Στο χωροχρόνο της τεχνικής αξιολόγησης αναμένεται να παιχτεί το σκληρό παιχνίδι στο σημερινό Eurogroup. Δεδομένο θεωρείται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ζητήσουν... κάτι παραπάνω σε μεταρρυθμίσεις από τον Έλληνα υπουργό Γ. Βαρουφάκη ο οποίος άναψε φωτιές με τη δήλωσή του περί δημοψηφίσματος, κίνηση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και στην αντιπολίτευση.Αντιμετωπίζοντας κλοιό ασφυκτικών πιέσεων ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει άμεση επανέναρξη της τεχνικής αξιολόγησης από τους θεσμούς, στο ουδέτερο έδαφος των Βρυξελλών, ώστε να ξορκίσει από την Αθήνα τις μνήμες της τρόικας.
Εν τω μεταξύ όμως, στο εσωτερικό, την εβδομάδα αυτή, το Δημόσιο, θα δοκιμάσει πάλι τις αντοχές του. Την Τετάρτη, ο ΟΔΔΗΧ βγαίνει για μία ακόμα φορά στην εγχώρια αγορά για ανανέωση τρίμηνων εντόκων γραμματίων -ευτυχώς χωρίς κενό ξένων αυτή τη φορά (καθώς στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία δεν είχαν συμμετάσχει ξένοι επενδυτές)- και την Παρασκευή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καλείται να αποπληρώσει άλλη μία δόση στο ΔΝΤ, ύψους 336 εκατ. ευρώ.
Η εβδομάδα θα βγει, εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο. Αλλά το ελληνικό δημόσιο θα πάει με κομμένη την ανάσα έως το τέλος του μήνα, επιζητώντας μια ανάσα ρευστότητας από τους εταίρους, η οποία με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να είναι ορατή. Εκτός κι αν στο σημερινό Eurogroup γίνει η απόλυτη έκπληξη, κάτι πάντως που δεν βλέπει ούτε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Dombrovskis.
Επί του παρόντος πάντως όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι θα είναι μία δύσκολη συνεδρίαση στη βάση ελληνικών προτάσεων που δεν ικανοποιούν τους έξω, και ενώ ξεκίνησε η διελκυστίνδα για το πού -στην Αθήνα ή στις Βρυξέλλες- θα πιάσουν τα τεχνικά κλιμάκια το νήμα της χαμένης αξιολόγησης.
Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, μετά από συνεννόηση Γιούνκερ – Νταϊσελμπλουμ οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και «Θεσμών» θα γίνουν κατά βάση τις Βρυξέλλες. Προσέθεσε ωστόσο ότι σε κάποιες περιπτώσεις που είναι απαραίτητο θα πρέπει τεχνικά κλιμάκια να βρεθούν στην Αθήνα, επιλογή με την οποία δεν συμφωνεί η κυβέρνηση.
Η νέα λίστα
Σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, η δέσμη των επτά προτάσεων Βαρουφάκη συναντά ενστάσεις σε δύο επίπεδα από κοινοτικές πηγές. Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι η επικαιροποίηση εστάλη την Πέμπτη και δεδομένου ότι δεν μεσολάβησε συνεδρίαση του EuroWorking Group -είχε προηγηθεί συνεδρίαση του οργάνου την Τετάρτη, όταν στο τραπέζι βρισκόταν η λίστα των έξι μεταρρυθμίσεων- οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για το περιεχόμενο της νέας επιστολής.
Η δεύτερη αφορά αυτό καθεαυτό το περιεχόμενο της λίστας. Για μια ακόμα φορά οι προτάσεις κρίνονται μη ποσοτικοποιημένες (ενδεικτικό το γεγονός ότι στόχος εσόδων υπάρχει μόνο για το διαδικτυακό στοίχημα 500 εκατ. ευρώ) και ελλιπείς καθώς δεν περιλαμβάνονται βαριά μέτρα της αρχικής λίστας μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης όπως ο ΦΠΑ.
Οσο για την πρόταση άνεργοι, νοικοκυρές, τουρίστες και φοιτητές να βγουν στο κυνήγι των αποδείξεων, μένει να φανεί στη σημερινή συνεδρίαση αν οι εταίροι τη θεωρούν σοβαρή ή μη ρεαλιστική. Τα σχόλια που συγκέντρωσε σε διεθνές επίπεδο το Σαββατοκύριακο η δημοσιοποίηση της πρότασης για τους «αόρατους» ελεγκτές δείχνουν μάλλον προς τη δεύτερη εκδοχή.
Αθήνα - Βρυξέλλες
Κι αν στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων, η τελευταία λίστα Βαρουφάκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με το σύνηθες «βάση για συζήτηση», το σκληρό παιχνίδι είναι σαφές ότι θα παιχτεί στο πού και στο πότε θα αρχίσει και πάλι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τα τεχνικά κλιμάκια - προπομπός των επικεφαλής της παλαιάς τρόικας.
Την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν πληροφορίες ότι επίκειται η έλευση τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Διαψεύστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.
Στην επιστολή του, ο Γ. Βαρουφάκης τονίζει την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο. Είναι σαφές ότι η Αθήνα καίγεται για χρηματοδότηση και όσο καθυστερεί η έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων τόσο απομακρύνεται πιθανή εισροή μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης θέλει η τεχνική αξιολόγηση να γίνει στις Βρυξέλλες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δείχνει Αθήνα. Η πρόταση του κ. Βαρουφάκη έχει μια τεχνική δυσκολία. Προϋποθέτει ότι μεγάλος αριθμός στελεχών των ελληνικών υπουργείων θα πρέπει να μεταφερθεί στις Βρυξέλλες όπου θα πρέπει να φτάσουν -λογικά- και τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ. Καμία διακοσαριά άνθρωποι, όπως λένε πηγές με γνώση.
Αν από την άλλη πλευρά, αν έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, η κυβέρνηση θα έχει ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα. Μάλλον θα δυσκολευτεί να εξηγήσει σε τι άλλαξε η αξιολόγηση από τους «θεσμούς» σε σχέση με την εποχή του -κλασικού- μνημονίου.