Η Ιταλική Τerna απέσυρε την προσφορά της για την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, μεταδίδει το Reuters.
O CEO της εταιρίας, ανέφερε ακόμη πως η εταιρία δεν πρόκειται να αυξήσει το μέρισμά της, ενώ τόνισε ότι η μη εφαρμογή ενός συγκεκριμένου φόρου στην Ιταλία (Robin tax) θα ευνοήσει τα καθαρά της κέρδη κατά 50 εκατ. φέτος.
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, πριν από τις εκλογές βρισκόταν στην τελική του φάση καθώς, μετά την επίτευξη συμφωνίας επί των σχεδίων συμβάσεων πώλησης και αγοράς μετοχών και συμφωνίας μετόχων, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ετοιμάζονταν για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Η προκήρυξη των εκλογών και η διαφαινόμενη προοπτική να προκύψει κυβέρνηση υπό τον ΣYRIZA, πάγωσε τις διαδικασίες και το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών, με δεδομένη την αρνητική στάση του κόμματος στις ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών και ειδικά του ΑΔΜΗΕ.
Με την ευκαιρία αξίζει να αναφερθεί ότι το ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ ήταν μεγάλο, τουλάχιστον από την ιταλική ΤERNA και τη βελγική ELIA, που είναι οι αντίστοιχοι διαχειριστές των ηλεκτρικών συστημάτων στις χώρες τους, αλλά με έντονη παρουσία και εκτός Ιταλίας και Βελγίου.
Επίσης ενδιαφέρον υπήρχε και από καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο, όπως και από κινεζική εταιρεία διαχείρισης δικτύου, ενώ στην τελική φάση κατάθεσης των προσφορών, δεν αποκλείεται να προέκυπταν και συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών που διεκδικούσαν τον ΑΔΜΗΕ.
Σε κάθε περίπτωση, ο πλέον ζημιωμένος από την ακύρωση του διαγωνισμού, θα είναι η ίδια η ΔΕΗ η οποία θα εισέπραττε τίμημα της τάξης άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα συνέβαλλε στην εξυγίανση της εικόνας του ισολογισμού της και της ρευστότητάς της η οποία «υποφέρει» από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1,7 δισ. ευρώ. Ήδη η ακύρωση ιδιωτικοποιήσεων που συνδέονται με τη ΔΕΗ, αποτυπώνονται στην μετοχή της εταιρείας στο ΧΑ, όπως και στην αξιολόγηση του αξιόχρεου της από τους διεθνείς οίκους.