Η συστέγαση του μέχρι πρότινος αυτόνομου χαρτοφυλακίου Τουρισμού στο νεοσύστατο υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σηματοδοτεί ένα από το κρισιμότερα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η ένταξη του Τουρισμού στον παραγωγικό χαρακτήρα νέου υπερυπουργείου υποδηλώνει την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να κινητοποιήσει τους κλάδους που μπορούν να προσφέρουν άμεσα θέσεις απασχόλησης και έσοδα στη χώρα.
Η επιλογή της Έλενας Κουντουρά για τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού, την ίδια στιγμή, υποδηλώνει την πρόθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ακολουθήσει τη δοκιμασμένη συνταγή των προκατόχων του. Μια συνταγή που, μεταξύ άλλων, θέλει να αναλαμβάνουν το χαρτοφυλάκιο Τουρισμού λαμπερά πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα να προσελκύουν τα διεθνή μίντια, υποβοηθώντας τη θετική εικόνα του ελληνικού τουρισμού διεθνώς.
Παρ' όλα αυτά, αν και η επιλογή της Έλενας Κουντουρά δείχνει να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να κερδηθεί το επικοινωνιακό στοίχημα, την ίδια στιγμή όλα τα υπόλοιπα θέματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό συγκροτούν μια πολύ δύσκολη εξίσωση για τη νέα κυβέρνηση.
Εν αναμονή των αρμοδιοτήτων που θα έχει, τελικά, η νέα υπουργός Τουρισμού αλλά και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, το βέβαιο είναι πως το momentum επιβάλλει μεθοδικότητα και γρήγορες κινήσεις.
Ήδη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης ζήτησε (μέσω twitter προς το παρόν) να σηκωθούν μανίκια προκειμένου να ανακτηθεί το έδαφος που, όπως εκτιμά, χάθηκε το προηγούμενο δίμηνο, ώστε το 2015 να είναι καλύτερο από το 2014.
Η κατ' αρχάς θετική υποδοχή που είχε η νέα ελληνική κυβέρνηση από τα διεθνή μίντια το πρώτο 48ωρο μετά τις εκλογές απομάκρυνε το μεγαλύτερο άγχος των κορυφαίων παραγόντων του τουρισμού που φοβόντουσαν πως η καλλιέργεια κλίματος ανησυχίας διεθνώς για τις εξελίξεις στην Ελλάδα θα είχε άμεσες επιπτώσεις στις κρατήσεις.
Η κατάσταση, ωστόσο, θα ξεκαθαρίσει μετά τις πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με Ευρωπαίους αξιωματούχους εντός της εβδομάδας.
Ο Α. Ανδρεάδης, από την πλευρά του, ζήτησε να αξιοποιηθεί η υποχώρηση του ευρώ η οποία ευνοεί τις εξαγωγικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός. Ταυτόχρονα κάλεσε να μην χαθούν τα μέτρα που εξήγγειλε η ΕΚΤ προκειμένου να πάρουν ανάσα οι επιχειρήσεις.
Διλήμματα και άμεσες αποφάσεις
Η πρώτη κρίσιμη απόφαση που θα κληθεί να λάβει η νέα κυβέρνηση στο χώρο του τουρισμού είναι αν θα επιχειρήσει να εφαρμόσει άμεσα όσα εξήγγειλε προεκλογικά για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου του ελληνικού τουρισμού ή θα προτιμήσει να μεταθέσει τις δομικές αλλαγές για αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κληθεί να τοποθετηθεί για το εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια στις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της χώρας αλλά και για τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών που δημιούργησε το κατάλληλο έδαφος ώστε να ανθούν η φοροδιαφυγή, αλλά και η ανασφάλιστη ή απλήρωτη εργασία.
Ταυτόχρονα η νέα υπουργός Τουρισμού θα πρέπει να τοποθετηθεί άμεσα σχετικά με το αν θα επανέλθουν, με ποια μορφή και από πότε τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Προγράμματα που αφορούσαν εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις που συντηρούνταν, κυρίως, μέσω αυτών.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί εκ νέου ο ΕΟΤ και ο ρόλος που θα κληθεί να διαδραματίσει.
Για όλα αυτά η κυβέρνηση -μέσω του υπουργού Γ. Σταθάκη και της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Ε.Κουντουρά- θα κληθεί να συνεννοηθεί με τον ΣΕΤΕ, με τον οποίο δημιουργήθηκαν αρκετά «θερμά επεισόδια» τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΣΕΤΕ να διανύουν περίοδο... ψύχους.
Οι σχέσεις των δύο, άλλωστε, θα δοκιμαστούν το επόμενο διάστημα καθώς το πρόγραμμα για τον τουρισμό που εξήγγειλε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Τουρισμό έως το 2021, στο οποίο είχαν συμφωνήσει ο ΣΕΤΕ με την προηγούμενη κυβέρνηση.