Η στρατηγική Σαμαρά μετά την ήττα

Απορρίπτει ο Αντώνης Σαμαράς αποχώρησή του από την ηγεσία και σκέφτεται τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου. Ποια η τακτική του απερχόμενου πρωθυπουργού. Η θεωρία περί "αριστερής παρένθεσης" και οι πρώτες αντιδράσεις από γαλάζια στελέχη.

Η στρατηγική Σαμαρά μετά την ήττα

Σοκ και έντονο προβληματισμό προκάλεσε στη Ν.Δ. το χθεσινό εκλογικό ναυάγιο, το οποίο, ναι μεν αποτυπωνόταν στις δημοσκοπήσεις, αλλά μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρχε η ελπίδα ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Ο Αντώνης Σαμαράς, παρά τις πρώτες φωνές που αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ουσιαστικά αμφισβήτησαν την πολιτική που εφάρμοσε τόσο στα 2,5 χρόνια όσο και ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο, εξ αρχής θέλησε να βάλει φρένο στους επίδοξους δελφίνους, υπερασπιζόμενος τη μέχρι στιγμής στάση του.

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει μια μικρή αριστερή παρένθεση και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθούν το επόμενο διάστημα, εκτός φυσικά και αν υπάρξουν νέα εσωκομματικά δεδομένα. Επιχειρώντας να ερμηνεύσουν την ήττα, πηγές του κόμματος έλεγαν πως "είναι προφανές ότι δεν πείσαμε", ενώ ήδη στις σκέψεις του προέδρου της Ν.Δ. είναι η διεξαγωγή συνεδρίου "για τον προσδιορισμό της πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κόμματος".

Για πιθανή διαδοχή του κ. Σαμαρά, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι "δεν ηγέρθη θέμα παραίτησης του κ. Σαμαρά από την ηγεσία της Ν.Δ.", αλλά και οι προθέσεις του ιδίου, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του στο Ζάππειο, δεν κινούνται προς τα εκεί.

"Εγγυώμαι ότι η Ν.Δ. θα διαδραματίσει το ρόλο που της αρμόζει στο ακέραιο", τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η γαλάζια παράταξη "άντεξε και είναι όρθια" και "παραμένει παρούσα για να παίξει ρόλο καθοριστικό στις εξελίξεις ως εγγύηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας". Αναγνώρισε ότι έγιναν και σφάλματα και αδικίες, αλλά "αποτρέψαμε τα πολύ χειρότερα". Τόνισε πως έχει τη συνείδησή του ήσυχη, γιατί "είπα την αλήθεια", ενώ ευχήθηκε "ειλικρινά να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις μου γιατί για την Ελλάδα μιλάμε".

Βάσει του καταστατικού του κόμματος, η αμφισβήτηση του προέδρου μπορεί να γίνει είτε από την κοινοβουλευτική ομάδα, είτε από την πολιτική επιτροπή, είτε από το εθνικό συνέδριο. Η διαδικασία ενεργοποιείται με την υποβολή σχετικής πρότασης από το ένα τρίτο του συνόλου των μελών οποιουδήποτε από τα τρία αυτά όργανα. Η πρόταση γίνεται δεκτή μόνο εάν υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου του οργάνου.

Τα πρώτα σχόλια πάντως ήδη έλαβαν χώρα αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτυχημένου αποτελέσματος. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τον Αντώνη Σαμαρά και ότι θα κινηθεί "μόνο αν ο ίδιος παραιτηθεί ή αν μου το ζητήσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να σχολιάσει θέμα ηγεσίας, καθώς, όπως είπε, "θα περιμένει τις δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος". Ο Ευάγγελος Αντώναρος έγραψε στο twitter: "Συντριπτική ήττα και πλήρης αποδοκιμασία της στρατηγικής του φόβου και του αποκλεισμού της κεντροδεξιάς και όσων την έκαναν σημαία της Ν.Δ.". Αιχμηρά ήταν και τα βέλη του Γιώργου Βουλγαράκη: "Ήρθε η ώρα να επιστρέψει η Ν.Δ. στη Ρηγίλλης και στις αρχές της". Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, εξάλλου, εκτίμησε πως "η παράταξη έχασε τον κοινωνικό χαρακτήρα από το φιλελευθερισμό που εκφράζει".

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος διέψευδε τις φήμες που τον ήθελαν να έχει λάβει αποστάσεις από την επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησε η παράταξη την προεκλογική περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v