Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ντράγκι βάζει... χρονόμετρο στη διαπραγμάτευση

Πως κρίνουν οι τραπεζίτες την προχθεσινή απόφαση της ΕΚΤ. Γιατί εκτιμούν ότι δεν θα τραβήξει επί μακρόν η διαπραγμάτευση για κατ αρχήν συμφωνία. Διασφαλισμένες οι καταθέσεις. Τα κρίσιμα ορόσημα και η επιφυλακή των τραπεζών.

Ο Ντράγκι βάζει... χρονόμετρο στη διαπραγμάτευση

Κίνηση τακτικής με έντονο πολιτικό προειδοποιητικό χαρακτήρα ενόψει eurogroup και Συνόδου Κορυφής χαρακτηρίζουν τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ δίνουν μία ακόμη ερμηνεία: «Ο Ντράγκι κατέστησε σαφές στην Αθήνα αλλά και στους εταίρους της ότι ο χρόνος τελειώνει άμεσα και απαιτείται ταχύτητα και από τις δύο πλευρές»...

Η στενότητα χρόνου με ζητούμενο όχι την τελική αλλά την κατ' αρχήν συμφωνία δεν προκαλεί πανικό στις διοικήσεις των τραπεζών. Τουναντίον, υποστηρίζουν στις συνομιλίες τους με το Euro2day.gr, ο στενός κορσές ως προς τον χρόνο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση καθώς έχει στόχο να μπει τέλος στην αβεβαιότητα – εάν δεν προκύψουν ακραίες σχέσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών –το αργότερο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

«Εάν επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία, κάτι που θα φανεί στο επικείμενο eurogroup και στην Σύνοδο Κορυφής, τότε η κατάσταση παρά τις επιμέρους διαφωνίες θα μπει στο δρόμο της εξομάλυνσης. Εφόσον συμβεί αυτό η απόφαση Ντράγκι θα έχει αποδώσει καρπούς όσον αφορά την σύγκριση των δύο διαπραγματευόμενων μερών».

Έως τότε όμως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι το τραπεζικό σύστημα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και στέλνουν μήνυμα στους καταθέτες πως οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν και δεν χρειάζεται πανικός.

Βαρόμετρο, όπως εξηγούν, της ψυχολογίας στα γκισέ θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα του eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας (12-13/1).

Εάν, προσθέτουν, το κλίμα μετά από τις δύο αυτές κρίσιμες συναντήσεις στο ανώτατο επίπεδο της ευρωζώνης είναι αρνητικό τότε «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι σε επιφυλακή, κυρίως στο μέτωπο των καταθέσεων»... Ως σημαντικός, επίσης, σταθμός κρίνονται και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Παρόλα αυτά όμως εκτιμούν ότι η Αθήνα και οι εταίροι της παρά τις όποιες συγκρούσεις και διαφωνίες θα βρουν την χρυσή τομή, αρκεί να γίνουν συμβιβασμοί και ρεαλιστικές προσεγγίσεις και από τις δύο πλευρές. «Διαφορετικά θα μιλάμε για σκοτεινές διαδρομές τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη», τονίζουν.

Φαύλος κύκλος

Η... επιβεβλημένη επιστροφή στην δεξαμενή του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), τρεις εβδομάδες νωρίτερα από την τυπική λήξη της παράτασης του προγράμματος είναι αναγκαία αλλά προβληματίζει τις διοικήσεις.

«Ο ELA, παρά τις προσπάθειες του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη να βάλει περιορισμούς, μπορεί να προσφέρει ρευστότητα έως 120 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Μόνο που μετά από έξι χρόνια ύφεσης και στο κατώφλι των θετικών ρυθμών του ΑΕΠ χάνεται για μία ακόμη φορά χρόνος και χρήμα για την ελληνική οικονομία», επισημαίνει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και προσθέτει:

«Τουλάχιστον με την απόφαση της EKT περιορίσθηκε ο χρόνος, δηλαδή δεν θα περάσουμε ολόκληρη την Άνοιξη χωρίς να ξέρουμε που πάμε. Όσο για το χρήμα τα σχέδια χρηματοδότησης πάνε πίσω αλλά το μόνο που έχουμε να κάνουμε προς το παρόν είναι να περιμένουμε... Ωστόσο, για μία ακόμη φορά θα χρηματοδοτούμε μόνο το ελληνικό δημόσιο».

Η αναφορά του στις επιπτώσεις στην περίπτωση που επικρατήσει απόλυτη ρήξη με τους εταίρους είναι λακωνική. «Θα ζήσουμε καταστάσεις που δεν γνωρίζουμε»...

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των αριθμών οι ελληνικές τράπεζες την 11η Φεβρουαρίου θα μεταφέρουν αυτόματα στον ELA ομόλογα, έντοκα και ενέχυρα του πυλώνα ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη αξίας περίπου 50 δις ευρώ.

Την ίδια στιγμή το αίτημα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα όσον αφορά στο ELA ήταν για επιπλέον 10 δισ. ευρώ. Κάτι που θα επανεξετασθεί σε 15 ημέρες σε συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v