Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μέτωπα στο παζάρι με τους δανειστές

Στην Αθήνα μεταφέρεται η «νέου τύπου» διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Στο Hilton αναμένεται να καταλύσουν τα τεχνικά κλιμάκια. Πού ποντάρει η κυβέρνηση για να χτίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1-1,5% του ΑΕΠ. Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό.

Τα μέτωπα στο παζάρι με τους δανειστές

Στο... Athens Group παραχωρεί από σήμερα τη σκυτάλη των συζητήσεων το Brussels Group καθώς στις Βρυξέλλες δεδομένης της έλλειψης άμεσης πρόσβασης σε στοιχεία η συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει είχε, εκ των πραγμάτων, περιορισμένο ορίζοντα.

Παρά την αλλαγή σκυτάλης, η οποία θεωρητικά θα έβαζε τις συζητήσεις σε μια σειρά, τα προβλήματα αποδεικνύονται ανεξάντλητα. Χθες το βράδυ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν τις πληροφορίες που άρχισαν να κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία στην αρχή ως φήμη, αλλά σύντομα ως είδηση ότι αναζητείται ξενοδοχείο ή άλλο «ουδέτερο» έδαφος προκειμένου να στεγαστούν οι συνομιλίες με τα τεχνικά κλιμάκια.

Για το θέμα μίλησε και ο Γιάνης Βαρουφάκης αργά χθες το βράδυ στο Mega. «Οι (τεχνικοί) διαπραγματευτές θα επισκέπτονται την Ελλάδα. Οι επαφές θα γίνονται σε κάποιο χώρο, σε ένα ξενοδοχείο», είπε. Τα κλιμάκια θα είναι εμπειρογνώμονες που θα συνομιλούν με εμπειρογνώμονες. «Δεν θα δείτε στην Αθήνα κάποιον όπως τον Κλ. Μαζούχ. Δεν θα υπάρχουν εισβολές στα υπουργεία. Η τρόικα τελείωσε», είπε.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση έχει τρεις στόχους: Ο πρώτος είναι να εξειδικευθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων, ο δεύτερος αφορά το τέλος της τετράμηνης συμφωνίας-γέφυρα, ενώ ο τρίτος είναι η ροή πληροφοριών προς την Κομισιόν, ώστε να υπάρχει αμφίπλευρη πληροφόρηση.

Επί της ουσίας των συζητήσεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο σκέλος παροχής στοιχείων θα αφορά τα δημοσιονομικά και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό το πρώτο δίμηνο του έτους αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα και όπως έγραφε το Σάββατο το Euro2day.gr, πηγές αναφέρουν ότι ευτυχώς δεν άνοιξε περαιτέρω η τρύπα στα έσοδα. Στο δίμηνο, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων παρέμεινε στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ, όσο ήταν δηλαδή και τον Ιανουάριο.

Σε αυτό το μέτωπο ο υπουργός Οικονομικών οριοθέτησε το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για φέτος. Όπως είπε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1 – 1,5% του ΑΕΠ είναι αρκετό. Πώς θα επιτευχθεί; Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και από το κυνήγι του ΦΠΑ (σ.σ. ο οποίος όπως είπε δεν θα αλλάξει στο τετράμηνο, αλλά θα εξορθολογιστεί με ορίζοντα τετραετίας από τον Ιούνιο) μπορεί να συγκεντρωθεί ποσό της τάξης των 6 – 8 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εταίροι θα προτείνουν και τους τρόπους για την κάλυψη του ασφυκτικού προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η οικονομία, αποφεύγοντας να απαντήσει αν σε αυτούς περιλαμβάνεται η εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ. Αφησε εκ νέου αιχμές για τη στάση της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της σήμερα και το 2012.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες συνεδριάζουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να εξετάσουν το θέμα του ELA, χωρίς να αναμένονται θεαματικές κινήσεις.

Θολό τοπίο στον προϋπολογισμό

Στο μεταξύ πάντως, τα στοιχεία για τη γενική κυβέρνηση τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δημιουργούν προβληματισμό.

Το πρωτογενές πλεόνασμα ουσιαστικά εξανεμίστηκε, καθώς περιορίστηκε τον Ιανουάριο στα 419 εκατ. ευρώ, μειωμένο 77,67% ή κατά 1,458 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του περασμένου έτους (1,877 δισ. ευρώ).

Επιμέρους, ο κρατικός προϋπολογισμός (ο προϋπολογισμός της κεντρικής διοίκησης) εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 242 εκατ. ευρώ (έναντι 757 εκατ. τον Ιανουάριο του 2014), ενώ οι φορείς της κεντρικής κυβέρνησης που βρίσκονται εκτός κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασαν πρωτογενές πλεόνασμα 84 εκατ. ευρώ (έναντι 388 εκατ. τον Ιανουάριο του 2014).

Από τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης προκύπτει ακόμα ότι:

· Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμφάνισαν πρωτογενές πλεόνασμα συνολικού ύψους 197 εκατ. ευρώ (έναντι 209 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014).

· Τα ασφαλιστικά ταμεία (οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης) παρουσίασαν πρωτογενές έλλειμμα 83 εκατ. ευρώ (έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 539 εκατ. ευρώ).

· Το δημόσιο χρέος παρέμεινε στα τέλη Ιανουαρίου 2015 σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με αυτό στο οποίο είχε διαμορφωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 (324,125 δισ. ευρώ από 324,128 δισ. ευρώ).

· Οι εγγυήσεις του Δημοσίου αυξήθηκαν σημαντικά κυρίως λόγω των τραπεζών. Από 60,1 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 σε 73,67 δισ. στο τέλος Ιανουαρίου 2015 (+13,57 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,73 δισ. ήταν εγγυήσεις προς τις τράπεζες και τα 5,84 δισ. εγγυήσεις που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης Ρευστότητας - ELA).

· Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τον πρώτο μήνα του έτους αυξήθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ένα μήνα νωρίτερα και έφθασαν τα 3,106 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση είναι σαφές ότι έχει επιδεινωθεί και από τις πολιτικές της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί αν είναι αναστρέψιμη ή τα νέα δημοσιονομικά μέτρα είναι προ των πυλών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v