Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχισε το μαρτύριο της σταγόνας για τις χρηματοδοτικές ανάγκες

Διαβεβαιώσεις ότι όσο υπάρχει ο ELA δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας από κυβέρνηση και Ευρώπη. Ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα για το Δημόσιο και οι σχεδιασμοί για έκτακτες εκδόσεις εντόκων. Ο λογαριασμός εξαμήνου και οι κινήσεις των παικτών. Κρίσιμη συνεδρίαση του EWG.

Αρχισε το μαρτύριο της σταγόνας για τις χρηματοδοτικές ανάγκες

Τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στον βραχυχρόνιο ορίζοντα φέρνει σε πρώτο πλάνο η απόφαση-«κεραμίδα» της ΕΚΤ να κόψει την απευθείας πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ευρωτράπεζα, διατηρώντας ανοιχτό- τουλάχιστον για τις επόμενες 14 ημέρες -το κανάλι του ELA.

H απόφαση της ΕΚΤ φέρεται να αιφνιδίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο Γ. Βαρουφάκης, λίγες μόνο ώρες νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Μ. Ντράγκι και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν είχε καμία ένδειξη για την τροπή που θα έπαιρνε η διαπραγμάτευση μια ώρα πριν τα περασμένα μεσάνυχτα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την έκδοση της απόφασης, υπήρξε καθησυχαστικό τηλεφώνημα του Μ. Ντράγκι στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Εικάζουμε ότι ο Γ. Βαρουφάκης μόνο ήσυχος δεν είναι...

Τα λεφτά τελειώνουν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι δεδομένες και ανελαστικές (7,6 δισ. ευρώ στο δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου) και οι πηγές χρηματοδότησης εξαντλούνται στον ELA που ανανεώθηκε για άλλες 15 μέρες, χθες από την ΕΚΤ.

Τα μηνύματα που εκπέμπει η πλευρά των δανειστών τα τελευταία 24ωρα δείχνουν ότι ο κλοιός των πιέσεων αυξάνεται. Από τη διαρροή του εγγράφου με τις προθέσεις της Γερμανίας κατά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking Group έως τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς στον γερμανικό Τύπο, ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, περί ενδεχόμενης χρηματοδοτικής ασφυξίας αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των εταίρων της, προκύπτει με σαφήνεια ότι η επιθυμητή – από όλες τις πλευρές- συμφωνία δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Το παιχνίδι του ψυχολογικού πολέμου πέρασε σε άλλο επίπεδο με την απόφαση της ΕΚΤ να κόψει από τις 11 Φεβρουαρίου, μια μέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, την απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών.

Πηγές της τρόικας βάζουν σε πρώτο πλάνο ισχυρές δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναληφθούν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης όχι για να κλείσει η ευρύτερη συμφωνία αλλά απλώς και μόνο για να διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση μέχρι να προκύψει η τελική συμφωνία. Μετά βλέπουμε...

Η απόφαση της ΕΚΤ άλλωστε δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο της παράτασης του εκκρεμούς προγράμματος ή την άμεση σύναψη ενός νέου προκειμένου να αποκατασταθούν οι γραμμές χρηματοδότησης. Όσο ο χρόνος περνάει, τόσο τα πράγματα θα ζορίζουν.

Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείο Οικονομικών λένε ότι έχουμε λεφτά για τρεις ακόμα εβδομάδες ενώ το Bloomberg σε χθεσινό του δημοσίευμα ανέφερε ότι τα λεφτά τελειώνουν στις 25 Φεβρουαρίου. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι κάτω από 2 δισ. ευρώ και τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο έγραψαν νέα υστέρηση κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Όσο υπάρχει ο ELA βέβαια, δεν έχει τελειώσει τίποτα.

Πόσα θέλουμε

Στο σύνολο του έτους, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας φτάνουν τα 22,5 δισ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο χρειαζόμαστε 10 δισ. ευρώ έξτρα για να βγει ο λογαριασμός, υπό την προϋπόθεση ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται ομαλά και το Δημόσιο καλύπτει στο σύνολό του τις υποχρεώσεις του.

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ζήτησε από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς ανταπόκριση....

Σήμερα, το ελληνικό δημόσιο ρολλάρει διαρκώς έντοκα γραμμάτια ύψους 15 δισ. ευρώ , η κάλυψη των οποίων δεν απειλήθηκε ούτε καν την εποχή των διαπραγματεύσεων για το PSI και το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί την άδεια των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων (Eurogroup και ΕΚΤ) για να αυξήσει αυτό το όριο κατά επιπλέον 10 δισ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών άφηναν να εννοηθεί ότι η διπλωματική απάντηση του κ. Ντράγκι στο σχετικό αίτημα, αναδεικνύοντας τους κανονισμούς της ΕΚΤ και την πολιτική διάσταση του θέματος, έδειξε ότι το πράσινο φως για έξτρα εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα είναι δύσκολη υπόθεση. Με λίγα λόγια, δεν φαίνεται οι ευρωπαίοι εταίροι ήταν σαφές πριν καν χτυπήσει η καμπάνα της ΕΚΤ ότι δεν θα δώσουν χρηματοδοτική ανάσα 10 δισ. ευρώ χωρίς να εξασφαλίσουν ισχυρά ανταλλάγματα.

Υπό την προϋπόθεση ισχυρών δεσμεύσεων, το σενάριο να αποδεσμεύονται μικρές δόσεις ρευστότητας, βάζοντας την Ελλάδα σε ένα νέο κύκλο «μαρτυρίου» της σταγόνας, φαίνεται να είναι στο τραπέζι.

Οι δεσμεύσεις όμως έως χθες το βράδυ «έπαιζαν» στο ταμπλό των μεταρρυθμίσεων και τώρα γυρίζουν προς παράταση , αξιολόγηση από την τρόικα και νέο Μνημόνιο. Η σκληρή διαπραγμάτευση μόλις άρχισε και σαφώς τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Το στοίχημα των εντόκων

Το σκηνικό πιέσεων που αντιμετωπίζουν τόσο οι τράπεζες όσο και το ελληνικό δημόσιο προϋπήρχε και πριν το μονόδρομο του ELA. Επιβεβαιώθηκε με σαφήνεια από τα χθεσινά αποτελέσματα της δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων.

Η ζήτηση κατέγραψε χαμηλό οκταετίας, το κόστος ανέβηκε περίπου μισή μονάδα και το δημόσιο άντλησε τελικά 135 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα κεφάλαια που χρειάζεται αύριο για να «ρολλάρει» τα έντοκα.

Ο ΟΔΔΗΧ ζητούσε 625 εκατ. ευρώ, μέσω εξάμηνων εντόκων γραμματίων, προκειμένου να καλύψει έντοκα εξάμηνης διάρκειας ύψους 947 εκατ. ευρώ που λήγουν την Παρασκευή.

Οι ανταγωνιστικές προσφορές που υπεβλήθησαν από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, έφτασαν ακριβώς στο ύψος του δημοπρατούμενου ποσού. Απορροφήθηκαν στο σύνολό τους, όπως και μη ανταγωνιστικές προσφορές με υψηλότερο επιτόκιο για επιπλέον 187,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά από τα 813 εκατ. ευρώ που προσφέρθηκαν στη δημοπρασία, αντλήθηκαν τα 812,5 εκατ. ευρώ, με τη ζήτηση για ελληνικά έντοκα γραμμάτια να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2006.

Ο συντελεστής κάλυψης στο 1,3 (από 1,58 στις 7 Ιανουαρίου), το επιτόκιο στο 2,75% από 2,30% και η κάλυψη της έκδοσης αποκλειστική υπόθεση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αυτή τη φορά μετείχαν στο σύνολό τους.

Το επόμενο στοίχημα είναι τώρα την επόμενη εβδομάδα, όταν ο ΟΔΔΗΧ θα αναζητήσει με δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, ποσό της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει ισόποσες λήξεις εντόκων στις 13 Φεβρουαρίου.

Αρμόδιες πηγές, διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά πως δεν τίθεται ζήτημα αδυναμίας κάλυψης των εκδόσεων αυτών από τις εγχώριες τράπεζες, όσο ο ELA παραμένει ενεργός... Το κόστος βέβαια θα είναι πολλαπλάσιο και η νέα άνοδος του επιτοκίου δανεισμού του δημοσίου στην επόμενη δημοπρασία είναι δεδομένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v