Πιθανότητα 84% να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ η RBS σε report που αναλύει την επόμενη μέρα των εκλογών.Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πιέσει τους δανειστές για ανακούφιση του ελληνικού χρέους και «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα (OSI) αργότερα, ενώ δεν θα υπάρξει Grexit.
Αναλυτικότερα η RBS παραθέτει τρία σενάρια για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τα πιθανά αποτελέσματά τους:
Σύμφωνα με το πρώτο θα υπάρξει μια ήπια αναδιάρθρωση χρέους μέσω της επέκτασης των ωριμάνσεων και της μείωσης επιτοκίων των δανείων. Η Ελλάδα θα συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα της τρόικας, θα συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις, ενώ τελικά η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές ομολόγων.
Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει «κούρεμα» των δανείων από την Ε.Ε., γεγονός που θα αποκλείσει την Ελλάδα από το QE. Η RBS σημειώνει ότι 10% «κούρεμα» των δανείων από το EFSF και τα διμερή δάνεια (χωρίς να περιλαμβάνονται τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ και τα δάνεια του ΔΝΤ) μειώνει κατά 10 μονάδες βάσης τη σχέση χρέους/ΑΕΠ. Η ονομαστική μείωση των δανείων από τον EFSF αλλά και αυτών από τα κράτη-μέλη κατά 33% θα μειώσει το χρέος περί τα 42 δισ. ευρώ ή στο 142% του ΑΕΠ. Μια άλλη επιλογή είναι να «κουρευτούν» μόνο τα διμερή δάνεια, ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε το κούρεμα να φτάσει σχεδόν στο 100% για να έχει νόημα.
Με βάση το τρίτο σενάριο, που όμως έχει πιθανότητες χαμηλότερες του 10%, η Ελλάδα βγαίνει εκτός ευρώ. Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους:
-Αν μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και η Ελλάδα χάσει την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου. Τότε η ΕΚΤ θα κόψει τη ρευστότητα από τις τράπεζες και η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ.
-Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και έλθει σε ευθεία σύγκρουση με την τρόικα.
Όπως αναφέρει η RBS ανεξάρτητα από τα σενάρια το χρέος της Ελλάδας δεν είναι διατηρήσιμο. Η αναδιάρθρωση είναι τελικά αναπόφευκτη. Το θέμα είναι ποτέ θα συμβεί, όπως επίσης κι ο τρόπος και η ένταση των διαπραγματεύσεων.
Εκτιμούμε ότι η πρόταση της Ε.Ε. για επέκταση των ωριμάνσεων και η μείωση των επιτοκίων δεν είναι επαρκής. Τo OSI είναι απαραίτητο, υπογραμμίζει η RBS.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εταιρίες η RBS τονίζει ότι η Coca Cola, ο OTE και ο Τιτάνας είναι ισχυρές και διαθέτουν αρκετή ρευστότητα ώστε να αντεπεξέλθουν στις χρηματοδοτικές τους ανάγκες τα προσεχή δύο έτη. Άλλοι εκδότες ομόλογων όπως ΔΕΗ, Γιούλα, ΕΛΠΕ, Frigoglass και άλλες ΜμΕ παραμένουν ευάλωτες σε μια συνεχή χαμηλή ανάπτυξη και ένα αποπληθωρισμό, αναφέρεται στο report.
Η RBS αναμένει αύξηση της μεταβλητότητας μετά τις εκλογές, ενώ διατηρεί επιφυλάξεις για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.