Βρισκόμαστε στο Παρίσι για τη συνάντηση με τον ΟΟΣΑ και τη διαμόρφωση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης στην εκπομπή «OΝline» του Mega.Η σημερινή συνάντηση με τον κ. Σαπέν ήταν εθιμοτυπική και ήταν η μοναδική στην ατζέντα. Δεν συνάντησα τον κ. Τόμσεν ή τον κ. Μοσκοβισί, αν και με τον τελευταίο έχω πολύ συχνή επικοινωνία, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Απέρριψε τα σενάρια περί προσπάθειας δημιουργίας συμμαχιών της Αθήνας ως αντίβαρο στο Βερολίνο. «Η κρίση της ευρωζώνης είναι μία κρίση που μαστίζει όλους τους λαούς της Ευρώπης. Η λογική των συμμαχιών είναι λογική του 19ου αιώνα», τόνισε.
Ξεκίνησε μια έντονη συζήτηση μεταξύ των τεσσάρων θεσμών, θίξαμε σειρά από θέματα. Το πρώτο ήταν η ημερήσια διάταξη και ο ορισμός της διαδικασίας. Συζητήσαμε επίσης τα δημοσιονομικά.
Οι (τεχνικοί) διαπραγματευτές θα επισκέπτονται την Ελλάδα, διευκρίνισε. Οι επαφές θα γίνονται σε κάποιο χώρο, σε ένα ξενοδοχείο, σημείωσε. Την Πέμπτη έρχονται τα πρώτα κλιμάκια. Τα κλιμάκια θα είναι εμπειρογνώμονες που θα συνομιλούν με εμπειρογνώμονες. «Δεν θα δείτε στην Αθήνα κάποιον όπως τον Κλ. Μαζούχ. Δεν θα υπάρχουν εισβολές στα υπουργεία. Η τρόικα τελείωσε», είπε.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση έχει τρεις στόχους: Ο πρώτος είναι να εξειδικευθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων, ο δεύτερος αφορά το τέλος της τετράμηνης συμφωνίας-γέφυρας, ενώ ο τρίτος είναι η ροή πληροφοριών προς την Κομισιόν, ώστε να υπάρχει αμφίπλευρη πληροφόρηση.
Πρόσθεσε πως μεταξύ των στόχων είναι επίσης να εξασφαλίσουμε με όποιον τρόπο προτείνουν οι εταίροι την απαραίτητη ρευστότητα για τους επόμενους μήνες.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ΕΚΤ ακολουθεί μια ασφυκτική πολιτική για την Ελλάδα σε αντίθεση με το παρελθόν. «Το 2012 είχε πιο χαλαρή πολιτική από ό,τι σήμερα».
Για τις σχέσεις με τον Σόιμπλε
Για τις δηλώσεις Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι πρέπει να ερωτηθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα σχολιάσει προσωπικές επιθέσεις.
Αποκάλυψε ότι ο Σόιμπλε του είπε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Γερμανίας. «Η παρουσία μου στο Eurogroup έχει εκνευρίσει πολλούς. Έχω ακούσει φήμες πως η Γερμανία ήθελε την αντικατάστασή μου. Καταλαβαίνω ότι η παρουσία μου στο Eurogroup έχει εκνευρίσει πολλούς. Είχαν συνηθίσει μια κυβέρνηση που κυβερνούσε με email και φαξ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην πρώτη συνάντησή μου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο επικεφαλής του Eurogroup μου είπε «ή δέχεστε το πρόγραμμα ή πέφτετε στα βράχια», υπογράμμισε.
Διέψευσε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup γίνονταν σε διαφορετικά δωμάτια με τους Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε. «Δεν ισχύουν αυτά», ανέφερε.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Βαρουφάκης επανήλθε, έπειτα από σχετική ερώτηση, στα περί δημοψηφίσματος λέγοντας πως δεν θα ήταν κακή ιδέα να μπει σε αυτήν τη διαδικασία η συμφωνία με τους εταίρους, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι δεν είναι κάποια συγκεκριμένη πρόταση που κάνει.
Για τον ΦΠΑ
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει. Το 23% βέβαια είναι ιδιαίτερα υψηλό, και δεν μαζεύουμε τους φόρους. Μέχρι τον Ιούνιο ο ΦΠΑ δεν αλλάζει. Μετά θα γίνει μια νέα διαπραγμάτευση με στόχο τη μείωση και εξομάλυνσή του. Εκανε λόγο για ένα σχεδιασμό σε εντελώς διαφορετική βάση.
«Αυτό που πετύχαμε με την τετράμηνη συμφωνία-γέφυρα είναι ότι δεν θα δεχθούμε υφεσιακά μέτρα», υποστήριξε και επανέλαβε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι υφεσιακό μέτρο. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση για τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριο, νησιά, εστίαση, βιβλία και Τύπο.
Οι 100 δόσεις
Ανακοίνωσε ακόμη ότι σχεδιάζεται μια μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΥΠΟΙΚ σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί, όπως εξήγησε, σε διάστημα πέντε μηνών.
Από τη μεταρρύθμιση αυτή, το κυνήγι του ΦΠΑ και τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη (100 δόσεις), σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει ποσό 6-8 δισ. ευρώ για να παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1-1,5% φέτος.
Δήλωσε παράλληλα ότι μετά τον Ιούνιο ο στόχος είναι ένα μόνιμο, απλοποιημένο, δίκαιο, φορολογικό καθεστώς. «Θα βάλουμε μπροστά τη διαδικασία του φορολογικού συμβουλίου που στόχο θα έχει σε έναν χρόνο να εκπονήσει ένα τέτοιο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα είναι σταθερό και δεν θα αλλάζει ούτε με τους υπουργούς, ούτε με τις κυβερνήσεις».