Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού κόλλησε η «συμφωνία αρχών» με την Ευρώπη

Το παρασκήνιο και το πολιτικό παιχνίδι. Πώς «κάηκε» το κοινό ανακοινωθέν. Τα σημεία σύγκλισης και οι διαφωνίες στις διατυπώσεις που έκαναν τη διαφορά. Η τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΟΙΚ - Τσίπρα. Προς νέο έκτακτο Eurogroup.

Πού κόλλησε η «συμφωνία αρχών» με την Ευρώπη

Αγεφύρωτο αποδεικνύεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- το χάσμα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών, κάτι που αποτυπώθηκε και στο χθεσινό έκτακτο Eurogroup με μοναδικό αντικείμενο της ατζέντας τη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η συνεδρίαση κράτησε περισσότερες από τέσσερις ώρες, ενώ για ακόμα 2,5 ώρες γινόταν προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου συνεννόησης όσον αφορά τη διατύπωση του κειμένου των συμπερασμάτων, κάτι όμως που τελικά δεν επετεύχθη δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι πίεσαν να υπάρχει η λέξη παράταση (extend). 

Για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του οικονομικού επιτελείου (Δραγασάκης-Βαρουφάκης) με τον Αλέξη Τσίπρα.

Διεθνή μέσα μετέδωσαν ότι οι πρώτοι είχαν συμφωνήσει με το κείμενο, αλλά αρνήθηκαν μετά την επικοινωνία τους με τον πρωθυπουργό, ωστόσο η κυβέρνηση το διαψεύδει. Πάντως ορισμένοι υπουργοί είχαν αναχωρήσει από το Eurogroup προ της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε σε καθυστέρηση 2,5 ωρών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρούσαν πως είχε βρεθεί η φόρμουλα.

Το ραντεβού ανανεώθηκε κατ' αρχάς για σήμερα με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και στη συνέχεια για την προσεχή Δευτέρα, όταν θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες το Eurogroup.

Το παρασκήνιο

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση-θρίλερ, όπου εκ μέρους της ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπήρξαν διαφωνίες αλλά και σημεία σύγκλισης.

Έτσι, όλοι συμφώνησαν ότι υπάρχει πρόοδος, ενώ, με βάση πληροφορίες, η Ευρώπη φέρεται να δέχεται τροποποιήσεις των μέτρων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα και απομάκρυνση από το τραπέζι πρόσθετων μέτρων που θα έπρεπε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Ευνοϊκή, επίσης για τη χώρα μας δείχνει να είναι η αντιμετώπιση εκ μέρους των Βρυξελλών στο θέμα της μείωσης των απαιτούμενων πλεονασμάτων.

Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να βρεθεί και το αναγκαίο πολιτικό πλαίσιο προκειμένου να ξεδιπλωθούν στον εύλογο χρόνο οι κυβερνητικές προτάσεις, κάτι πάντως που χθες δεν κατέστη εφικτό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση, διέψευσε τις φήμες ότι θα ξεκινήσουν συνεργασίες μεταξύ εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα, καθώς, όπως τόνισε, «δεν καταλήξαμε σε συμφωνία. Θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πρώτα μία πολιτική συμφωνία».

Η παράταση

Η διάσταση των απόψεων χθες όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν αφορούσε τη λέξη «παράταση» του προγράμματος. Οι Βρυξέλλες επέμεναν να συμπεριληφθεί, η κυβέρνηση όμως δεν ήθελε σε καμία περίπτωση. Όπως ανέφεραν στο Euro2day. gr κυβερνητικές πηγές, «θα ήταν σαν να αποδεχόμασταν τα λάθη του παρελθόντος και να συναινούμε στη διατήρηση της πολιτικής λιτότητας». Κατά ορισμένες πληροφορίες υπήρξαν εναλλακτικά ανακοινωθέντα, πέραν αυτού που διέρρευσε στους F.T., όμως δεν στάθηκαν αρκετά να γεφυρώσουν το χάσμα.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, δήλωσε αισιόδοξος «γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα», προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια ώστε «να σπάσουμε το απέναντι μέτωπο», όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, αφού, όπως επισημαίνουν, «όλοι καταλαβαίνουν τη λογική των θέσεών μας, ωστόσο το πείσμα ορισμένων συντηρεί αυτό το κλίμα».

Στόχος τώρα είναι να υπάρξει η πολιτική συμφωνία, αυτή να επικυρωθεί τη Δευτέρα και πιθανότατα να οδηγήσει σε ένα έκτακτο Eurogroup στα τέλη της επόμενης εβδομάδας (χωρίς να αποκλείεται σε αυτό το σενάριο να υπάρξει και τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ). 

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κλείσουν όλα τα θέματα τη Δευτέρα». 

F.T.: Το κείμενο-ανακοίνωση που δεν εκδόθηκε ποτέ

Οι Financial Times αποκαλύπτουν το κείμενο που είχαν καταλήξει οι υπουργοί, ενώ επιμένουν ότι υπήρξε συμφωνία και αυτή "χάλασε" μετά τα τηλεφωνήματα που έγιναν με τον πρωθυπουργό, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται:

«Σήμερα το Eurogroup εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup έχει εμπλακεί σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την προσήλωσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτήν τη βάση θα ξεκινήσουμε τώρα τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αποτίμηση των σχεδίων μεταρρύθμισης της Ελλάδας. Οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να ερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Εάν (η συνεργασία αυτή) είναι επιτυχής θα καλύψει τον χρόνο ώστε οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν πάνω σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνεδρίασή μας τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».

Σακελλαρίδης: Δεν το είχαν δεχτεί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι η διατύπωση περί παράτασης του ισχύοντος προγράμματος ήταν αυτή που εμπόδισε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, διαψεύδοντας ωστόσο τις πληροφορίες που υποστήριζαν πως ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Δραγασάκης έχουν συμφωνήσει στο ανακοινωθέν, ο Αλέξης Τσίπρας όμως το... ξέκοψε.

"Είναι άκομψο να ζητάνε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει ένα κείμενο συνέχισης της πολιτικής που απορρίθηκε στις 25 Γενάρη από τον ελληνικό λαό", δήλωσε στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο κ. Σακελλαρίδης.
Ξεκαθάρισε δε ότι "ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Δραγασάκης δεν είχαν δεχθεί σε καμία περίπτωση" το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος και διευκρίνισε ότι "είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό απλώς για τον ενημερώσουν και προφανώς να ζητήσουν την άποψή του και τη συμβουλή του". "Όταν έγινε το τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό και οι δύο ήταν εξαιρετικά σκεπτικοί και αρνητικοί και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό", πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Τσίπρα σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση "ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξει άτυπη συνάντηση και να οριστεί επιτόπου εκείνη την ώρα στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται".

Οι άξονες της ελληνικής πρότασης

Ο υπουργός Οικονομικών, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια συμφωνία που να περιλαμβάνει την οικονομική σταθερότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και να αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Παρουσίασε, εξάλλου, τα τέσσερα βασικά σημεία - άξονες της ελληνικής πρότασης για το πρόγραμμα γέφυρα.

Πολλά ποντάρουν πλέον στην κυβέρνηση στη σημερινή συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής και στις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο αυτής. Πιθανόν ο κ. Τσίπρας να απευθύνει μια σύντομη ομιλία προς τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Στόχος η αλλαγή του δυσμενούς κλίματος και η διαμόρφωση νέων περισσότερο ευοίωνων δεδομένων εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

 

Σκουρλέτης: Μπορούμε να συμφωνήσουμε τη Δευτέρα

Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω για το μνημόνιο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης στον απόηχο της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup που έληξε χωρίς συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
«Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν μιλάμε για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος προεκλογικά, και στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης... Ο λαός στηρίζει με το δικό του τρόπο αυτήν την προσπάθεια, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε, ούτε έχει κανένα νόημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

«Εμείς δεν θα συμφωνούσαμε σε κοινό ανακοινωθέν που μιλά για τεχνική παράταση του μνημονίου» δήλωσε.

Πάντως, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα κλείσουν όλα τα θέματα τη Δευτέρα. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει συμφωνία-γέφυρα και βιώσιμη λύση στο θέμα του χρέους εξήγησε, εκτιμώντας ότι οι εταίροι δεν θα δείξουν ακαμψία στο επόμενο Eurogroup.

«Απολύτως σεβαστές οι απόψεις του κ. Καμμένου για βοήθεια από την Κίνα και τη Ρωσία, μπορούν να τις έχουν κι άλλοι, αλλά είναι προσωπικές» διευκρίνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v