμα γραφειοκρατών, ενώ για τα στελέχη της ΕΚΤ τόνισε ότι είναι τραπεζίτες που έχουν στο νου τους μόνο τα νούμερα και τους προϋπολογισμούς για τα δάνεια που έχουν να δώσουν. Οι δε εκπρόσωποι του ΔΝΤ είναι οι πλέον αμετακίνητοι, καθώς ξέρουν τι ζητούν και επιμένουν μέχρι να το πάρουν.
Μιλώντας για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επικεντρώθηκε στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τονίζοντας ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιστατικά που λαμβάνουν σύνταξη πολύ νωρίτερα από το όριο ηλικίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων περιλαμβάνεται και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με βάση τη συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.