"Το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν είναι σημαία ευκαιρίας και δεν τεμαχίζεται" υποστήριξε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Βουλή.
Οπως είπε "αν κάποιοι στείλουν εκβιαστικά μηνύματα θα επιλέξουν λάθος χώρα, λάθος λαό και λάθος κυβέρνηση". Κατά τον κ. Λαφαζάνη, "η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει γιατί αν συνεχίσει την κοινωνική λεηλασία θα καταντήσει να έχει την τύχη του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού".
Μίλησε για την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης με την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.
Στόχος μας είναι η αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής που σήμερα έχει ένα θλιβερό μονοψήφιο ποσοστό στο ΑΕΠ. Όπως είπε σήμερα η βιομηχανική παραγωγή συνθλίβεται από τις τράπεζες και το διεθνές εμπορικό κεφάλαιο. Γι' αυτό είπε ότι έχει σημασία ο κρατικός έλεγχος των τραπεζών. Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως η νέα κυβέρνηση θα αναβαθμίσει τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και θα αναλάβει ένα κομβικό ρόλο στην προσπάθεια.
Η ενέργεια
Η στρατηγική της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν καταστροφική, σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης. Οι τιμές ενέργειας έχουν γίνει ανυπόφορες και επιτείνουν την ύφεση, σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι η απελευθέρωση ενέργειας, όπως έγινε, εξυπηρέτησε μεγάλα συμφέροντα, αλλά έπληξε την οικονομία. Έκανε λόγο για έλλειμμα 500 εκατομμυρίων ευρώ στο λογαριασμό ΑΠΕ, ποσό που οφείλεται στους μικρούς παραγωγούς, αλλά και για ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,7 δισ. ευρώ προς τη ΔEΗ, με τάσεις ανοδικές.
Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα μέτρα όπως:
* Ακύρωση τεμαχισμού της ΔΕΗ με δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».
* Σταματά κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
* Σταματά η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
* Σταματά η υποβάθμιση της ΔEΗ Ανανεώσιμες, στην οποία θα ανατεθεί πρωταγωνιστικός ρόλος για την προώθηση των ΑΠΕ .
Εκανε επίσης λόγο για ανασυγκρότηση του ομίλου της ΔΕΗ για πρόσληψη προσωπικού και απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Όπως είπε, η ΔΕΗ μπορεί να μειώσει από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ποσοστό που θα μεταφερθεί στα τιμολόγια προς όφελος των καταναλωτών.
Παράλληλα θα αναθεωρηθεί το καθεστώς λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ώστε η κυβέρνηση να αποκτήσει ουσιαστικότερο ρόλο στην άσκηση της πολιτικής της.
Ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι θα δοθούν δωρεάν 300 κιλοβατώρες το μήνα σε 300.000 φτωχές οικογένειες.
Για την αγορά φυσικού αερίου υποστήριξε ότι θα γίνουν κινήσεις για να μειωθεί το κόστος προμήθειας της Ελλάδας που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Για τη ΔΕΠΑ είπε ότι σταματά κάθε κίνηση για ιδιωτικοποίηση, ενώ για το ΔΕΣΦΑ με δεδομένο ότι οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση στην αζέρικη Socar έχουν προχωρήσει σημαντικά σημείωσε ότι θα περιμένει την απόφαση της Κομισιόν. Πάντως επεσήμανε με νόημα ότι η Socar είναι κρατική εταιρεία και ότι πολλές ιδιωτικοποιήσεις, στην ουσία είναι «επανακρατικοποιήσεις» αφού οι υποψήφιοι αγοραστές είναι κρατικές εταιρείες άλλων χωρών.
Για τις έρευνες πετρελαίου είπε ότι θα επιδιωχθούν οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και ότι θα συσταθεί Δημόσιος φορέας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Ο υπουργός, χαρακτήρισε επιτυχή το διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση στις περιοχές Άρτας-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ Πελοποννήσου, όπου εμφανίστηκαν μόνο δύο ελληνικές εταιρείες με πλήρη απουσία αλλοδαπών, ενώ για τα 20 θαλάσσια μπλοκ σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, είπε ότι θα γίνει επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο θα λάβουν χώρα οι διαγωνισμοί.
Ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας για την πρωτογενή παραγωγή και την ανάγκη νέας αγροτικής τράπεζας έκανε και ειδική αναφορά στον τραπεζικό κλάδο. «Δεν ξεχνάμε τη σκανδαλώδη μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Eurobank», σημείωσε.
Οι Σκουριές και το Ελληνικό
Είμαστε αντίθετοι στην επένδυση στις Σκουριές και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να υποστηρίξουμε τη θέση μας. Θα στηρίξουμε όμως όλους τους εργαζόμενους στα Μεταλλεία.
Ακραία αντιπεριβαλλοντικά χαρακτήρισε τα σχέδια ανάπτυξης στο Ελληνικό και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα επανεξεταστεί τη σύμβαση με στόχο την ακύρωσή της.