Θέλω η ζώνη του ευρώ να παραμείνει ενωμένη και όλοι πρέπει να συμβάλουν σε αυτό. Το αν θα παραμείνει ως έχει εξαρτάται μόνο από την Αθήνα, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.
Ειναι ακόμη ανοιχτό το εάν η Αθήνα θέλει πρόγραμμα ή όχι, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το τρέχον λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και στις 27. Μια επέκταση του προγράμματος έχει νόημα μόνο εάν η Ελλάδα σχεδιάζει να το ολοκληρώσει, τόνισε, προσθέτοντας πώς "θέλουμε ξεκάθαρη δέσμευση σε αυτό". Εάν η Αθήνα δεν θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να το επεκτείνουμε, σημείωσε.
Δεν έχει νόημα να κάνει κανείς εικασίες για το τι θα συμβεί αν το ελληνικό πρόγραμμα δεν ολοκληρωθεί ομαλά, είπε, προειδοποιώντας πάντως πως ό,τι και να συμβεί, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα έλθουν αντιμέτωπες με δύσκολες καταστάσεις. Σημείωσε πάντως ότι οι αγορές δεν δείχνουν να έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής από τη διαμάχη.
Αιχμές για τον Βαρουφάκη
Όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, υπάρχει καθολική ομοφωνία εντός του Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, σημείωσε, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, δεν ήταν πολύ επιτυχημένος στο να πείσει τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Δεν έχουμε καταλάβει μέχρι τώρα εάν ο κ. Βαρουφάκης και η κυβέρνηση λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για τον ελληνικό λαό, ανέφερε, προσθέτοντας ότι "χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες της".
Σημείωσε ότι "δεν έχει προσωπικό πρόβλημα με τον Γ. Βαρουφάκη", προσθέτοντας ότι ο Γ. Βαρουφάκης του δήλωσε ότι αισθάνεται ντροπή για το σκίτσο που τον παρουσιάζει σαν ναζί στην Ελλάδα.
Μοσκοβισί: Δεν παίζουμε τον καλό και τον κακό μπάτσο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παίζει το παιχνίδι του καλού και του κακού μπάτσου με την Ελλάδα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε πως η Αθήνα πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος διάσωσής της.
«Δεν υπάρχει καλός μπάτσος, κακός μπάτσος. Πρέπει να υπάρξει ένα περιθώριο ευελιξίας, περιθώριο για πολιτική, όμως όλοι πρέπει να κατανοήσουν τη διαδικασία. Η Κομισιόν συνεισφέρει στη συλλογική εργασία του Eurogroup. Δεν υπάρχει ένα χαρτί ή άλλο χαρτί. Υπάρχουν συνεισφορές σε μια γενική συμφωνία», είπε σε δημοσιογράφους.
«Το μόνο προνομιακό σενάριο είναι η Ελλάδα στην ευρωζώνη και για αυτό έχουμε πει στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει τώρα να στείλουν αίτημα για παράταση του προγράμματος, πείτε την τεχνική εάν θέλετε.... Είμαστε ενωμένοι, όλοι νομίζουμε πως είναι εφικτή μια λύση, δεν υπάρχει Plan B», συμπλήρωσε.
Επιμένει ο Ντάισελμπλουμ
Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εργαστούν με την Ελλάδα μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες για να αρθεί το αδιέξοδο, αρκεί να ζητήσει η Αθήνα παράταση του προγράμματος.
"Ελπίζω ότι (οι Έλληνες) θα ζητήσουν παράταση του προγράμματος. Από τη στιγμή που θα το κάνουν αυτό, θα μπορούμε να επιτρέψουμε ευελιξία και να θέσουν τις πολιτικές τους προτεραιότητες" δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ φτάνοντας στη συνεδρίαση του Ecofin.
"Βεβαίως θα δούμε εάν το πρόγραμμά τους παραμένει στη σωστή πορεία. Αυτός όμως είναι ο δρόμος για να προχωρήσουμε. Πραγματικά είναι στα χέρια των Ελλήνων. Δεν μπορούμε να τους εξαναγκάσουμε ή να τους το ζητήσουμε. Είναι πραγματικά στο χέρι τους. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί τους τις επόμενες λίγες ημέρες" συμπλήρωσε.
Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα να αλλάξει θέση αν επιθυμεί deal
Για να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, η Αθήνα θα πρέπει να αλλάξει τη θέση της, δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες στην ευρωζώνη.
Ο ίδιος πάντως επισήμανε πως εξακολουθεί να υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση, τονίζοντας πως ο χρόνος πιέζει.
Ο κ. Σέλινγκ είπε επίσης πως δεν αναμένει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, για την ώρα. Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να κηρύξει χρεοστάσιο μέχρι το τέλος του μήνα και να φύγει από την ευρωζώνη, απάντησε:
"Αποκλείω αυτό το σενάριο προς το παρόν".
"Ένα Grexit δεν είναι προς το συμφέρον κανενός - ούτε του Eurogroup ούτε της Ελλάδας".
Έκκληση από τη Βρετανία για λύση στο ελληνικό ζήτημα
Την ανησυχία της Βρετανίας για το αδιέξοδο στο Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών George Osborne. Κατά την άφιξή του για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) δήλωσε πως εάν δεν υπάρχει συμφωνία, τότε θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομική σταθερότητα.
Το αποτέλεσμα της μη επίτευξης συμφωνίας «θα είναι πολύ βαρύ για την οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα» είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό που πραγματικά θέλει να δει η Βρετανία είναι ικανότητα και όχι χάος».
Γεωργιάδης: Η στάση της Κύπρου στο Eurogroup δεν θα έκανε διαφορά
Την άποψη ότι η στάση της Κύπρου στο χθεσινό Eurogroup «δεν θα έκανε διαφορά» εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του «Φιλελεύθερου».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε δηλώσεις του το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι δεν είναι βέβαιος ποιο είναι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που πρέπει να στηρίξει η Κύπρος.
Ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.
«Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Είμαι ανήσυχος και προβληματισμένος ως Έλληνας. Ήταν φανερό εδώ και μέρες πως τα πράγματα θα ήταν δύσκολα για την Ελλάδα» είπε. Υπέδειξε ότι «η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τις πραγματικότητες και θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της» και σημείωσε ότι η ευθύνη της λήψης των αποφάσεων βρίσκεται πλέον στην πλευρά της.
«Αν η Αθήνα επιθυμεί παράταση του προγράμματος θα πρέπει να το ζητήσει τώρα» δήλωσε, σημειώνοντας ότι το μόνο περιθώριο που υπάρχει για την Αθήνα είναι στο πλαίσιο αυτής της παράτασης. «Εάν δεν το θέλει, υποθέτω, πως θα έχει κάνει συγκεκριμένους τους εναλλακτικούς τρόπους που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του ελληνικού κράτους και της οικονομίας» πρόσθεσε.
Σε σχέση με το κυπριακό μνημόνιο, ανέφερε ότι το μήνυμα που έδωσε στις Βρυξέλλες είναι ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει τη δύσκολη και σκληρή προσπάθεια για υλοποίηση του προγράμματος και πρόσθεσε ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να σταλεί και στο εσωτερικό και «θα πρέπει να συμπεριφερθούν όλοι με το φακό της εθνικής ευθύνης στο θέμα των εκποιήσεων». Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι «όσο παίζουμε πολιτικά παίγνια, δεν θέλουμε να δούμε τις πραγματικότητες και προσφεύγουμε στην πλάνη να σκάβουμε το λάκο μας».
Κομισιόν: Υπάρχει μόνο plan A για την Ελλάδα
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μόνο σχέδιο Α και αυτό είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 19 χωρών-μελών της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαβουλεύσεις, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. «Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα 19 κράτη- μέλη της ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, ερωτηθείσα για το προσχέδιο ενός κοινού ανακοινωθέντος που σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, Γιάνη Βαρουφάκη, του παρουσίασε ο επίτροπος Οικονομίας, λίγο πριν το Eurogroup και με το οποίο η ελληνική πλευρά φέρεται ότι ήταν σύμφωνη, η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί, Α. Μπράιτχαρτ απάντησε ότι τα προσχέδια των κοινών ανακοινωθέντων είναι αρμοδιότητα του Eurogroup και του προέδρου του, κ. Ντάισελμπλουμ.
Η Α. Μπράιτχαρτ πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, έτσι και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup παρουσιάστηκαν πολλά προσχέδια με σκοπό την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας, κάτι το οποίο τελικά απέτυχε. Όπως είπε η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί, η Επιτροπή συνέβαλε σε αυτές τις διαβουλεύσεις και είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό.
Συνεχίζοντας, η Α. Μπράιτχαρτ επανέλαβε τη δήλωση του Γάλλου επιτρόπου, λέγοντας ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι το αίτημα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος από την Ελλάδα, μαζί με την «ευελιξία» και τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν και το δεύτερο βήμα είναι η διαπραγμάτευση της ουσίας του υπάρχοντος προγράμματος.
Καταλήγοντας, η Α. Μπράιτχαρτ επανέλαβε τη φράση του Π. Μοσκοβισί ότι πρέπει να περάσουμε από την ιδεολογία στη λογική.
Λουξεμβούργο: Όλοι πρέπει λίγο να μετακινηθούν στο ελληνικό ζήτημα
Τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς για να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna εν όψει του σημερινού Ecofin.
«Δεν γίνεται να παραμείνουμε σε αδιέξοδο, έτσι όλοι πρέπει λίγο να μετακινηθούν, να μετριάσουν κάπως τις απαιτήσεις τους ώστε να βρούμε έναν συμβιβασμό» δήλωσε ο Gramegna και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν ευελιξίες στο πρόγραμμα, πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε. Εάν οι Έλληνες είναι ενάντια στο πρόγραμμα και δεν θέλουν να εργαστούν σε αυτό το πλαίσιο θα είναι δύσκολο».
Ισπανία: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας
Σημαντική χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας την απόσταση μεταξύ των ελληνικών θέσεων και των πιστωτών της χώρας.
«Αυτό που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει και τι είναι προετοιμασμένη να κάνει και υπάρχουν πολλές κόκκινες γραμμές... Το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί πλήρως» δήλωσε ο Louis de Guindos κατά την άφιξή του στο Ecofin και συμπλήρωσε: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης... Λογικά θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την αποτυχία. Η Ισπανία έχει μία εποικοδομητική στάση εντός των κανόνων».
Δεν δέχθηκε επίσης ότι υπάρχει τελεσίγραφο για την Ελλάδα, τόνισε ωστόσο πως αυτοί είναι οι κανόνες.