WSJ: Πίσω από τις εντάσεις στήνεται ο συμβιβασμός για Ελλάδα

Παρά τις εντάσεις και τη σκληρή ρητορική, υπάρχουν ελπίδες ότι Ελλάδα και Ευρώπη θα καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση, καθώς κανένας δεν θέλει να χρεοκοπήσει η χώρα, λέει η Wall Street Journal. Που μπορούν να γίνουν υποχωρήσεις.

WSJ: Πίσω από τις εντάσεις στήνεται ο συμβιβασμός για Ελλάδα

Πίσω από την σκληρή ρητορική Ελλάδας-Τρόικας, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δυο πλευρές αναζητούν τρόπους για επίτευξη συμφωνίας που θα κρατά την Ελλάδα στην ευρωζώνη, γράφει η Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει, οι επιλογές για συμβιβασμό, που πιθανόν θα εξειδικευτούν όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο, περιλαμβάνουν μεταβολές στους περιορισμούς που έχει η Ελλάδα στον προϋπολογισμό της και στην εξυπηρέτηση του χρέους της, με ταυτόχρονη αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίον η Ευρώπη παρακολουθεί την συμμόρφωση της Ελλάδας στα συμφωνηθέντα.

Παρά το κακό κλίμα, το οποίο φάνηκε να επιδεινώνεται μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν σε ιδιαίτερες συζητήσεις πως γνωρίζουν ότι θα πρέπει να προσφέρουν ένα πειστικό πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και πειθαρχίας στον προϋπολογισμό, προκειμένου να λάβουν οικονομικές παραχωρήσεις οι οποίες πιθανότατα θα υπολείπονται των τολμηρότερων φιλοδοξιών του κόμματος, σχολιάζει η WSJ.

Σχεδόν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην τελευταία αναζωπύρωση της κρίσης χρέους της Ευρώπης θέλουν να αποφύγουν τις συνέπειες της μη επίτευξης συμφωνίας: η Ελλάδα θα ξέμενε από ρευστό, το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν λήγουν ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Η κήρυξη χρεοστασίου πιθανότατα θα έβαζε τέλος και στην πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα από την ΕΚΤ, αναγκάζοντας τη χώρα να βγει από το ευρώ. Θα μπορούσε να ακολουθήσει τεράστια οικονομική εξάρθρωση στην Ελλάδα, διαγραφή δανείων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για τις πιστώτριες χώρες, και μια μεγάλης διάρκειας αποσταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης.

«Κανένας δεν θέλει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα», σχολιάζει στην Wall Street Journal η Megan Greene. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον μπορούμε να ελπίζουμε».

Όμως, μια συμφωνία τους επόμενους μήνες δεν είναι καθόλου σίγουρη, λόγω του χάσματος που χωρίζει τις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιαπραγμάτευση της διάσωσης και της επιμονής της Ευρώπης για συνέχισή της.

Οι αναλυτές προειδοποιούν πως η έλλειψη προσωπικής ή πολιτικής σχέσης μεταξύ του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αναζήτηση κοινού τόπου.

Ωστόσο, ευρωπαίοι policy makers και σύμβουλοι λένε πως, αν και δύσκολοι, φαίνεται πως είναι δυνατοί κάποιοι συμβιβασμοί σε βασικά ζητήματα, όπως το πόσο «σφιχτός» πρέπει να είναι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας, αν θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση των χρεών της Ελλάδας, ποιες ευρύτερες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η ελληνική οικονομία και πώς θα πρέπει να γίνεται η επίβλεψη των συμφωνηθέντων πολιτικών από τους πιστωτές.

«Στα οικονομικά υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού» ανέφερε ανώτατος γερμανός αξιωματούχος. «Το ερώτημα είναι η πολιτική: τι μπορεί να ανεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τι μπορεί να περάσει από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και άλλων χωρών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερώς τις οικονομικές πολιτικές του στη Βουλή στις 7-9 Φεβρουαρίου, στοχεύοντας να πείσει τους δανειστές ότι μπορούν να τον εμπιστευθούν ώστε να αναμορφώσει τη χώρα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε πως μέχρι στιγμής οι διακηρυχθέντες στόχοι για τις μεταρρυθμίσεις –συμπεριλαμβανομένης της πάταξης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και των καρτέλ- είναι καλοδεχούμενες. Όμως, όπως σημειώνουν, η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται «μεγάλο χειρουργείο» σε τομείς που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απρόθυμος να επέμβει, όπως στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι η ίδια η διαδικασία της διάσωσης –η οποία συχνά μετατρέπει ακανθώδη πολιτικά ζητήματα σε γραφειοκρατικά.

Στην συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε την άρνηση της Ελλάδας να συνεργαστεί πλέον με τους επιθεωρητές της τρόικας, ενώ από την πλευρά τους οι πιστώτριες χώρες τηρούν σκληρή γραμμή, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να δηλώνει την Παρασκευή ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα εντός του υφιστάμενου πλαισίου διάσωσης «αλλά μόνο εντός αυτού του πλαίσιου».

Σε ιδιαίτερες συζητήσεις όμως, αξιωματούχοι της ευρωζώνης λένε πως είναι πιθανό να χρειαστεί ένα νέο σύστημα παρακολούθησης, το οποίο θα αντικαταστήσει την τρόικα. Τα μέλη της και ο τρόπος λειτουργίας της μπορεί να αλλάξουν, το δύσκολο όμως θα είναι να ικανοποιηθούν τόσο η επιθυμία της Γερμανίας για ελέγχους όσο και η επιθυμία της Ελλάδας να αποφασίζει μόνη της τις πολιτικές της.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αμφιβάλει ότι η Ελλάδα μπορεί να «διορθωθεί» τόσο ώστε να ευημερήσει στην ευρωζώνη, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν το σκεπτικό του. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι απίθανο να δείξει οποιαδήποτε ευελιξία έναντι της Ελλάδας πριν τις 15 Φεβρουαρίου, όταν οι εκλογές στο κρατίδιο του Αμβούργου ίσως δείξουν άνοδο του αντιμνημονιακού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πάντως φαίνεται πιο πρακτική από τον υπουργό Οικονομικών της. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου, αν και παραμένει κατά του Grexit, ωστόσο χρειάζεται μια συνεργάσιμη κυβέρνηση στην Αθήνα που θα μπορέσει να κάνει την Ελλάδα πιο λιτή στα οικονομικά της και πιο ανταγωνιστική, αλλιώς δεν θα μπορέσει να «πουλήσει» στους Γερμανούς την συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη της χώρας.

«Καμιά πλευρά δεν θα πετύχει να περάσει απολύτως το δικό της», σημειώνει η Megan Greene. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει σε πολλά ζητήματα, όμως «η Γερμανία δεν μπορεί να επιμείνει δογματικά σε αυτά που ίσχυαν προηγουμένως, ειδάλλως θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που κανένας δεν θέλει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v