Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική... «λιτού βίου» ξεκινά η κυβέρνηση

Η έκκληση Τσίπρα για περιορισμό στις σπατάλες, έδωσε... στίγμα. Προγραμματικές δηλώσεις «με ορίζοντα 4ετίας» και χρονοδιάγραμμα μόνο για θέματα με «εξισορροπημένο» οικονομικό κόστος. Η αποτίμηση των ραντεβού στο εξωτερικό.

Πολιτική... «λιτού βίου» ξεκινά η κυβέρνηση

Εχοντας ολοκληρώσει τον πρώτο διερευνητικό γύρο των διεθνών επαφών του κατά τις προηγούμενες μέρες, ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει το βάρος του στην κατάρτιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τις οποίες θα αναγνώσει το απόγευμα της Κυριακής και θα συζητηθούν Δευτέρα και Τρίτη στη Βουλή.

Το δύσκολο του εγχειρήματος έχει να κάνει με την ανάγκη αυτές να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο λεπτών ισορροπιών, καθώς από τη μία πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνεχείς πιέσεις από τους εταίρους και από την άλλη η δύσκολη ελληνική πραγματικότητα σε συνάρτηση με την νωπή λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το στίγμα, πάντως, το έδωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, έγινε μια συνολική συζήτηση για το πώς θα συγκεκριμενοποιηθεί το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», με το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει μια πολιτική... λιτού βίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κάθε υπουργό να τον ενημερώσει ποιες «σπατάλες» θα σταματήσουν και ποιες οικονομίες θα γίνουν στο υπουργείο του, ενώ αντίστοιχες προτροπές, υπενθυμίζεται, είχε κάνει προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι πρώτα τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να δώσουν δείγματα γραφής στην κοινωνία, ιδίως τώρα που οι «εκβιασμοί και οι πιέσεις από συγκεκριμένα κέντρα του εξωτερικού εντείνονται».

Οι επίσημες εξαγγελίες οι οποίες θα γίνουν γνωστές μεθαύριο θα κινούνται σε επίπεδο τετραετίας, ενώ χρονοδιαγράμματα θα ανακοινωθούν μόνο για όσα θέματα έχουν «εξισορροπημένο ή ελάχιστο οικονομικό κόστος», όπως ανέφερε στο Euro2day.gr κυβερνητικό στέλεχος.

Για παράδειγμα, θα συμπεριληφθούν στις προγραμματικές η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ρύθμιση των χρεών οφειλετών δημοσίου ή ταμείων ανάλογα με τις μηνιαίες αποδοχές τους, έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των μικρομεσαίων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, καθώς και στην πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Κατά πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έγιναν για το λόγο αυτό τρεις ευρείες συσκέψεις υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, η πρώτη με τους οικονομικούς υπουργούς, η δεύτερη με τους υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών και Παιδείας και η τρίτη με τους επικεφαλής των υπόλοιπων υπουργείων.

Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Η κυβέρνηση αποπνέει έναν τόνο αισιοδοξίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, στη σκιά της προχθεσινής απόφασης της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, τα χρονοδιαγράμματα για τη συμφωνία – γέφυρα, όπως την ονομάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι πλέον ασφυκτικά.

Πολλά ποντάρουν και στην αναζήτηση συμμαχιών, πέραν της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο εντείνουν τις επαφές τους και με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Αθήνα βρίσκεται ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένες επαφές με τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Γιώργο Σταθάκη.

Την ίδια ώρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Μόσχα όποτε θέλει, ενώ τον κάλεσε και στις 9 Μαΐου στη γιορτή της νίκης κατά του φασισμού.

Από την πλευρά της, η Γερμανία που κρατά την πιο σκληρή στάση από τους εταίρους, επιμένει να μην κάνει ούτε βήμα πίσω, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον κ. Βαρουφάκη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, τόνισε πως αν το ελληνικό πρόγραμμα αλλάξει θα χρειαστεί μια συμφωνία και έγκριση και εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η νέα ελληνική κυβέρνηση. Από τη συγκεκριμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως λένε, κρατούν τα θετικά σημεία και τονίζουν την καλή πρόθεση από τις δύο πλευρές να βρεθεί κοινό έδαφος και μια επωφελής συμφωνία για όλους.

Ταυτόχρονα όμως, συμπληρώνουν, είναι αποφασισμένοι να μην υλοποιήσουν πολιτικές λιτότητας και ότι η ελληνική δημοκρατία δεν έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν αλλά και δεν πρόκειται να εκβιαστεί.

Χθες, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Mega, εκτίμησε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Η συμφωνία αυτή, εξήγησε, θα αφορά στο πρόγραμμα «γέφυρα» που σε τρεις μήνες θα οδηγήσει σε νέα συμφωνία με τους πιστωτές, χωρίς τρόικα και βασισμένη στην ανάπτυξη. Μετά την 1η Ιουλίου, σημείωσε, δεν θα υπάρχει ανάγκη προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v