Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραματική προειδοποίηση εμπόρων: Μας πνίγουν οι προμηθευτές

Κίνδυνος να στερέψει η αγορά από προϊόντα αν δεν πέσει ζεστό χρήμα, υπογραμμίζει ο Β. Κορκίδης. Το πρόβλημα με τις εγγυητικές επιστολές και οι απαιτήσεις των προμηθευτών. Ο ρόλος των τραπεζών. Τι ζητά από την κυβέρνηση.

Δραματική προειδοποίηση εμπόρων: Μας πνίγουν οι προμηθευτές

Αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα ακόμη και ελλείψεις στην αγορά αν συνεχισθεί η απαίτηση των προμηθευτών του εξωτερικού για προπληρωμή από τις ελληνικές επιχειρήσεις των παραγγελιών που τους κάνουν προβλέπει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Το πρόβλημα από το κλείσιμο της στρόφιγγας των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλήνων και ξένων προμηθευτών, η απαίτηση για πρόσθετες εγγυήσεις που ζητούν οι ξένοι και ο κίνδυνος ασφυξίας στην αγορά είχαν αναδειχθεί στο Euro2day.gr με σχετικό δημοσίευμά του.

Σε σχετικό υπόμνημά του προς την κυβέρνηση ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι η κλιμάκωση της απαίτησης προπληρωμής των ελληνικών παραγγελιών, οι εισαγωγές πρώτων υλών, μηχανημάτων και γενικότερα των εμπορευμάτων καθίστανται πολύ δυσχερείς, αφού οι εισαγωγείς θα πρέπει να προεξοφλούν εις ολόκληρο και μάλιστα τοις μετρητοίς τις παραγγελίες τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη διακοπή των πιστώσεων εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 4-5 δισ. ευρώ σε ρευστό, για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες και άλλα αγαθά. Δηλαδή το 10% της ετήσιας αξίας των ελληνικών εισαγωγών αγαθών η οποία πέρυσι άγγιξε τα 46,7 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζει, αν συνεχιστεί ένα τετράμηνο αυτή η κατάσταση, τότε αναμένονται αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.ά., ενώ ο κίνδυνος ελλείψεων στην εγχώρια αγορά είναι ορατός.

Η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δυσχερής αφού το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει στο υπόμνημά του ο κ. Κορκίδης, έχει περιοριστεί η χορήγηση εγγυητικών επιστολών από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ πολλές φορές οι προμηθευτές του εξωτερικού λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, απαιτούν εγγυητικές ξένων τραπεζών.

Ακόμη και προμηθευτές που δεν ζητούν προέμβασμα από τους Έλληνες εισαγωγείς δίνουν σκόπιμα διπλάσιους και τριπλάσιους του συνήθους χρόνου εκτέλεσης των παραγγελιών, σημειώνει ο κ. Κορκίδης, ενώ αρκετοί, με επιστολές, ζητούν την αναστολή της συνεργασίας τους με ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Κατά τον κ. Κορκίδη περί τις 200.000 μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις, εξαιτίας αφενός της έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας έκδοσης "ακριβών" εγγυητικών επιστολών και αφετέρου της μείωσης των ορίων ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι ελληνικές εταιρίες θα αναγκαστούν να σπάσουν τις παραγγελίες τους σε μικρότερης αξίας, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνει στο υπόμνημά του, να αυξάνεται το κόστος των εμπορευμάτων από τα μεταφορικά έξοδα.

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, για την εγχώρια μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι κυβερνητικοί χειρισμοί με τους δανειστές είναι αυτοί που μπορούν άμεσα να συμβάλουν σημαντικά στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης των ξένων στην ελληνική αγορά, προϋποθέσεις απαραίτητες για την επαναφορά του ελληνικού εμπορίου σε φυσιολογικούς ρυθμούς και διαδικασίες.

Βέβαια ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στο υπόμνημά του δεν παραλείπει να αναφέρει ότι σ' αυτό το δυσμενές περιβάλλον έχει συμβάλει και η έλλειψη χρηματοδότησης των εγχώριων εμπορικών επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες με την ετήσια μεταβολή της επιχειρηματικής χρηματοδότησης να συνεχίζει μειούμενη για 4ο χρόνο, με αδιάλειπτη αρνητική πιστωτική επέκταση επί 50 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v