Οι χώρες της ευρωζώνης που θα έχουν τις μικρότερες απώλειες από μια ελληνική χρεοκοπία είναι και αυτές που διακηρύττουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από μια μετάσταση, υποστηρίζει το Bloomberg, σε ανάλυση στην οποία υπολογίζει την έκθεση κάθε χώρας στο ελληνικό χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
«Ποιος έχει στα χέρια του το ελληνικό χρέος; Αυτό είναι το ερώτημα των 322 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους έχει αλλάξει χέρια από την διάσωση του 2010, το δεύτερο πακέτο του 2012 και την αναδιάρθρωση στα ομόλογα των ιδιωτών επενδυτών την ίδια χρονιά» επισημαίνει το δημοσίευμα.
«Η δευτερογενής αγορά έχει γίνει πολύ ισχνή. Μια χρεοκοπία θα πρέπει να απορροφηθεί από τους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 83% των ενεργών δανείων και ομολόγων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης (62%) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (10%) μέσω των δύο προγραμμάτων διάσωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (8%), η οποία αγόρασε ομόλογα το 2010 μέσω του προγράμματος SMP. To υπόλοιπο 3% είναι συμφωνίες επαναγοράς και στοιχεία ενεργητικού που έχει η Τράπεζα της Ελλάδας» τονίζει.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg το σημαντικό στοιχείο όσον αφορά τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει μια χώρα από μια ελληνική χρεοκοπία είναι η έκθεση της στο ελληνικό χρέος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της.
«Τα ονομαστικά μεγέθη που βρίσκονται σε κίνδυνο αναδεικνύουν το κίνητρο της Γερμανίας να αντισταθεί σε μια αναδιάρθρωση. Ωστόσο μια πιο κατάλληλη μέτρηση θα λάμβανε υπόψη την δυνατότητα κάθε χώρας να απορροφήσει τις απώλειες αυτές» υποστηρίζει το Bloomberg.
«Η εικόνα αλλάζει ριζικά όταν υπολογίσει κανείς την έκθεση των κρατών σε σχέση με το ΑΕΠ του 2013. Στην μέτρηση αυτή η Γερμανία υποχωρεί στο νούμερο 9 με έκθεση που αντιστοιχεί στο 2,2% του μεγέθους της οικονομίας. Η Γαλλία πέφτει στο νούμερο 8 και η Ιταλία στο νούμερο 7 (2,5%). Η Πορτογαλία (3,2%), η Κύπρος (2,8%) και η Σλοβενία (2,6%) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, κάτι που σημαίνει ότι οι χώρες αυτές έχουν τα περισσότερα να χάσουν αν η Ελλάδα αποφασίσει να διαγράψει το δημόσιο χρέος της» επισημαίνει το δημοσίευμα.