Σχεδόν σαράντα μέρες μετά τις εκλογές το υπουργείο Οικονομικών απέκτησε τέσσερις νέους γενικούς γραμματείς. Τους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίο αν και χθες είχε πει ότι μετά την παρουσίαση θα δεχτεί ερωτήσεις, σήμερα έκανε γνωστό ότι δεν θα δεχτεί καμία ερώτηση.
Ο υπουργός έκανε για μια ακόμα φορά την έκπληξη καθώς μετά την τοποθέτησή του και τις δηλώσεις γενικών γραμματέων ζήτησε ερωτήσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Οι δημοσιογράφοι αντέδρασαν και ο υπουργός απάντησε ότι υπό τη δική του ηγεσία ερωτήσεις θα κάνουν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κατά τα λοιπά ο κος Βαρουφάκης αφού ανέφερε ότι η διευθέτηση του θέματος των καθαριστριών είναι ύψιστης πολιτικής σημασίας (προηγήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους των καθαριστριών στην οποία ενημερώθηκαν για την επαναπρόσληψή τους με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου) παρουσίασε τους νέους γραμματείς.
Γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής που θα μας εκπροσωπεί μαζί με τον Χουλιαράκη στο EuroWorking Group είναι ο Νίκος Θεοχαράκης. Όπως είπε ο υπουργός «είναι συνάδελφοι από το πανεπιστήμιο Αθηνών, φίλοι, συνσυγγραφεις και υπάρχει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης»
Ο Νίκος Φράγκος έχει εξειδίκευση στη στατιστική και όπως εκτιμά ο Γ. Βαρουφάκης η διοικητική του πείρα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο ως γενικός γραμματέας οικονομικής πολιτικής.
Ο Μιχάλης Χατζηθεοδώρου είναι γενικός γραμματέας πληροφορικών συστημάτων. Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι τα πληροφορικά συστήματα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία θα χτιστεί η φορολογική πολιτική χωρίς εξάρτηση από συγκεκριμένες εταιρείες χωρίς να συνεχίζεται μια κατάσταση, οι υπηρεσιακοί παράγοντες των τεχνολογικών υπηρεσιών να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα. «Δεν επιλέγουμε στελέχη του κομματικού σωλήνα. Είναι ένας τεχνοκράτης ο οποίος δεν έχει δουλέψει ποτέ στο Δημόσιο».
Ο Δημήτρης Κλούρας, απόφοιτος νομικής σχολής πανεπιστημίου αθηνών, γενικός γραμματέας δημόσιας περιουσίας. «Η δημόσια περιουσία πρέπει να βγει από τη λογική της όσο όσο πώλησης», σχολίασε ο κος Βαρουφάκης.
Τι είπαν οι νέοι γενικοί γραμματείς
Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Θεοχαράκης τόνισε ότι «έχουμε μια νωπή λαϊκή εντολή. Πρέπει να υπηρετήσουμε το νέο για να σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών που έχει ο κόσμος. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο που έχει χαράξει η κυβέρνηση. Η πορεία θα είναι εντός των πλαισίων της νομιμότητας. Εστιάζουμε πρώτα στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια.Αυτό που έχουμε να υποσχεθούμε είναι μια υπηρεσία στην υπηρεσία της νωπής εντολής της κυβέρνησης.
Ο Νίκος Φράγκος ξεκαθάρισε ότι «πρόθεσή μου είναι η χρήση των υπαλλήλων του υπουργείου για την παραγωγή μοντέλων και υλικών που θα χρειάζονται ο υπουργός και οι υπόλοιποι. Θέλουμε να φύγουμε από το μοντέλο των δεκάδων συμβούλων και από εκεί και πέρα βλέποντας και κάνοντας».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδώρου «η πληροφορική έχει μπει για τα καλά στο δημόσιο, η αξιοποίησή της δεν είναι στο βαθμό που θα έπρεπε. Αυτό είναι ο στόχος μας να την κάνουμε το εργαλείο που πρέπει».
Κατά τον κ. Κλούρα η θέση που αναλαμβάνει αποτελεί «πρόκληση».
«Γνωρίζω ότι υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες, η δημόσια περιουσία έχει απαξιωθεί εδώ και δεκαετίες. Στόχος η καταγραφή της, η ανάπτυξη και η πλήρης αξιοποίησή της. Ελπίζω τα έργα μας να δείξουν το αποτέλεσμα. Θέλουμε να μιλάει η δουλειά μας».
Ο κύριος Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στη διαδικασία διορισμού γραμματέων «διότι η διαπραγμάτευση είναι χρονοβόρα και γι’ αυτό επιλέξαμε να καθυστερήσουμε ώστε να γίνει σωστά».
Καθώς δεν υπήρξαν εντέλει ερωτήσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες απάντησε σε μια ενός δημοσιογράφου αναφορικά με την ΓΓΔΕ. «Η ΓΓΔΕ είναι ημιανεξάρτητη. Αυτοτελής εντός του υπουργείου Οικονομικών. Σεβόμαστε απολύτως την ημιαυτονομία , θέλουμε να την ενισχύσουμε, θέλουμε οι υπηρεσίες να λειτουργούν πολύ καλύτερα. Θα πορευθούμε με αυτό τον τρόπο ώστε τα έσοδα να είναι αντάξια του ΑΕΠ».
* Οι δηλώσεις και τα βιογραφικά των νέων ΓΓ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»