Ρευστότητα έως 5 δισ. στην πενταετία από την απόφαση της EBRD

Ικανοποίηση στην Κυβέρνηση από το «πράσινο φως» της EBRD για τη χρηματοδότηση της χώρας. Χωρίς όριο τα κεφάλαια που μπορεί να λάβει η Ελλάδα. Τα projects που θα προταθούν θα καθορίσουν το ύψος.

Ρευστότητα έως 5 δισ. στην πενταετία από την απόφαση της EBRD

Τέσσερις μήνες μετά τις πρώτες επαφές στο Λονδίνο και έξι εβδομάδες μετά την αναβολή της σχετικής συζήτησης από το διοικητικό της συμβούλιο, αναβολή η οποία είχε συμπέσει χρονικά με την προεκλογική περίοδο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) άναψε χθες το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Η χρηματοδότηση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2020, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της EBRD Suma Chakrabarti. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα μέσω αυτής της συμφωνίας θα μπορέσει να εξασφαλίσει ετησίως κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ από την EBRD, δηλαδή σε βάθος πενταετίας συνολικά κεφάλαια άνω των 2,5 δισ. ευρώ τα οποία μέσω μόχλευσης μπορούν να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Πάντως το πόσα κεφάλαια θα μπορέσει να αντλήσει η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τα projects που θα κατατεθούν από τις επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά ο Suma Chakrabarti ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο, που μπορεί να λάβει η Ελλάδα, και πως το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί από τα projects που θα προταθούν για χρηματοδότηση.

Η χθεσινή απόφαση της EBRD ικανοποίησε την Αθήνα ενώ ήδη ο Ελληνας Πρωθυπουργός, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης έχει ήδη προσκαλέσει τον πρόεδρο της EBRD ώστε να εξασφαλισθεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη «προτεραιότητα είναι η ανάσχεση της κατάρρευσης των επενδύσεων, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και η προσέλκυση κεφαλαίων με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα. Παράλληλα σχεδιάζουμε μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την άρση των εμποδίων στη χρηματοδότηση των εξαγωγών προιόντων και υπηρεσιών."

Αναφερόμενος στην EBRD εκτίμησε ότι η έναρξη των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, παράλληλα με την αναμενόμενη ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στo πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη, θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης με τη βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων και την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών και των συγκριτικών γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της Ελληνικής οικονομίας.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι πρώτες επαφές είχαν ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, όταν ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης είχαν μεταβεί στη βρετανική πρωτεύουσα και είχαν συναντηθεί με τον πρόεδρο της τράπεζας από τον οποίο είχαν ζητήσει στήριξη και από την EBRD προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στη χώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v