Σφικτή, αλλά ζωτικής σημασίας ούτως ώστε να αντεπεξέλθουν οι ελληνικές τράπεζες στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες, χαρακτηρίζεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ανοίξει κατά επιπλέον 3 δισ. ευρώ τη ρευστότητα ανεβάζοντας το ανώτατο όριο του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA) στα 68,5 από 65,5 δισ. ευρώ.
Η επόμενη επανεξέταση του ELA αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 4 Μαρτίου. Δεν αποκλείεται βέβαια να ακολουθήσει την «πεπάτημένη» της εβδομάδιας επανεξέτασης.
Βαρόμετρο για τις επόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί, χωρίς καμία αμφισβήτηση, το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τη διαπραγμάτευση μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών. Εάν σήμερα η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης τύχει θετικής ανταπόκρισης από το EuroWorking Group τότε θα απομείνει η τυπική έγκριση της αρχικής συμφωνίας από το Εurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει, πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης, αύριο Παρασκευή.
Στο σενάριο αυτό, το οποίο φαίνεται να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες, δεν θα χρειασθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επανεξετάσει, όπως εξηγούν στο Εuro2day.gr τραπεζικές πηγές, τον ELA και πιθανόν να προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασης να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα και τίτλους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έτσι ερμηνεύεται και το μικρό ποσό των 3 δισ. ευρώ καθώς από χθες το μεσημέρι οι Βρυξέλλες, αλλά και η Φρανκφούρτη είχαν γνώση της συμβιβαστικής πρότασης που καταθέτει σήμερα η Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει έως σήμερα ρευστότητα ύψους 14 δισ. ευρώ συν τα 50 δισ. ευρώ που ανταποκρίνονται σε ενέχυρα και ομόλογα, τα οποία μεταφέρθηκαν στον ELA την 11η Φεβρουαρίου όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα και ενέχυρα από τις ελληνικές τράπεζες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ανάγκη άντλησης ρευστότητας από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας προέκυψε έντονα τους τελευταίους δύο μήνες εξαιτίας της σημαντικής εκροής καταθέσεων, η οποία τα τελευταία 24ωρα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.