Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DW: Ανοιχτός δίαυλος μεταξύ Βερολίνου-Αθηνών

Ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε και ο αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ συζήτησαν με τον Γ. Βαρουφάκη τις θέσεις των δύο κυβερνήσεων για το ελληνικό χρέος. Σκληρές διατυπώσεις σε ευγενικό τόνο.

DW: Ανοιχτός δίαυλος μεταξύ Βερολίνου-Αθηνών

Η κεντρική αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών επί της Βιλχελμστράσε το μεσημέρι της Πέμπτης είχε γεμίσει. Από τα περίπου 300 άτομα τα 2/3 ήταν δημοσιογράφοι ενώ το 1/3 υπάλληλοι του υπουργείου που είχαν έρθει για να γνωρίσουν από κοντά το νέο έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, Το γεγονός ότι η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν το διπλάσιο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί σχολιάστηκε, πάντως, από στέλεχος του γερμανικού υπουργείου θετικά. Μάλλον δεν είχε άδικο, αν και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε εκφράστηκαν εν μέρει διαφορετικές προσεγγίσεις.

«Συμφωνoύμε ότι διαφωνούμε»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι ενώ είχε με τον έλληνα ομόλογό του ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και σε μεγάλο βαθμό για τους λόγους που έφτασε η Ελλάδα στην παρούσα κατάσταση, δεν συνέβη το ίδιο και για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα: «Παρότι είχαμε μια σε βάθος και πάρα πολύ ανοιχτή συζήτηση δεν καταφέραμε οπωσδήποτε να έχουμε ακόμη την ίδια γνώμη. Θα έλεγα: συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

Στη συνέχεια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε την αναγκαιότητα να παραμείνει η Ελλάδα σε πρόγραμμα δεδομένου ότι χάρη σε αυτό έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ανοδική τάση στην οικονομία και μείωση της ανεργίας. Σχολιάζοντας έμμεσα την ανακοίνωση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο κ. Σόιμπλε επισήμανε: «Εάν είναι να αλλάξει αυτό το πρόγραμμα χρειάζεται μια συμφωνία και προηγουμένως τη συγκατάθεση όλων. Θα πρέπει να δούμε πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσβαση στις χρηματαγορές χωρίς πρόγραμμα. Είναι ένα δύσκολο ζήτημα για το οποίο σήμερα δεν βρήκαμε απάντηση. Συζητήσαμε όμως ανοιχτά τα προβλήματα.»

Και ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση δεν περιστράφηκε γύρω από την διαχείριση του χρέους, αλλά επικεντρώθηκε στο πλαίσιο στο οποίο θα συζητηθεί αυτό το ζήτημα στη συνέχεια. Η ελληνική κυβέρνηση ζητά χρόνο από τους δανειστές ώστε να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα-γέφυρα. Η όποια λύση θα είναι αποτέλεσμα κοινών διαπραγματεύσεων.

Ο Γ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος στον κ. Σόιμπλε είπε χαρακτηριστικά: «Έχει έναν εν δυνάμει εταίρο ως προς την αναζήτηση ευρωπαϊκών λύσεων για ένα εύρος προβλημάτων που δεν επηρεάζουν μόνο την Ελλάδα αλλά γενικότερα την ΕΕ». Βέβαια ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση προέκυψε από την ψήφο του ελληνικού λαού και ως εκ τούτου δεσμέυεται από αυτά που είχε υποσχεθεί. Σε αυτό ο κ. Σόιμπλε αντέτεινε ότι ναι μεν δέχεται αυτή τη λογική, αλλά το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τις χώρες - δανειστές της Ελλάδας.

Συνάντηση με Γκάμπριελ

Και η συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον υπουργού Οικονομίας και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διεξήχθη σε αντίστοιχο κλίμα με αυτό που επικράτησε προηγουμένως στη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε. Με άλλα λόγια, ευγενικά σε ό,τι αφορά τον τόνο αλλά επί της ουσίας οι διατυπώσεις ήταν σκληρές. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά όλο το αυτό το διάστημα, όμως γι' αυτό δεν ευθύνεται η Ευρώπη αλλά οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Βέβαια κάθε νέα ελληνική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να χαράξει τη δική της πολιτική, πολύ περισσότερο όταν έχει την ξεκάθαρη εντολή των ψηφοφόρων.

Παράλληλα ο κ. Γκάμπριελ διευκρίνισε: «Οι συνέπειες και κυρίως οι οικονομικές συνέπειες ενός νέου προσανατολισμού της πολιτικής δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες και να πληρωθούν από τους φορολογούμενους». Ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε την άποψη ότι την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει «ξεκάθαρα σχέδια» για το πώς θα πρέπει να διαχειριστεί το χρέος, δεδομένου ότι στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η παράταση για το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο γερμανός υπ/ Οικονομίας εκτίμησε θετικά τη στάση του κ. Βαρουφάκη: «Το θετικό είναι ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το ζητούμενο δεν είναι να μην υπάρξει πλέον άλλο πρόγραμμα, αλλά ότι θα πρέπει ως τις 28 Φεβρουαρίου, όταν τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα, να συμφωνηθεί ένα νέο. Θα δούμε αν αυτό θα είναι βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο. Βέβαια, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα είναι αυτό το πρόγραμμα. Αλλά πρόγραμμα πρέπει να υπάρχει.»

Συνολικά, η εντύπωση που επικράτησε μετά το τέλος των συναντήσεων του κ. Βαρουφάκη είναι ότι πάρα τις όποιες διαφωνίες σε καίρια ζητήματα σχετικά ελληνικού χρέους ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Βερολίνου και Αθηνών παραμένει ανοιχτός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v